5 činjenica o madracima koje sigurno niste znali

www.irgportugal.wordpress.com
Datum objave: 04. 04. 2016.

Znate li kako je kupovati ili prodavati madrac nedjeljom u Washingtonu - ilegalno?! Ili postoji ljudski domino od madraca? Da... Madrac je jako zanimljiva stvarčica, a mi otkrivamo neke njegove tajne :)

Ako ste poput većine ljudi, najvjerojatnije ne razmišljate previše o svojem madracu. Osim ako nemate neki problem s njim ili ste baš u fazi kupnje novog

No, kako ćete u nastavku vidjeti, madrac je jako zanimljiva stvarčica i skriva mnoge tajne. U nastavku saznajte 5 činjenica o madracima koje sigurno niste znali. I sigurno više nikad nećete gledati na svoj madrac istim očima :)

5 zabavnih i neobičnih činjenica o madracima

1. Ilegalno je kupiti madrac nedjeljom u Washingtonu

Iako je danas sasvim uobičajena kupovina vikendom, ako se nalazite u američkoj saveznoj državi Washington, bolje vam je da se nedjeljom ne bavite kupnjom ili prodajom madraca.


Kod nas možete svaki dan kupovati :)

 

Naime, kako kaže jedan neobičan, zastario zakon: prodaja ili kupnja madraca nedjeljom je zabranjena.

Osim madraca, u Washingtonu je nedjeljom zabranjena kupoprodaja mesa i televizora. Podrijetlo ovog bizarnog zakona je nepoznato, a kako doznajemo vlastodršci ne drže baš do njegove stroge primjene.

Tako da ako ipak u Washingtonu u nedjelju poželite kupiti madrac, vjerujemo kako ne bi trebalo biti problema.

2. Vaš madrac je omiljeno mjesto pljačkaša

Čuvanje novca ispod madraca nekada je bilo jako popularno, no to danas više nije najsretnije rješenje, jer je pravi mamac za lopove. 

Jeste li znali kako je prvo mjesto gdje provalnici traže novac - upravo ispod madraca?

Zato nemojte i vi hrpu ušteđevine nagurati ispod madraca već je radije oročite u nekoj banci. Ili barem pospremite u kutiju na neko neuočljivo mjesto. 


 

Spomenimo i kako je spavanje na velikoj hrpi novca loše i za leđa. A to je još jedan razlog zašto da ne stavljate novac ispod madraca.

3. Od madraca se radi i domino

Postoji nešto što se stvar zove domino od madraca i to je jedna od službenih kategorija Guinnessovoj knjizi rekorda. Ljudski domino s madracima izgleda tako da se ljudi koji drže madrace poredaju jedan uz drugog i na kraju popadaju kao domino kocke.

 

Trenutni rekord postavljen je 2012. godine u Šangaju. U tom je ljudskom dominu sudjelovao 1001 dobrovoljac. Prije toga, rekord su držali Amerikanci. Njih 850 je sudjelovalo u ljudskom dominu s madracima u New Orleansu.

Što nas čeka u ovoj uzbudljivoj disciplini teško je predvidjeti, ali imamo osjećaj kako je samo nebo granica. :D

4. Nepospremljeni krevet je zdraviji

Ako ste kao klinci upadali u nevolje zato što niste pospremali krevet, vaši roditelji duguju vam ispriku. 

Istraživanja kažu - zdravije je krevet ostaviti nepospremljen!

Čuli ste za grinje, zar ne? Ta mala čudovišta žive u vašem krevetu i ako pospremate krevet, zapravo samo stvarate idealan okoliš za razmnožavanje grinja.

Grinje najviše vole biti na mračnom i vlažnom mjestu, duboko u madracu i posteljini i daleko od sunčevog svjetla. Drugim riječima, grinje OBOŽAVAJU kada ih pokrijete.

Mnogo je zdravije ostaviti krevet nepospremljen i pustiti ga da se provjetrava na svježem zraku i suncu. 

5. Umjesto na podnicama, na užadi

Madraci nisu oduvijek bili postavljani na podnice. Podnice su zapravo noviji izum, a nekada su se madraci postavljali isprepletenu užad u drvenom okviru.

Užad je gotovo svakodnevno trebalo zatezati kako bi imali relativno stabilnu podlogu za spavanje.

Fraza "čvrsto spavaj" ili sleep tight dolazi iz tog vremena, a osoba koja to kaže spavaču zapravo želi da mu užad cijelu noće ostane čvrsta i zategnuta kako bi dobro spavao.

 

 

I to je to. Nadamo se da ste se zabavili i da ćete odsada na madrac gledati drugim očima :)

Znate li vi neku super, jezivu ili čudnu činjenicu o madracima koju želite podijeliti s nama?

Slobodno nam ostavite komentar na Facebooku. Nas zanima sve o madracima :)

Pogledajte naše madrace