Kada spavamo s našim se tijelom događaju neke doista lude stvari

Kada spavamo s našim se tijelom događaju neke doista lude stvari
Datum objave: 23. 11. 2016.

Nedostatak odmora može imati značajan utjecaj na hipokampus, područje mozga koje je uključeno u kreiranje memorije i konsolidacije. Iz tog razloga, spavanje igra vrlo važnu ulogu u učenju.

Ljudi potroše i do trećine života spavajući, a spavanje je, koliko god neki skeptični bili, ključno za naše zdravlje i normalno funkcioniranje.

Znamo da tijelu treba odmor i relaksacija za punjenje baterija kako bismo bili spremni za nove izazove.

Spavanje nam pomaže da imamo više energije kada se probudimo i poboljšava naše raspoloženje, no pravo je pitanje što se zapravo u našemu tijelu događa tijekom sna.

Istraživanja su ukazala je na niz razloga koji san je ključan za naše zdravlje.

Kada spavamo, mozak je sve samo neaktivan. Naime, tijekom spavanja, neuroni u mozgu rade gotovo jednako kao i za vrijeme budnosti.

Organizam je itekako aktivan

Onih preporučenih sedam do devet sati sna, koliko struka propisuje, kako bismo mogli normalno funkcionirati i nesmetano obnavljati svakodnevnu rutinu, nama se čine kao vrijeme u kojem naše tijelo potpuno miruje.

Međutim, naš organizam itekako je aktivan tijekom spavanja, što su potkrijepila mnoga istraživanja.

Naš je mozak, naime, aktivan kada spavamo, a istovremeno se u našem tijelu odvijaju određeni kemijski procesi bez kojih ne bismo mogli normalno funkcionirati.

Ako vas zanima što se točno s našim tijelom događa tijekom noći, ovih nekoliko redaka će vam to otkriti.

Naš organizam itekako je aktivan tijekom spavanja, što su potkrijepila mnoga istraživanja
Naš organizam itekako je aktivan tijekom spavanja, što su potkrijepila mnoga istraživanja

Donosimo odluke

Mozak može tijekom sna obraditi podatke i pripremiti ih za korištenje uz efikasno odlučivanje.

Nedavna studija objavljena u časopisu Current Biology otkrila je da mozak obrađuje složene podražaje tijekom spavanja, a koristi iste te podatke za donošenje odluka u budnom stanju. 

Istraživači su pitali sudionike da kategoriziraju izgovorene riječi koje su podijeljene u različite kategorije - riječi koje se odnose na životinje ili predmete te stvarne i izmišljene pojmove.

Kada je zadatak postao automatski, ispitanici su zamoljeni da i dalje odgovaraju, ali im je rečeno da, ako mogu, zaspu pošto su ležali u zamračenoj sobi.

Kada su ispitanici spavali, istraživači su počeli uvoditi nove riječi iz iste kategorije.

Uređaji za praćenje moždanih aktivnosti pokazali su da čak i kada su ispitanici su spavali, njihov mozak je nastavio pripremati motoričke funkcije za podizanje desne ili lijeve ruke na temelju značenja riječi koje su čuli.

Međutim, kada su se sudionici probudili, nisu imali sjećanje o tome koje riječi su čuli.

Tijelo je paralizirano, ali mozak je aktivan

Mozak osobe koja spava aktivniji je od osobe koja je budna i potrebna mu je veća količina kisika.

“Jedna od teorija nalaže da tijekom REM faze sna organiziramo misli i učimo, iako nitko ne shvaća zbog čega je mozak aktivan tijekom spavanja”, tvrdi doktor Alon Y. Avidan, profesor neurologije i voditelj Centra za poremećaje spavanja UCLA-a.

Mozak stvara i objedinjuje sjećanja

Dok smo u snu, mozak je zauzet formiranjem novih podataka te konsolidiranjem starijih i novih sjećanja tijekom oba spavanjaREM i non-REM.

Nedostatak odmora može imati značajan utjecaj na hipokampus, područje mozga koje je uključeno u kreiranje memorije i konsolidacije.

Iz tog razloga, spavanje igra vrlo važnu ulogu u učenju - to nam pomaže da se učvrste novi podaci.

"Naučili smo da je spavanje prije učenja pomaže u pripremi mozga za početnu formaciju sjećanja. A nakon toga je važno spavati nakon učenja kako bismo omogućili da nove informacije ostanu u arhitekturi mozga", kaže dr. Matthew Walker sa Sveučilišta Berkeley u Kaliforniji.

Nakon ovoga mnogi će studenti kampanjci razmisliti dvaput prije nego što cijelu noć provedu bez sna učeći za sljedeći ispit.

