Spavati ili ne spavati s kućnim ljubimcem - to je pitanje

Datum objave: 18. 01. 2016.

Ljubimac u krevetu nekima pomaže da bolje spavaju, no u isto vrijeme može pogoršati alergije i na druge načine ometati san. Pa što je ispravno - spavati s psom ili mačkom ili ne?

To je tema koja izaziva kontroverze i podjele, a nekima je toliko važna da je i značajan faktor u odabiru bračnog partnera.

Naravno, govorimo o sljedećem - spavati s kućnim ljubimcem u krevetu ili ne?

U nekim kućanstvima, to je pravilo.

Kućni ljubimci su članovi obitelji i dopušteno im je spavati na krevetu. Kao uostalom i bilo gdje drugdje.

U drugim kućanstvima kućni ljubimci imaju ograničen do nikakav pristup krevetu. U trećima pak odgovor leži negdje u sredini.

Mačka i mali pas dobili su dopuštenje da se ščućure uz vaše noge, ali veliki labrador ipak mora ostati na podu.  

Dobar san je najvažniji. Ili?

Kod odluke o tome hoće li kućni ljubimac spavati na krevetu ili ne, vlasnici najčešće uzimaju u obzir nekoliko faktora.

Ili bi trebali uzimati.

Recimo, ako patite od alergija ili imate astmu, dlake vašeg psa ili mačke u spavaćoj sobi bi mogle pogoršati vaše probleme s disanjem. S druge strane, moguće je kako bez svojeg malog krznenog prijatelja u krevetu nećete uopće moći zaspati.


Kućni ljubimac u krevetu mogao bi pogoršati probleme s disanjem
 

Pa što učiniti i kako donijeti odluku o tom ključnom pitanju? Postavite si sljedećih nekoliko pitanja i znat ćete.

 • Prekidaju li vam pas i li mačka san do te točke da ste neispavani i dekoncentrirani na poslu ili čak često bolesni?
 • Je li vaš partner nezadovoljan zbog toga što pas ili mačka spavaju u krevetu?
 • Je li vaš kućni ljubimac često izložen situacijama u kojima se može zaraziti bolestima koje se mogu prenijeti na ljude?
 • Patite li od alergija koje se pogoršavaju u blizini kućnog ljubimca?

Ako ste na neka od ovih pitanja odgovorili potvrdno, moguće je kako bi trebali razmisliti o tome da počnete svojeg kućnog ljubimca navikavati da više ne spava s vama u krevetu.

Kućni ljubimac u krevetu za bolji san

S druge strane, mnogi tvrde kako im prisustvo dlakavog prijatelja u krevetu zapravo pomaže da bolje spavaju.

To posebno vrijedi za mačke, čije predenje smirujuće djeluje na čovjeka, dokazano snižava krvi tlak i pozitivno djeluje na kardiovaskularni sustav.

O spavanju s kućnim ljubimcima provedena su i istraživanja.

Tako je Centar za medicinu spavanja na klinici Mayo u Arizoni, u svojoj studiji došao do zaključka kako vlasnici kućnih ljubimaca koji spavaju s kućnim ljubimcima mogu jednako kvalitetno spavati, kao i oni bez kućnih ljubimaca.

Studija je obuhvatila 150 sudionika od čega je 49 posto imalo kućne ljubimce.

Studija je otkrila kako 41 posto ispitanika, vlasnika kućnih ljubimaca, smatra kako im životinje u krevetu pomažu da bolje spavaju ili u najgorem slučaju im njihovo prisustvo ne čini nikekavu razliku. Oni kojima prisustvo životinje u krevetu pomaže, izjavili su kako se uz svog krznenog pratioca osjećaju sigurnije i opuštenije.


Uz kućnog ljubimca u krevetu osjećamo se sigurnije i opuštenije

 

Samo 20 posto ispitanika izjavilo je kako ima njihov pas ili mačka ometaju san. Glavni razlozi za to su da se njihovi kućni ljubimci po noći često sele po krevetu, hrču ili cvile.

U stvari, nekoliko prethodnih studija u istoj klinici je pokazalo kako je vejrojatnije da će kućni ljubimci ometati spavanje nego pomoći u spavanju.

Unatoč oprečnim rezultatima studija, to su premali uzorci kako bi se mogli donositi neki generalni zaključci.

Mi zato mislimo kako je najbolje da sami za sebe odlučite što vam najbolje odgovara. Ako to znači da najbolje spavate uz svoje dlakavce pod nogama - to je onda to.

