Uređenje potkrovlja: Kako urediti spavaću sobu u potkrovlju?

Uređenje spavaće sobe u potkrovlju
Datum objave: 12. 06. 2018.

Uređenje potkrovlja zadatak je kojeg će svaki zaljubljenik u interijere obaviti s veseljem. Potkrovlje je specifično, zato ga i volimo, ali potrebno je uzeti u obzir boje, materijale i maksimalno iskoristiti prostor. Pročitajte naše savjete.

Uređenje potkrovlja može biti zahtjevan zadatak. Ali svaki zadatak, pa i najteži se može riješiti uz malo kreativnog razmišljanja, zanimljivih savjeta i pomoći prijatelja.

Ako u potkrovlju želite urediti spavaću sobu nemojte se voditi klasičnim smjernicama za uređenje. One ovdje neće djelovati jer vam je krov doslovno nad glavom, a zidovi su kosi. To nije slučaj kod normalne spavaće sobe u, recimo, prizemlju.

Sobe u potkrovlju imaju posebno romantičan ugođaj. Njihova neobična privlačnost vjerojatno leži u našoj podsvijesti pa ih tako povezujemo s tajnim sobama u dvorcima ili spremištem igračaka.

Ništa vas ne sprječava da sobe u potkrovlju pretvorite u vaše malene oaze mira. Potkrovlje će pomoći svojim šarmom i toplinom, a vi ćete inspirirani svojim idejama i našim savjetima urediti sobu iz snova.

 

#1 Povoljna orijentacija sobe u potkrovlju

Uređenje spavaće sobe u potkrovlju

Povoljna orijentacija za spavaću sobu u potkrovlju je istočna strana krovišta. Jutarnje sunce ima izuzetno pozitivan učinak na buđenje, a dobar početak dana utječe i na njegov ostatak. Ljeti ćete na ovaj način moći provjetriti sobu i unijeti malo svježine za noć, a vrućine ćete lakše prebroditi s pamučnim posteljinama.

Spavaća soba je svakako mjesto gdje ne trebate previše svjetla. Danju u njoj ne boravite previše, a noći ćete nadamo se ugodno prespavati.

 

#2 Obojite potkrovlje svijetlim nijansama

Boje u potkrovlju neka budu u svijetlim nijansama

Ako je potkrovlje jako visoko možete se “poigrati” i prostor urediti na dvije etaže. U donjem dijelu neka bude prostor s ormarima, radnim stolom, kaučem i foteljom, a gore samo veliki krevet i krovni prozori. Samo zamislite buđenja u takvom ambijentu.

Prostor će se doimati većim i otvorenijim ako zidove i kosine obojite u bijelu boju ili neku svijetlu nijansu (npr. zeleno ili žuto). Stubište ostavite što prozračnijim.

 

#3 Od ormara stvorite rasvjetno tijelo

Osvijetlite ormar u potkrovlju

Idealan namještaj za potkrovlje je manjih dimenzija ili je izgrađen po mjeri. Takav namještaj može biti gotovo nevidljiv ako je u boji zidova, a možete napraviti i totalno suprotno pa ga obojiti u kontrastnu boju i tako naglasiti.

Ako ormari imaju prozirna ili poluprozirna vrata unutar njega postavite rasvjetu i stvorite neobičan svjetleći zid. S kliznim otvaranjem vrata nikako nećete pogriješiti, cilj vam je maksimalno iskoristiti prostor koji imate na raspolaganju, a njega u potkrovlju nema previše.

Namještaj možete postaviti na kotačiće. To ne mora biti ormar za odjeću, ali neki manji ladičar, stolić ili komoda mogu biti pokretni pa ćete ih po potrebi ugurati pod kosinu ili izvući natrag.

 

#4 Retro ugođaj kao stvoren je za potkrovlja

Vintage prozor potkrovlju daje poseban štih

Ako je potkrovlje u starijoj kući ostavite dijelove zida u originalnom izdanju. Bilo da se radi o kamenu ili o zidovima od opeke i žbuke. To može biti odlična protuteža modernom namještaju.

Ako želite poseban retro ugođaj neka vam glavni stilski naglasak padne na stare drvene grede. Grede možete ostaviti u originalnoj boji i zaštiti ih lakom ili ih obojiti, preporučujemo bijelu boju. Ako ih bojite dobit ćete prozračniji osjećaj, a osim greda možete obojiti i okolnu krovnu konstrukciju.

 

#5 Lebdeći ugođaj i razigrani zidovi

 Dovoljno je jedan zid ukrasiti

Zidove možete razigrati tapetama ili cool naljepnicama. Ne morate pretjerivati, dovoljno je jedan zid ukrasiti. U protivnom ćete dobiti idealnu sobu za dijete. Ako baš želite sve zidove ukrasiti tapetama ili naljepnicama izaberite jednostavan uzorak koji neće zagušiti prostor.

Obložite li tapetama i krovne površine dobit ćete filmski ugođaj, a naljepnice će najbolje doći do izražaja na jednobojnim površinama, zidovima ili namještaju.

Lebdeći ugođaj i još malo svjetla dobit ćete ako u pod ugradite poluprozirne staklene ploče ispod kojih će biti led rasvjeta.

 

Ako vam uređenje potkrovlja i nije najzanimljivija tema, a ipak ste završili ovdje možda vas možemo uputiti na “dosadan” tekst krcat činjenicama o zijevanju?

 

Ako ste ipak došli tu jer vas ova tema zanima, možda će vas zanimati i naš asortiman spavaćih soba i namještaja.

 

Možda bi htjeli u spavaću sobu unijeti duh Azije?

 

Spavaće sobe i namještaj