Mozak može tijekom sna obraditi podatke i pripremiti ih za korištenje uz efikasno odlučivanje
Mozak može tijekom sna obraditi podatke i pripremiti ih za korištenje uz efikasno odlučivanje

Učimo kako obavljati fizičke poslove

Mozak pohranjuje informacije u dugoročno pamćenje kroz nešto poznato kao vreteno spavanja kratkih moždanih valova kod jakih frekvencija koje se javljaju tijekom REM faze sna.

Ovaj proces može biti osobito koristan za pohranu podataka vezanih uz motorne zadatke, kao što su vožnja, igranje tenisa ili ples.

Ono što se događa tijekom REM faze je da mozak prenosi kratkoročna sjećanja pohranjena u motornom korteksu u temporalni režanj, gdje se pohranjuju dugoročne uspomene.

"Praksa tijekom sna je neophodna za kasnije izvedbe", smatra James B. Maas, znanstvenik na Sveučilištu Cornell te član Američkog udruženja psihologa.

Čistimo se od toksina

Čišćenje od toksina tijekom spavanja dopušta tijelu i mozgu da se obnove.

Osobe koje ne spavaju dobro imaju lošu filtraciju toksina, a stručnjaci smatraju da to objašnjava zbog čega osobe koji imaju problema sa spavanjem mogu biti mrzovoljne.

Kako bi izbjegli gomilanje toksina, stručnjaci preporučuju da ne večeramo kasno i da ne pijemo alkohol prije spavanja.

Čišćenje od toksina tijekom spavanja dopušta tijelu i mozgu da se obnove
Čišćenje od toksina tijekom spavanja dopušta tijelu i mozgu da se obnove

Obnavljamo imunološki sustav

Jedno istraživanje je pokazalo da tijelo osobe koja primi injekciju protiv gripe i ne naspava se, ne može stvoriti anti-tijela koja su nam potrebna da nas zaštite od gripe.

“Kad god primijetim da imam problema s respiratornim sistemom, odspavam barem deset sati. Ako imate kroničnih problema sa spavanjem, postoji mogućnost da se u vašem tijelu razvije infekcija koja vas je zahvatila”, tvrdi doktor Jordan Stern, osnivač i voditelj BlueSleep centra u New Yorku.

Obnavljaju se tjelesne stanice

Proces odmora ima pozitivan učinak na svu štetu koju naše tijelo pretrpi tijekom dana.

Ako se dovoljno ne naspavamo, sutra ćemo se vjerojatno osjećati kao da nas je netko pretukao.

A da se ne biste tako osjećali, odspavajte na novom Happy Dreams krevetu.

Kreveti za najbolji odmor

Zatvori

Obavezno

„Kolačić” je mala tekstualna datoteka koja sadrži podatke koji se pohranjuju na vaše računalo. Kolačići se koriste samo u tehničke svrhe te za olakšavanje upotrebe internetske stranice. 

Jedna vrsta kolačića, „trajni kolačić”, sprema datoteku na vaše računalo na dulje vrijeme. Naknadno se može koristiti za prilagodbu internetske stranice sukladno izborima i željama korisnika. Druga uobičajena vrsta kolačića je „kolačić sesije”. Kada posjetite određenu internetsku stranicu, kolačići sesije se šalju između vašeg računala i poslužitelja radi prikupljanja podataka. Kolačići sesije ne spremaju se nakon zatvaranja internetskog preglednika. Više informacija o tome kako funkcioniraju kolačići možete pronaći na www.allaboutcookies.org. 

Neprekidno radimo na poboljšanju ove internetske stranice. Stoga koristimo alat za analizu internetskih stranica „Google Analytics”, kojime analiziramo ponašanje posjetitelja naše internetske stranice na anoniman i skupni način. Alatu Google Analytics dozvoljavamo instalaciju kolačića i njihovo upravljanje na ovoj internetskoj stranici. Google Analytics koristi sljedeće kolačiće:

 • happy-dreams.hr
 • Ovaj kolačić pohranjuje podatke o svojim korisnicima radi stjecanja saznanja i njihovim potrebama. Namjena ovog kolačića je za poboljšanje kvalitete usluge, kako i za spremanje korisničkih postavki, preporuke sadržaja i rezultata pretraživanja te praćenje korisničkih trendova . Kolačić je „trajni” i pohranjuje se lokalno na vaše računalo tijekom 26 mjeseci.

