Vodič za spavanje beba od 6 mjeseci

Spavanje-bebe-6-mjeseci
Datum objave: 01. 06. 2016.

S navršenih šest mjeseci vaša beba prolazi kroz mnoge promjene. Polako se mora odviknuti od dude varalice i naučiti se samostalno spavati. Zavirite u naših par savjeta i olakšajte svojoj bebi san :)

Čestitamo! Uspješno ste prošli fazu neprospavanih noći, noćnih hranjenja i puštanja pokoje suze.

Jer šest mjeseci - to je čarobna dob! Prekretnica u kojoj ćete se napokon i vi umorni roditelji moći naspavati i riješiti se podočnjaka ispod očiju.

Vaša beba više nije novorođenče pa neće zahtijevati toliko pažnje tijekom noći ili se buditi svako malo jer je gladna.

Sada će imati mnogo čvršći san, bit će samostalnija i ustalit će joj se ritam spavanja.

Isto tako ćete svoju bebu polako početi odvikavati od dude varalice i učiti je na zdrav ritam spavanja.  

A tijekom tog perioda mogli bi se suočiti s još nekoliko problematičnih i plačljivih noći jer zaspati bez dude ili bez mame i tate pokraj kreveta je popriličan šok za malu bebu.

Da bi kroz ovu fazu prošli što lakše, izradili smo mali vodič kako bi znali koji vas još mali izazovi očekuju, što se mijenja sa spavanjem vaše bebe i kako je naučiti na zdrav ritam spavanja.

Pa započnimo smiley

Izazovi sa spavanjem

Neprospavanih noći će još uvijek biti, no u puno manjoj mjeri
Neprospavanih noći će još uvijek biti, no u puno manjoj mjeri 

 

Bebe bi sa šest mjeseci trebale imati čvršći san i polagano uspostavljati pravilan ritam spavanja. No, ako se vaša beba i dalje bori sa spavanjem, neki od mogućih razloga mogli bi biti:

Izazov 1: Beba se teško navikava na krutu hranu

Većina beba do 6 mjeseci starosti počinje jesti krutu hranu. Dok neke bebe bez problema prelaze s tekuće na krutu hranu, druge teško reagiraju na taj prijelaz.

Pokazuju znakove alergije na hranu, imaju problema s trbuščićem i zbog toga ne mogu spavati. Ako mislite da je vaša beba alergična na neku hranu odvedite je doktoru.

Izazov 2: Već prije ustaljene rutine bebi remete san

Vaša beba je imala šest punih mjeseci da razvije i nauči određene rutine prije spavanja.

Ako ste do sada svoju bebu ljuljali u kolijevci ili joj davali dudu varalicu prije spavanja to znači da je ona stekla određene navike bez kojih ne može zaspati.

Ovakve navike je vrlo teško promijeniti i zamijeniti ih novima. Zato budite strpljivi i odvikavajte je od starih navika u malim koracima. Na primjer, beba bi svake noći dudu varalicu trebala imati što kraće sve do kad se ne odvikne od nje.

Izazov 3: Beba se često budi tijekom noći

Beba je u razdoblju od šest mjeseci stvorila čvrstu vezu s vama i upravo ta povezanost može biti uzrok što se ona često budi tijekom noći. Prestrašena je što niste uz nju i često plače.

U takvim je slučajevima najbolje pričekati kod njezinog krevetića sve do kad ponovno ne zaspi.

Isto tako uzrok čestim buđenjima može biti i glad koju osjeća zbog povećane potrošnje energije. Beba je sada više aktivna i brzo se razvija. U tom slučaju nahranite bebu i budite uz nju sve do kad ponovno ne zaspi.

Što se događa sa snom vaše bebe?

Šestomjesečne bebe će čvršće spavati i drijemati do tri puta kroz dan
Šestomjesečne bebe će čvršće spavati i drijemati do tri puta kroz dan

 

Evo nekoliko dobrih novosti koje se događaju sa snom vaše bebe.