Ako vam kućni ljubimci ometaju san, bilo bi dobro da ih odviknete od spavanja u krevetu.

Znamo da će vam nedostajati, ali ipak vam mora biti prioritet to da se dobro naspavate.

Postavi nam pitanje

Zatvori

Obavezno

„Kolačić” je mala tekstualna datoteka koja sadrži podatke koji se pohranjuju na vaše računalo. Kolačići se koriste samo u tehničke svrhe te za olakšavanje upotrebe internetske stranice. 

Jedna vrsta kolačića, „trajni kolačić”, sprema datoteku na vaše računalo na dulje vrijeme. Naknadno se može koristiti za prilagodbu internetske stranice sukladno izborima i željama korisnika. Druga uobičajena vrsta kolačića je „kolačić sesije”. Kada posjetite određenu internetsku stranicu, kolačići sesije se šalju između vašeg računala i poslužitelja radi prikupljanja podataka. Kolačići sesije ne spremaju se nakon zatvaranja internetskog preglednika. Više informacija o tome kako funkcioniraju kolačići možete pronaći na www.allaboutcookies.org. 

Neprekidno radimo na poboljšanju ove internetske stranice. Stoga koristimo alat za analizu internetskih stranica „Google Analytics”, kojime analiziramo ponašanje posjetitelja naše internetske stranice na anoniman i skupni način. Alatu Google Analytics dozvoljavamo instalaciju kolačića i njihovo upravljanje na ovoj internetskoj stranici. Google Analytics koristi sljedeće kolačiće:

 • happy-dreams.hr
 • Ovaj kolačić pohranjuje podatke o svojim korisnicima radi stjecanja saznanja i njihovim potrebama. Namjena ovog kolačića je za poboljšanje kvalitete usluge, kako i za spremanje korisničkih postavki, preporuke sadržaja i rezultata pretraživanja te praćenje korisničkih trendova . Kolačić je „trajni” i pohranjuje se lokalno na vaše računalo tijekom 26 mjeseci.

Kako prekinuti upotrebu kolačića?
Ako ne želite primati kolačiće, izmijenite postavke internetskog preglednika tako da se automatski onemogućava pohrana kolačića ili da se prikazuje obavijest ako određena internetska stranica želi pohraniti kolačiće na vaše računalo. Prethodno pohranjene kolačiće možete izbrisati i putem internetskog preglednika. Za određena područja i funkcije ove internetske stranice potrebni su kolačići i neće raditi u slučaju brisanja ili odbijanja prihvaćanja kolačića.

Ako želite onemogućiti da vam Google Analytics sprema kolačiće, možete ga zabraniti na sljedećem linku:

Kako izbrisati već spremljene kolačiće?
Ako koristite osobno računalo i ažurirani preglednik, a želite ukloniti kolačiće koji su već na vašem uređaju, istovremeno pritisnite CTRL, SHIFT i DELETE. Ovdje možete pronaći stranice za podršku za većinu najčešće korištenih preglednika:

 • Internet Explorer
 • Mozilla Firefox
 • Google Chrome
 • Safari
 • Flash cookies

Internetske stranice mogu koristiti widgete za društvene medije koji korisnicima omogućava pristup s internetske stranice Happy Dreams na različitim platformama društvenih medija (npr. Facebook, YouTube, Twitter i LinkedIn). Kako biste bolje razumjeli kako se i koji podaci prikupljaju putem društvenih medija i koje kolačiće koriste treće strane, pogledajte trenutna pravila privatnosti svake od društvenih platformi.

Opcionalno

Happy Dreams je posvećen zaštiti vaše privatnosti i vaših osobnih podataka. Ova obavijest o privatnosti opisuje način na koji obrađujemo i koristimo osobne podatke koje smo dobili od vas prilikom posjete i upotrebe ove internetske stranice te način na koji nas možete kontaktirati ako imate dodatna pitanja u vezi obrade vaših osobnih podataka.

