Što su lucidni snovi i kako ih kontrolirati

lucidni-snovi
Datum objave: 05. 01. 2016.

Lucidni snovi su oni snovi kada je osoba svjesna da sanja. Iako bi vam se lucidni snovi mogli dogoditi spontano, uz malo prakse to je nešto što ste u stanju kontrolirati.

Zamislite da svaku večer kada legnete u krevet možete odabrati što ćete tu noć sanjati.

Da imate potpunu kontrolu nad vašim snovima i da ste i njihov redatelj i zvijezda. Da možete u snovima graditi nevjerojatne krajolike o kojima sada možda maštate.

Da možete letjeti, putovati svemirom ili razgovarati sa životinjama.

To sve možete u lucidnim snovima.

Kako kaže Wikipedia, lucidni snovi su oni snovi kada je osoba svjesna da sanja. U takvim snovima moguće je biti lucidan i imati malo kontrole nad sadržajem snova i obratno, imati mnogo kontrole bez čiste svjesnosti da sanjamo. Iako se takvi snovi tokom života spontano događaju, moguće ih je posebnim metodama i vježbama potaknuti, te isto tako i pojačati stanje lucidnosti i time dobiti veću kontrolu nad vlastitim lucidnim snovima.

Ono što vas sada sigurno zanima je koje su to tehnike kojima bi mogli steći kontrolu nad vlastitim snovima i postati njihov kreator.

Iako bi vam se lucidni snovi mogli dogoditi spontano, uz malo prakse to je nešto što ste u stanju kontrolirati.

Kako bi počeli lucidno sanjati počnite prakticirati sljedeće stvari:

1. Vodite dnevnik snova

Kada se probudite, zapišite što ste sanjali. Zapišite sve što se možete sjetiti. To će vam pomoći identificirati znakove sna, odnosno činjenicu da sanjate. Primjerice, ako često sanjate neku osobu počnite vježbati ovakvo razmišljanje: “Ako vidim xy osobu, ja sanjam”. Kada ćete je sljedeći put sanjati sjetite ćete se da sanjate i postati svjesni sna.


Vođenje dnevnika snova je osnovna vježba lucidnih sanjara

 

2. Osvijestite stvarnost 

Lucidni sanjari često koriste podsjetnike kao sredstvo provjere stvarnosti. Primjerice, tijekom dana možete više puta pogledati svoju ruku i upitati se: "Sanjam li?" Kada sanjate, ruka neće izgledati isto dva puta, i to bi vas moglo u snu osvijestiti i dovesti u stanje lucidnosti.  Još jedna dobra provjera stvarnosti je pokušaj čitanja u snu. U snu je gotovo nemoguće čitati, jer je to vještina lijeve strane mozga, a mi u snu koristimo samo desnu polovicu. Probajte se u snu sjetiti i pokušati čitati. 


U snu vaša ruka neće dva puta izgledati isto

 

3. Iskušajte MILD metodu

Znanstvenik i istraživač spavanja Stephen LaBerge razvio je metodu iniciranja lucidnog sanjanja koju je nazvao Mnemonic Induction of Lucid Dreams ili MILD. Tehnika se ukratko može opisati kao induciranje lucidnog sna prisjećanjem da sanjate. Radi se zapravo o metodi koja će vam pomoći da kada spavate, da se sjetite da sanjate. Prakticiranje metode treba započeti tako da osoba samoj sebi govori da će se sjećati snova. Nakon toga slijedi fokusiranje pažnje na prepoznavanje trenutka kada se sanja i te spoznaju osobe da sanja, a na kraju zamišljanje toga što osoba želi da se u snu dogodi.

4. "Probudi se - natrag u krevet" metoda

Autor brojnih knjiga o lucidnom sanjanju G Scott Sparrow opisao je tehniku koja je postala poznata kao "probudi se - natrag u krevet" metoda. Naime, istraživanja pokazuju da spavanje pa buđenje i zatom opet odlazak na spavanje, povećava vjerojatnost lucidnog. Metodu možete iskušati tako da budilicu postavite par sati ranije nego obično. Kada zazvoni, ostanite budni barem sat vremena i čitajte o lucidnom sanjanju, a zatim se vratite u krevet odlučni u namjeri da lucidno sanjate. 


Ne sviđa vam se ova metoda? Ni nama.

 

5. Koristite aplikacije

Danas za sve postoji aplikacija. Tako i za pomoć kod lucidnog sanjanja. Primjerice, aplikacija Shadow pomoći će vam da snimite ili upišete svoje snove odmah nakon buđenja. Aplikacija je zapravo inovativna budilica koja vam pomaže da bilježite i pamtite svoje snove.

To su samo neke od tehnika koje bi vam mogle pomoći da i sami počnete lucidno sanjati.

I iako vam se to sada možda čini nedostižnim, jednom kada ovladate nekom od ovih tehnika, bit će vam vrlo jednostavno kontrolirati snove.

Tako barem kažu:)

Mi vam želimo ugodne snove, kakvi god da oni bili. Lucidni ili ne.

Postavi nam pitanje