Bebe od 6 mjeseci trebaju oko 14-15 sati sna

Vaša beba treba oko 14-15 sati sna svakog dana. Jer ipak u dobi od šest mjeseci beba počinje puzati, prevrtati se i započinje s prvim pokušajima hodanja. A to su sve aktivnosti koje znaju umoriti. No svaka beba je drugačija pa će neke još uvijek trebati mnogo više sna.

Polako se uspostavlja ritam drijemanja

Većina šestomjesečnih beba će same početi stvarati raspored drijemanja. Vjerojatno ćete primijetiti kako se nepredvidljiva drijemanja polako smanjuju i počinju se formirati u tri dulja drijemanja na dan.

Smanjuju se noćna hranjenja

Većina beba će sa šest mjeseci zahtijevati 1-2 noćnih obroka. Ako vaša beba još uvijek treba više od dva noćna obroka pokušajte ih postupno smanjivati.

3 koraka do boljeg rasporeda spavanja

Ako još uvijek svoju bebu niste naučili na određeni raspored spavanja tada vas očekuje mukotrpan posao. Što su djeca starija to ih je teže naučiti na nešto novo. Zato smo izdvojili tri koraka koja će vam pomoći uspostaviti zdrav raspored spavanja.

Odredite rutinu prije spavanja kao što je topla kupka. Beba će se opustiti i lakše zaspati
Odredite rutinu prije spavanja kao što je topla kupka. Beba će se opustiti i lakše zaspati

Korak 1: Odredite odlazak na spavanje

Za početak odredite vrijeme za odlazak u krevet i stvorite rutinu prije spavanja. Lagana masaža ili topla kupka će opustiti vašu bebu i bit će spremnija za spavanje. A kroz neko vrijeme ove rutine će joj biti signalizacija da se polako približava vrijeme spavanja.

Korak 2: Odredite vrijeme buđenja

Pokušajte uspostaviti konzistentno vrijeme buđenja. To će biti malo teži zadatak od odlaska u krevet jer se beba uvijek može probuditi prerano ili prekasno.

A što učiniti u takvim situacijama?

Prerano buđenje tretirajte kao noćna buđenja. Pričajte sa svojom bebom nježnim glasom. Tepajte joj, mazite je ili je masirajte sve do kad ponovno ne zaspi. No ako vaša beba predugo spava tada je pokušajte probuditi unutar pola sata od utvrđenog vremena za buđenje

Korak 3: Vrijeme za drijemanje

Jednom kad uspostavite i naviknete bebu na određeno vrijeme spavanja i buđenja, vrijeme je da uspostavite i ritam drijemanja.

Vrlo je važno rasporediti drijemanja tijekom dana tako da najdulji počinak (u trajanju oko sat i pol) bude u podne, a dva kraća prije i poslije podne.

Svakako bi vam željeli skrenuti pozornost na važnost dnevnog drijemanja za vašu bebu. Suprotno ustaljenom mišljenju, uskraćivanje dnevnih odmora neće pomoći bebi da noću spava dulje. To samo može biti recept za premorenost, bebinu razdražljivost i lošiji noćni san. Isto tako izbjegavajte kasna popodnevna spavanja jer će u protivnom vaša beba teško zaspati.

A da bi i vi što lakše zaspali pobrinite se za kvalitetan madrac i udoban jastuk smiley

Imajte na umu da morate biti orni i puni energije kako bi svog mališana uspijevali pratiti na svakom korakusmiley

Zavirite u našu ponudu madraca

Zatvori

Obavezno

„Kolačić” je mala tekstualna datoteka koja sadrži podatke koji se pohranjuju na vaše računalo. Kolačići se koriste samo u tehničke svrhe te za olakšavanje upotrebe internetske stranice. 

Jedna vrsta kolačića, „trajni kolačić”, sprema datoteku na vaše računalo na dulje vrijeme. Naknadno se može koristiti za prilagodbu internetske stranice sukladno izborima i željama korisnika. Druga uobičajena vrsta kolačića je „kolačić sesije”. Kada posjetite određenu internetsku stranicu, kolačići sesije se šalju između vašeg računala i poslužitelja radi prikupljanja podataka. Kolačići sesije ne spremaju se nakon zatvaranja internetskog preglednika. Više informacija o tome kako funkcioniraju kolačići možete pronaći na www.allaboutcookies.org. 