 1. PRIKUPLJANJE VAŠIH OSOBNIH PODATAKA
  1. Prikupljamo i obrađujemo vaše ime, adresu, telefonski broj, e-poštu, IP adresu, koje nam šaljete kako biste dobili informacije od nas ili ostvarili kupnju na našim stranicama.
  2. Osim toga, prikupljamo i obrađujemo vaše financijske podatke koji se odnose na vaša mrežna plaćanja za proizvode kada ih pošaljete 
  3. (a) kao dio podataka o vašem računu (ako se primjenjuju) i/ili 
  4. (b) u vezi s vašim zahtjevima za proizvodima ili u vezi s kupovinom proizvoda na našoj internetskoj stranici.
  5. Osim navedenih upotreba i namjena, vaše osobne podatke također možemo koristiti za administraciju i poboljšanje ove internetske stranice, za naše unutarnje zapise, za potrebe statističke analize i za ispunjavanje vaših narudžbi proizvoda i/ili kako bismo vas kontaktirali u vezi prodaje ili u sklopu naših postupaka vezanih uz komunikaciju s korisnicima.
 2. KOJI JE PRAVNI TEMELJ ZA OBRADU VAŠIH OSOBNIH PODATAKA?
  1. Obrada vaših osobnih podataka za svrhu u gornjem odjeljku temelji se na tome da je obrada potrebna za nas kako bismo mogli ispuniti ugovor s vama.
  2. Obrada vaših osobnih podataka za svrhu u gornjem odjeljku temelji se na našem legitimnom interesu za obradu vašeg zahtjeva ili upita ili zaključivanje ponude o kupnji.
 3. TKO IMA PRISTUP VAŠIM OSOBNIM PODACIMA?
  1. Primijenili smo prikladne tehničke i organizacijske mjere kako bismo zaštitili vaše osobne podatke od gubitka, nezakonitog pristupa itd. Broj osoba s pristupom vašim osobnim podacima je ograničen i samo će pojedinci povezani s Brandom Happy Dreams koji trebaju obraditi vaše osobne podatke u skladu s prethodnim svrhama, imati pristup vašim osobnim podacima.
 4. KOLIKO SE DUGO VAŠI OSOBNI PODACI POHRANJUJU?
  1. Podatke pohranjujemo do ispunjenja svrhe njihova prikupljanja. To znači da ćemo izbrisati vaše osobne podatke kada ti podaci više neće biti potrebni za obradu zahtjeva, narudžbe ili za upravljanje računom ili odnosom s našim klijentom. Otada se mogu spremati statistički podaci koji su anonimizirani. 
 5. KOJA SU VAŠA PRAVA?
  1. Happy Dreams je Brand Hilding Anders d.o.o., koji je kontrolor obrade vaših osobnih podatka. To znači da smo odgovorni za ispravnu obradu vaših osobnih podataka u skladu s primjenjivim zakonima. Jadranka Horvat službenik je za zaštitu podataka i možete mu/joj se obrati na +385(0)40650042.
  2. Imate pravo znati koje osobne informacije o vama obrađujemo i možete zatražiti kopiju takvih podataka. Imate pravo na ispravak netočnih osobnih podataka o vama, a u nekim slučajevima možete zatražiti da izbrišemo vaše osobne podatke (ako npr. osobni podaci više nisu potrebni kako bi se ispunio ugovor s vama). Ako ste dali svoju privolu za obradu svojih Osobnih podataka za eksplicitnu svrhu, uvijek možete povući svoju privolu. Ako želite povući svoju privolu, možete nam se obratiti služeći se kontaktnim informacijama navedenima u odjeljku 
  3. Isto tako imate pravo na prigovor na određeno obrađivanje vaših osobnih podataka i možete zatražiti da se ograniči obrada vaših osobnih podataka. Imajte na umu da ograničavanje ili brisanje vaših osobnih podataka može dovesti do toga da mi ne možemo ispunjavati svoje obveze prema ugovoru s vama. Također imate pravo izdvojiti svoje osobne podatke u strojno čitljivom formatu i prenijeti osobne podatke drugom voditelju.
  4. 6Ako imate pitanja o tome kako obrađujemo osobne podatke o vama ili želite iskoristiti vaša prava u skladu s odjeljkom 6.2, možete nam se obratiti na hr.hr@hildinganders.com, poštom na prethodno navedenu adresu ili telefonom na +385(0)40650042.
  5. Ako imate prigovore ili pritužbe na način na koji obrađujemo vaše osobne podatke, imate pravo uložiti pritužbu kod relevantnog nadzornog tijela za zaštitu podataka.
 6.  PROMJENE
  1. Ako se dogode ikakve promjene u vezi načina obrade vaših osobnih podataka, obavijestit ćemo vas objavom ažurirane verzije ove obavijesti o privatnosti na Happy Dreams Web stranicama.

Slažem se s Uvjetima privatnosti (dostavna služba)

Slažem se s Uvjetima privatnosti (korisnički podaci)