Kako elektronika utječe na san vaše djece?

Datum objave: 05. 12. 2018.

Općenito, roditelji na digitalnu tehnologiju gledaju pozitivno, ali istodobno se suočavaju s postavljanjem granica kada je u pitanju korištenje elektroničkih uređaja.

Sjećate se kad su nam roditelji govorili da ne smijemo sjediti preblizu televiziji? Uh, koliko se toga promijenilo od tada! 

Elektronika je postala velik dio našeg svakodnevnog života. Većina nas koristi mobitele, računala, tablete i e-čitače sve do trenutka dok se ne smjestimo u krevet i pokušamo zaspati.

Da li vaša djeca imaju poteškoća sa spavanjem, a idući dan se jedva “vuku” okolo? Razlog tome može biti vrijeme koje provode na elektroničkim uređajima. Na količinu i kvalitetu dječjeg sna razni elektronički uređaji utječu negativno.

Djeca koja noću koriste elektroniku kasnije idu na spavanje, spavaju kraće i pospani su kroz dan. Adolescenti s televizorom u spavaćoj sobi kasnije idu spavati, imaju poteškoće u spavanju i kraći san. Tipkanje u mraku prije spavanja, čak samo jednom tjedno, dramatično povećava dnevnu pospanost kod tinejdžera.

Jako dobro znamo da je kvalitetan san ključan za razvoj mozga djece, za pamćenje, pažnju, za zdravlje i sreću djece, raspoloženje, fizički rast, imunološku funkciju, kreativnost, kardiovaskularno zdravlje i kontrolu tjelesne težine.

To bi trebao biti dovoljan razlog da se postave neka pravila i ograniči korištenje uređaja, pa i po cijenu krokodilskih suza vaših mališana, ili ne razgovaranja par dana s vašim tinejdžerima. Vi samo želite najbolje za njih, zar ne?

Kako tehnologija utječe na spavanje?

Postoje tri glavna načina na koji tehnologija sprječava vašu djecu da se pravilno odmore.

Potiskuje melatonin

Zasloni na mobitelima, računalima, tabletima i televizorima emitiraju ono što je poznato kao plavo svjetlo. Tu svjetlost pokupe fotoreceptori u mrežnici koji osjete svjetlost i tamu, signalizirajući mozgu da je jutro ili večer. U pravilu, sunčeva svjetlost aktivira naše fotoreceptore, ali studije su pokazale da čak i manji elektronički uređaji emitiraju dovoljno svjetla da bi mozak mislio da još nije vrijeme za spavanje

Problem je u tome što plava svjetlost ometa proizvodnju melatonina, hormona koji kontrolira naš ciklus spavanja/budnosti, unutarnji sat koji kontrolira biološke procese, poput tjelesne temperature i otpuštanja hormona. Naše razine melatonina trebale bi porasti prije no što idemo spavati, nekih dva sata prije, no kako plavo svjetlo koje emitira uređaj ometa njihovu proizvodnju, teže nam je upasti u san. Djeca u dobi do sedam godina luče najviše melatonina. Kako bi se osigurano pravilno lučenje ovog hormona, važno je pridržavati se točno određenog rasporeda spavanja.

Jedan od razloga zašto učestalost nesanice raste s godinama te stariji ljudi prirodno manje spavaju, je taj što se razina melatonina smanjuje s godinama.

Ograničite vrijeme korištenja.

Drži mozak u stanju pripravnosti

Korištenje tehnologije uzrokuje da je mozak alarmiran, pa ako djeca surfaju internetom, skrolaju po društvenoj mreži ili igraju igricu ​​kasno navečer, njihov mozak će ostati aktivan i osjećat će se kao da trebaju ostati budni čak i ako su umorni. Osim toga, djeca i tinejdžeri trebaju vrijeme da se um odvoji i odmori nakon puno vremena provedenog na raznim uređajima kroz dan.

Tehnologija također može potaknuti stres i anksioznost jer  ih sam sadržaj može uznemiriti (na primjer, čitajući uznemirujući sadržaj, gledaju uznemirujuću televizijsku emisiju ili igranje nasilne video igre). Online sadržaj može biti psihološki poticajan i držati djecu i tinejdžere budnima još neko duže vrijeme nakon što su odložili uređaje i pokušali zaspati.

Budi ih

Konačno, mobiteli i ostali uređaji mogu poremetiti spavanje sa zvonjavom i zujanjem kada stigne nova poruka e-pošte ili poruka preko neke aplikacije, ili novi lajk na društvenoj mreži. Ako svi zvukovi obavijesti nisu isključeni, postoji velika šansa da će se probuditi, provjeriti mobitel i teže natrag zaspati.

Načini da promijenite naviku korištenja tehnologije prije spavanja

Dakle roditelji, što možete učiniti kako bi spriječili da tehnologija ima što manji negativni utjecaj na san vaše djece?

Uređaji bi trebali biti odloženi barem 30 minuta prije spavanja djeteta. Što više vremena, to bolje.

Neka spavaća soba bude zona bez uređaja poslije određenog vremena. Kako biste spriječili dijete da posegne za uređajem dok leži u krevetu, zabranite korištenje uređaja u spavaćoj sobi prije odlaska na spavanje.

Pri korištenju uređaja navečer, prigušite svjetlo na zaslonu što je više moguće. Samo provjerite postavke uređaja ili preuzmite neki besplatni softver koji smanjuje količinu plavog svjetla koje emitiraju zasloni uređaja.

Ograničite dnevnu upotrebu. Budući da je tehnologija može utjecati na to kako se djeca i tinejdžeri osjećaju u vrijeme spavanja, razmislite o ograničavanju njihove upotrebe u cjelini.

Odaberite umirujuće alternative. Posljednje što vam treba je da vaša djeca budu previše stimulirana kada je vrijeme za ići u krpe. S obzirom na to da će ih tehnologija zadržati duže budnima, probajte ove tihe, umirujuće aktivnosti.

Na primjer, igrajte društvene igre, čitajte knjige zajedno (ne elektroničke!), crtajte, slažite kocke ili slagalicu, radite lagane vježbe rastezanja - družite se.

A kada dođe vrijeme za spavanje, pobrinite se da ono bude što udobnije

Udobni HAPPY DREAMS madraci