Neprekidno radimo na poboljšanju ove internetske stranice. Stoga koristimo alat za analizu internetskih stranica „Google Analytics”, kojime analiziramo ponašanje posjetitelja naše internetske stranice na anoniman i skupni način. Alatu Google Analytics dozvoljavamo instalaciju kolačića i njihovo upravljanje na ovoj internetskoj stranici. Google Analytics koristi sljedeće kolačiće:

 • happy-dreams.hr
 • Ovaj kolačić pohranjuje podatke o svojim korisnicima radi stjecanja saznanja i njihovim potrebama. Namjena ovog kolačića je za poboljšanje kvalitete usluge, kako i za spremanje korisničkih postavki, preporuke sadržaja i rezultata pretraživanja te praćenje korisničkih trendova . Kolačić je „trajni” i pohranjuje se lokalno na vaše računalo tijekom 26 mjeseci.

Kako prekinuti upotrebu kolačića?
Ako ne želite primati kolačiće, izmijenite postavke internetskog preglednika tako da se automatski onemogućava pohrana kolačića ili da se prikazuje obavijest ako određena internetska stranica želi pohraniti kolačiće na vaše računalo. Prethodno pohranjene kolačiće možete izbrisati i putem internetskog preglednika. Za određena područja i funkcije ove internetske stranice potrebni su kolačići i neće raditi u slučaju brisanja ili odbijanja prihvaćanja kolačića.

Ako želite onemogućiti da vam Google Analytics sprema kolačiće, možete ga zabraniti na sljedećem linku:

Kako izbrisati već spremljene kolačiće?
Ako koristite osobno računalo i ažurirani preglednik, a želite ukloniti kolačiće koji su već na vašem uređaju, istovremeno pritisnite CTRL, SHIFT i DELETE. Ovdje možete pronaći stranice za podršku za većinu najčešće korištenih preglednika:

 • Internet Explorer
 • Mozilla Firefox
 • Google Chrome
 • Safari
 • Flash cookies

Internetske stranice mogu koristiti widgete za društvene medije koji korisnicima omogućava pristup s internetske stranice Happy Dreams na različitim platformama društvenih medija (npr. Facebook, YouTube, Twitter i LinkedIn). Kako biste bolje razumjeli kako se i koji podaci prikupljaju putem društvenih medija i koje kolačiće koriste treće strane, pogledajte trenutna pravila privatnosti svake od društvenih platformi.

Opcionalno

Happy Dreams je posvećen zaštiti vaše privatnosti i vaših osobnih podataka. Ova obavijest o privatnosti opisuje način na koji obrađujemo i koristimo osobne podatke koje smo dobili od vas prilikom posjete i upotrebe ove internetske stranice te način na koji nas možete kontaktirati ako imate dodatna pitanja u vezi obrade vaših osobnih podataka.

