Kako zbrinuti stari madrac?

madrac-odvoz
Datum objave: 31. 03. 2015.

Bacate stari madrac? Ako ne znate kuda biste s njime, pročitajte naše praktične savjete s kojima ćete riješiti ovaj izazov.

Znate onaj glomazni otpad koji ponekad vidite nabacan ispred zgrada? Nerijetko se tu nađu stari ormari, stolice, sofe, kreveti, ali i posebno uočljivi madraci. Ovo potonje posebno je zanimljivo planirate li kupiti novi madrac i ne znate kuda biste sa starim.
Gdje uskladištiti stari madrac, jeste li si ikad postavili to pitanje?

Sada je pravo vrijeme da saznate odgovor.

Organizirana odvožnja glomaznog otpada

Mjesto na koje ćemo uskladištiti madrac nakon što postane neupotrebljiv, počinjemo tražiti tek kada naiđemo na problem "kuda s njime".
Zbog sastava i veličine teško ga je komprimirati i kao takav predstavlja dodatni problem na odlagalištima.

Zato su se dobro dosjetili u nekim zemljama i zakonski regulirali postupanje sa starim madracima.
Kao najbolji način zbrinjavanja pokazalo se recikliranje. Recikliranje madraca podrazumijeva potpunu demontažu madraca na njegove sastavne dijelove (metal, pamuk, vunu i pjenu) i daljnje iskorištavanje tih materijala.
Nevjerojatno, no stopa recikliranja madraca u nekim zemljama doseže vrtoglavih 90 posto!

Što vi možete učiniti po tom pitanju?
Recimo da za početak stari madrac odložite isključivo na mjestima predviđenima za to (otpadnim dvorištima). Vjerujemo da imate toliko odgovornosti prema prirodi da ga nikad nećete baciti u obližnju šumu ili potok.

Ako živite u Zagrebu, možete ih odnijeti u RETO centar (Voltino naselje) i REMAR. Članovi tih udruga doći će po njih te otpad odvesti besplatno ili uz manju naknadu (REMAR). Također, u većim se mjestima redovito organizira odvoz glomaznog otpada.

I same tvrtke koje proizvode madrace često se uključuju u zbrinjavanje starih madraca kad oni jednom postanu otpad.
No, prodavači su se "ogradili" i skretanjem pažnje na zbrinjavanje starih madraca - uputstvo je navedeno na etiketama koje se šiju prilikom proizvodnje madraca

Iako je bilo pokušaja uspostavljanja trenda re-uporabe madraca, on nije zaživio. Naime, polovni i obnovljeni madraci mogu sadržavati niz higijenskih opasnosti - mogu biti zaprljani od mokraće, izmeta, grinja i njihovih izmeta i drugih štetnih materijala, koji mogu uzrokovati dišne probleme.

Stopa recikliranja madraca može doseći 90 posto

Gospodarenje otpadom važan je i složen proces, no dobrobiti su dalekosežne za prirodu i društvo. Ipak gospodarenje otpadom donosi i niz opasnosti za iste. Zato je vrlo važno zakonski regulirati procese i načine sakupljanja, ponovnog korištenja i recikliranja madraca.

U tom donošenju zakona i pravilnika o postupanju i gospodarenju s određenim vrstama otpada sudjeluju svi sektori društva:

  • državne institucije,
  • znanstvene institucije,
  • gospodarski sektor,
  • komunalne službe,
  • udruge civilnog društva i
  • sami građani.

Nasreću, otkad smo postali dijelom Europske unije sve se više pažnje posvećuje komunalnim dvorištima i zbrinjavanju otpada.
Radi se na održivom razvoju kojim se ide ususret potrebama sadašnjosti, tako da se ne ugrožavaju mogućnosti generacija koje slijede za nama.

Što ja mogu učiniti po pitanju zbrinjavanja madraca

Uvijek i u svemu, najbolje je djelovati preventivno.
Informirajte se već pri kupnji da biste saznali koje materijale prodavač ugrađuje u svoje proizvode te izaberite onaj koji će vam služiti na duge staze i koji je sastavljen od ekološki prihvatljivih materijala.

Uvijek možete pitati proizvođača što da radite s madracem nakon 10 godina, što je prosječan vijek trajanja madraca ako se pravilno održava.
Ako pak madrac mijenjate iz nekog drugog razloga (ne zato što je trošen), dobra opcija je da ga darujete u humanitarne svrhe.       

Postavi nam pitanje