Tablica spavanja za djecu - pogledajte kada vaš mališan mora u krevet!

Tablica spavanja za djecu? Da, i to postoji!
Datum objave: 14. 09. 2016.

S predloženim vremenom buđenja i odlaska na spavanje za djecu od 5 do 12 godina, grafikon pruža mogućnosti da se obrasci spavanja djece poravnaju s početkom njihove jutarnje nastave.

Jeste li se ikada pitali koje je najbolje vrijeme za slanje vašeg mališana u krevet?

Učiteljica u jednoj osnovnoj školi u američkoj saveznoj državi Wisconsin lani je na školskom Facebook profilu objavila zanimljivu tablicu koja sadrži upute kada bi djeca, s obzirom na starost i jutarnje buđenje, trebala navečer leći u krevet.

Iako je riječ je o optimalnom vremenu spavanja za djecu, te su ga čak i mnogi podržali, brojni roditelji su zabrinuti jer plan nije potpuno izvediv.

Možda zato što istovremeno ukazuje na neke propuste njih samih kada je u pitanju dječje spavanjesmiley

Učiteljica Stacy Karlsen iz Wilson Elementary School stavila je spomenuti post na Facebook želeći mnogim roditeljima dati odgovor na osnovno pitanje kada govorimo o spavanju - kada je najbolje vrijeme za odlazak na spavanje djece?

Spavanje i jutarnja nastava

S predloženim vremenom buđenja i odlaska na spavanje za djecu od 5 do 12 godina, grafikon pruža mogućnosti da se obrasci spavanja djece poravnaju s početkom njihove jutarnje nastave.

Na primjer, ako poslovne obaveze njegovih roditelja prosječnom 5-godišnjaku nalažu potrebe da se probudi svako jutro u 6 sati, to bi dijete trebalo, prema izračunu učiteljice Karlsen, trebalo ići na spavanje već u 18.45 sati.

Za 8-godišnjake kojima jutarnji ritam nalaže buđenje u 6 sati, odlazak na spavanje trebao bi biti najkasnije u 7.30 sati, dok, recimo, 12-godišnjaci koji se žele probuditi u isto vrijeme, za neometan rast i razvoj, mogu ići u krevet nešto kasnije od svojih mlađih kolega, u 20.15 sati.

Zanimljivu je objavu na Facebooku podijelilo u svega nekoliko dana više od 375.000 ljudi.

Obrasci spavanja djece trebaju se ravnati s početkom njihove jutarnje nastave
Obrasci spavanja djece trebaju se ravnati s početkom njihove jutarnje nastave

Za mnoge nemoguća misija

Neki roditelji hvalili su grafikon, nazvavši ga odličnim primjerom, tražeći čak i slične upute za spavanje odraslih.

Bilo je i onih koji smatraju kako ova tablica spavanja predstavlja neizvedivu misiju uza sve dnevne obaveze, prije svega izvannastavne aktivnosti i pisanja domaće zadaće, budući da velik broje djece te obaveze najčešće odrađuje u večernjim satima.

Također, mnogi se ne slažu s prijedlogom ranijeg odlaska na spavanje, budući da nije nikako prihvatljiva opcija za one roditelje koji s posla kući dolaze nešto kasnije.

"Možda bi bilo izvedivo kada ne bi bilo toliko domaće zadaće ili kada bi roditelji uspjeli ranije doći s posla. U protivnom, nema dovoljno vremena da se naprave se obaveze i da djeca budu u krevetu u željeno vrijeme”, napisao je u komentarima jedan od roditelja Rob Nuncio.

Obrasci spavanja nisu isti kod sve djece

Suština grafikona je u činjenici da se vrijeme spavanja produžuje, odnosno smanjuje, za 15 minuta po godini što su djeca starija ili mlađa.

Stručnjaci za spavanje priznaju dobrobiti, ali istovremeno, ukazuju na nedostatke ovog grafikona.

"Ovo nam stvarno pokazuje kako je zapravo teško za djecu da dobe onoliko sna koliko im je potrebno. U najboljem slučaju, to je zanimljiv grafikon, ali u stvarnosti ne znam koliko je izvediv za sve roditelje i djecu”, kazala je Kelly Glazer Baron, pomoćnica profesora neurologije na Sveučilištu Northwestern Feinberg School of Medicine, ističući pritom da sva djeca ne zahtijevaju istu količinu sna te da vrijeme spavanja nije nužno smanjiti linearno po 15 minuta svake godine.

Ipak, neki stručnjaci za spavanje vrlo su skeptični po pitanju točnog odlaska na spavanje djece, smatrajući da nije dobro da se roditelji slijepo drže brojki, već je svako dijete potrebno sagledati individualno kako bi se dobila jasna slika o raspoloženju, umoru i navikama spavanja.

Neki roditelji hvalili su grafikon s uputama za spavanje djece, tražeći čak i nešto slično za spavanje odraslih
Neki roditelji hvalili su grafikon s uputama za spavanje djece, tražeći čak i nešto slično za spavanje odraslih

San je prioritet

Svima je jasno kako dječji san i pravodobno buđenje ovise o mnogo faktora; domaćoj zadaći, sportskim i drugim izvannastavnim aktivnostima, u koje vrijeme roditelji vraćaju kući s posla, kada se dijete treba probuditi za školu, te drugim uvjetima kod kuće.

Kada se sagleda cijela slika, odgovor je naravno da bi - san trebao biti prioritet.

Stoga, ako se vaše dijete treba probuditi rano ujutro, pokušajte večer ranije smanjiti aktivnosti ili pomaknite raspored ranije.

U konačnici, cilj svih roditelja je isti - shvatiti što je najbolje na djecu i to im omogućiti.

A san je doista bitan, stoga omogućite djeci slatke snove na novom madracu.

Pogledajte naše madrace za najmlađe