 1. PRIKUPLJANJE VAŠIH OSOBNIH PODATAKA
  1. Prikupljamo i obrađujemo vaše ime, adresu, telefonski broj, e-poštu, IP adresu, koje nam šaljete kako biste dobili informacije od nas ili ostvarili kupnju na našim stranicama.
  2. Osim toga, prikupljamo i obrađujemo vaše financijske podatke koji se odnose na vaša mrežna plaćanja za proizvode kada ih pošaljete 
  3. (a) kao dio podataka o vašem računu (ako se primjenjuju) i/ili 
  4. (b) u vezi s vašim zahtjevima za proizvodima ili u vezi s kupovinom proizvoda na našoj internetskoj stranici.
  5. Osim navedenih upotreba i namjena, vaše osobne podatke također možemo koristiti za administraciju i poboljšanje ove internetske stranice, za naše unutarnje zapise, za potrebe statističke analize i za ispunjavanje vaših narudžbi proizvoda i/ili kako bismo vas kontaktirali u vezi prodaje ili u sklopu naših postupaka vezanih uz komunikaciju s korisnicima.
 2. KOJI JE PRAVNI TEMELJ ZA OBRADU VAŠIH OSOBNIH PODATAKA?
  1. Obrada vaših osobnih podataka za svrhu u gornjem odjeljku temelji se na tome da je obrada potrebna za nas kako bismo mogli ispuniti ugovor s vama.
  2. Obrada vaših osobnih podataka za svrhu u gornjem odjeljku temelji se na našem legitimnom interesu za obradu vašeg zahtjeva ili upita ili zaključivanje ponude o kupnji.
 3. TKO IMA PRISTUP VAŠIM OSOBNIM PODACIMA?
  1. Primijenili smo prikladne tehničke i organizacijske mjere kako bismo zaštitili vaše osobne podatke od gubitka, nezakonitog pristupa itd. Broj osoba s pristupom vašim osobnim podacima je ograničen i samo će pojedinci povezani s Brandom Happy Dreams koji trebaju obraditi vaše osobne podatke u skladu s prethodnim svrhama, imati pristup vašim osobnim podacima.
 4. KOLIKO SE DUGO VAŠI OSOBNI PODACI POHRANJUJU?
  1. Podatke pohranjujemo do ispunjenja svrhe njihova prikupljanja. To znači da ćemo izbrisati vaše osobne podatke kada ti podaci više neće biti potrebni za obradu zahtjeva, narudžbe ili za upravljanje računom ili odnosom s našim klijentom. Otada se mogu spremati statistički podaci koji su anonimizirani. 
 5. KOJA SU VAŠA PRAVA?
  1. Happy Dreams je Brand Hilding Anders d.o.o., koji je kontrolor obrade vaših osobnih podatka. To znači da smo odgovorni za ispravnu obradu vaših osobnih podataka u skladu s primjenjivim zakonima. Jadranka Horvat službenik je za zaštitu podataka i možete mu/joj se obrati na +385(0)40650042.
  2. Imate pravo znati koje osobne informacije o vama obrađujemo i možete zatražiti kopiju takvih podataka. Imate pravo na ispravak netočnih osobnih podataka o vama, a u nekim slučajevima možete zatražiti da izbrišemo vaše osobne podatke (ako npr. osobni podaci više nisu potrebni kako bi se ispunio ugovor s vama). Ako ste dali svoju privolu za obradu svojih Osobnih podataka za eksplicitnu svrhu, uvijek možete povući svoju privolu. Ako želite povući svoju privolu, možete nam se obratiti služeći se kontaktnim informacijama navedenima u odjeljku 
  3. Isto tako imate pravo na prigovor na određeno obrađivanje vaših osobnih podataka i možete zatražiti da se ograniči obrada vaših osobnih podataka. Imajte na umu da ograničavanje ili brisanje vaših osobnih podataka može dovesti do toga da mi ne možemo ispunjavati svoje obveze prema ugovoru s vama. Također imate pravo izdvojiti svoje osobne podatke u strojno čitljivom formatu i prenijeti osobne podatke drugom voditelju.
  4. 6Ako imate pitanja o tome kako obrađujemo osobne podatke o vama ili želite iskoristiti vaša prava u skladu s odjeljkom 6.2, možete nam se obratiti na hr.hr@hildinganders.com, poštom na prethodno navedenu adresu ili telefonom na +385(0)40650042.
  5. Ako imate prigovore ili pritužbe na način na koji obrađujemo vaše osobne podatke, imate pravo uložiti pritužbu kod relevantnog nadzornog tijela za zaštitu podataka.
 6.  PROMJENE
  1. Ako se dogode ikakve promjene u vezi načina obrade vaših osobnih podataka, obavijestit ćemo vas objavom ažurirane verzije ove obavijesti o privatnosti na Happy Dreams Web stranicama.

Slažem se s Uvjetima privatnosti (dostavna služba)

Slažem se s Uvjetima privatnosti (korisnički podaci)