Vodič za spavanje beba od 6 mjeseci

Spavanje-bebe-6-mjeseci
Datum objave: 01. 06. 2016.

S navršenih šest mjeseci vaša beba prolazi kroz mnoge promjene. Polako se mora odviknuti od dude varalice i naučiti se samostalno spavati. Zavirite u naših par savjeta i olakšajte svojoj bebi san :)

Čestitamo! Uspješno ste prošli fazu neprospavanih noći, noćnih hranjenja i puštanja pokoje suze.

Jer šest mjeseci - to je čarobna dob! Prekretnica u kojoj ćete se napokon i vi umorni roditelji moći naspavati i riješiti se podočnjaka ispod očiju.

Vaša beba više nije novorođenče pa neće zahtijevati toliko pažnje tijekom noći ili se buditi svako malo jer je gladna.

Sada će imati mnogo čvršći san, bit će samostalnija i ustalit će joj se ritam spavanja.

Isto tako ćete svoju bebu polako početi odvikavati od dude varalice i učiti je na zdrav ritam spavanja.  

A tijekom tog perioda mogli bi se suočiti s još nekoliko problematičnih i plačljivih noći jer zaspati bez dude ili bez mame i tate pokraj kreveta je popriličan šok za malu bebu.

Da bi kroz ovu fazu prošli što lakše, izradili smo mali vodič kako bi znali koji vas još mali izazovi očekuju, što se mijenja sa spavanjem vaše bebe i kako je naučiti na zdrav ritam spavanja.

Pa započnimo smiley

Izazovi sa spavanjem

Neprospavanih noći će još uvijek biti, no u puno manjoj mjeri
Neprospavanih noći će još uvijek biti, no u puno manjoj mjeri 

 

Bebe bi sa šest mjeseci trebale imati čvršći san i polagano uspostavljati pravilan ritam spavanja. No, ako se vaša beba i dalje bori sa spavanjem, neki od mogućih razloga mogli bi biti:

Izazov 1: Beba se teško navikava na krutu hranu

Većina beba do 6 mjeseci starosti počinje jesti krutu hranu. Dok neke bebe bez problema prelaze s tekuće na krutu hranu, druge teško reagiraju na taj prijelaz.

Pokazuju znakove alergije na hranu, imaju problema s trbuščićem i zbog toga ne mogu spavati. Ako mislite da je vaša beba alergična na neku hranu odvedite je doktoru.

Izazov 2: Već prije ustaljene rutine bebi remete san

Vaša beba je imala šest punih mjeseci da razvije i nauči određene rutine prije spavanja.

Ako ste do sada svoju bebu ljuljali u kolijevci ili joj davali dudu varalicu prije spavanja to znači da je ona stekla određene navike bez kojih ne može zaspati.

Ovakve navike je vrlo teško promijeniti i zamijeniti ih novima. Zato budite strpljivi i odvikavajte je od starih navika u malim koracima. Na primjer, beba bi svake noći dudu varalicu trebala imati što kraće sve do kad se ne odvikne od nje.

Izazov 3: Beba se često budi tijekom noći

Beba je u razdoblju od šest mjeseci stvorila čvrstu vezu s vama i upravo ta povezanost može biti uzrok što se ona često budi tijekom noći. Prestrašena je što niste uz nju i često plače.

U takvim je slučajevima najbolje pričekati kod njezinog krevetića sve do kad ponovno ne zaspi.

Isto tako uzrok čestim buđenjima može biti i glad koju osjeća zbog povećane potrošnje energije. Beba je sada više aktivna i brzo se razvija. U tom slučaju nahranite bebu i budite uz nju sve do kad ponovno ne zaspi.

Što se događa sa snom vaše bebe?

Šestomjesečne bebe će čvršće spavati i drijemati do tri puta kroz dan
Šestomjesečne bebe će čvršće spavati i drijemati do tri puta kroz dan

 

Evo nekoliko dobrih novosti koje se događaju sa snom vaše bebe.

Bebe od 6 mjeseci trebaju oko 14-15 sati sna

Vaša beba treba oko 14-15 sati sna svakog dana. Jer ipak u dobi od šest mjeseci beba počinje puzati, prevrtati se i započinje s prvim pokušajima hodanja. A to su sve aktivnosti koje znaju umoriti. No svaka beba je drugačija pa će neke još uvijek trebati mnogo više sna.

Polako se uspostavlja ritam drijemanja

Većina šestomjesečnih beba će same početi stvarati raspored drijemanja. Vjerojatno ćete primijetiti kako se nepredvidljiva drijemanja polako smanjuju i počinju se formirati u tri dulja drijemanja na dan.

Smanjuju se noćna hranjenja

Većina beba će sa šest mjeseci zahtijevati 1-2 noćnih obroka. Ako vaša beba još uvijek treba više od dva noćna obroka pokušajte ih postupno smanjivati.

3 koraka do boljeg rasporeda spavanja

Ako još uvijek svoju bebu niste naučili na određeni raspored spavanja tada vas očekuje mukotrpan posao. Što su djeca starija to ih je teže naučiti na nešto novo. Zato smo izdvojili tri koraka koja će vam pomoći uspostaviti zdrav raspored spavanja.

Odredite rutinu prije spavanja kao što je topla kupka. Beba će se opustiti i lakše zaspati
Odredite rutinu prije spavanja kao što je topla kupka. Beba će se opustiti i lakše zaspati

Korak 1: Odredite odlazak na spavanje

Za početak odredite vrijeme za odlazak u krevet i stvorite rutinu prije spavanja. Lagana masaža ili topla kupka će opustiti vašu bebu i bit će spremnija za spavanje. A kroz neko vrijeme ove rutine će joj biti signalizacija da se polako približava vrijeme spavanja.

Korak 2: Odredite vrijeme buđenja

Pokušajte uspostaviti konzistentno vrijeme buđenja. To će biti malo teži zadatak od odlaska u krevet jer se beba uvijek može probuditi prerano ili prekasno.

A što učiniti u takvim situacijama?

Prerano buđenje tretirajte kao noćna buđenja. Pričajte sa svojom bebom nježnim glasom. Tepajte joj, mazite je ili je masirajte sve do kad ponovno ne zaspi. No ako vaša beba predugo spava tada je pokušajte probuditi unutar pola sata od utvrđenog vremena za buđenje

Korak 3: Vrijeme za drijemanje

Jednom kad uspostavite i naviknete bebu na određeno vrijeme spavanja i buđenja, vrijeme je da uspostavite i ritam drijemanja.

Vrlo je važno rasporediti drijemanja tijekom dana tako da najdulji počinak (u trajanju oko sat i pol) bude u podne, a dva kraća prije i poslije podne.

Svakako bi vam željeli skrenuti pozornost na važnost dnevnog drijemanja za vašu bebu. Suprotno ustaljenom mišljenju, uskraćivanje dnevnih odmora neće pomoći bebi da noću spava dulje. To samo može biti recept za premorenost, bebinu razdražljivost i lošiji noćni san. Isto tako izbjegavajte kasna popodnevna spavanja jer će u protivnom vaša beba teško zaspati.

A da bi i vi što lakše zaspali pobrinite se za kvalitetan madrac i udoban jastuk smiley

Imajte na umu da morate biti orni i puni energije kako bi svog mališana uspijevali pratiti na svakom korakusmiley

Zavirite u našu ponudu madraca