Kako prekinuti upotrebu kolačića?
Ako ne želite primati kolačiće, izmijenite postavke internetskog preglednika tako da se automatski onemogućava pohrana kolačića ili da se prikazuje obavijest ako određena internetska stranica želi pohraniti kolačiće na vaše računalo. Prethodno pohranjene kolačiće možete izbrisati i putem internetskog preglednika. Za određena područja i funkcije ove internetske stranice potrebni su kolačići i neće raditi u slučaju brisanja ili odbijanja prihvaćanja kolačića.

Ako želite onemogućiti da vam Google Analytics sprema kolačiće, možete ga zabraniti na sljedećem linku:

Kako izbrisati već spremljene kolačiće?
Ako koristite osobno računalo i ažurirani preglednik, a želite ukloniti kolačiće koji su već na vašem uređaju, istovremeno pritisnite CTRL, SHIFT i DELETE. Ovdje možete pronaći stranice za podršku za većinu najčešće korištenih preglednika:

 • Internet Explorer
 • Mozilla Firefox
 • Google Chrome
 • Safari
 • Flash cookies

Internetske stranice mogu koristiti widgete za društvene medije koji korisnicima omogućava pristup s internetske stranice Happy Dreams na različitim platformama društvenih medija (npr. Facebook, YouTube, Twitter i LinkedIn). Kako biste bolje razumjeli kako se i koji podaci prikupljaju putem društvenih medija i koje kolačiće koriste treće strane, pogledajte trenutna pravila privatnosti svake od društvenih platformi.

Opcionalno

Happy Dreams je posvećen zaštiti vaše privatnosti i vaših osobnih podataka. Ova obavijest o privatnosti opisuje način na koji obrađujemo i koristimo osobne podatke koje smo dobili od vas prilikom posjete i upotrebe ove internetske stranice te način na koji nas možete kontaktirati ako imate dodatna pitanja u vezi obrade vaših osobnih podataka.

 1. PRIKUPLJANJE VAŠIH OSOBNIH PODATAKA
  1. Prikupljamo i obrađujemo vaše ime, adresu, telefonski broj, e-poštu, IP adresu, koje nam šaljete kako biste dobili informacije od nas ili ostvarili kupnju na našim stranicama.
  2. Osim toga, prikupljamo i obrađujemo vaše financijske podatke koji se odnose na vaša mrežna plaćanja za proizvode kada ih pošaljete 
  3. (a) kao dio podataka o vašem računu (ako se primjenjuju) i/ili 
  4. (b) u vezi s vašim zahtjevima za proizvodima ili u vezi s kupovinom proizvoda na našoj internetskoj stranici.
  5. Osim navedenih upotreba i namjena, vaše osobne podatke također možemo koristiti za administraciju i poboljšanje ove internetske stranice, za naše unutarnje zapise, za potrebe statističke analize i za ispunjavanje vaših narudžbi proizvoda i/ili kako bismo vas kontaktirali u vezi prodaje ili u sklopu naših postupaka vezanih uz komunikaciju s korisnicima.
 2. KOJI JE PRAVNI TEMELJ ZA OBRADU VAŠIH OSOBNIH PODATAKA?
  1. Obrada vaših osobnih podataka za svrhu u gornjem odjeljku temelji se na tome da je obrada potrebna za nas kako bismo mogli ispuniti ugovor s vama.
  2. Obrada vaših osobnih podataka za svrhu u gornjem odjeljku temelji se na našem legitimnom interesu za obradu vašeg zahtjeva ili upita ili zaključivanje ponude o kupnji.
 3. TKO IMA PRISTUP VAŠIM OSOBNIM PODACIMA?
  1. Primijenili smo prikladne tehničke i organizacijske mjere kako bismo zaštitili vaše osobne podatke od gubitka, nezakonitog pristupa itd. Broj osoba s pristupom vašim osobnim podacima je ograničen i samo će pojedinci povezani s Brandom Happy Dreams koji trebaju obraditi vaše osobne podatke u skladu s prethodnim svrhama, imati pristup vašim osobnim podacima.
 4. KOLIKO SE DUGO VAŠI OSOBNI PODACI POHRANJUJU?
  1. Podatke pohranjujemo do ispunjenja svrhe njihova prikupljanja. To znači da ćemo izbrisati vaše osobne podatke kada ti podaci više neće biti potrebni za obradu zahtjeva, narudžbe ili za upravljanje računom ili odnosom s našim klijentom. Otada se mogu spremati statistički podaci koji su anonimizirani. 
 5. KOJA SU VAŠA PRAVA?
  1. Happy Dreams je Brand Hilding Anders d.o.o., koji je kontrolor obrade vaših osobnih podatka. To znači da smo odgovorni za ispravnu obradu vaših osobnih podataka u skladu s primjenjivim zakonima. Jadranka Horvat službenik je za zaštitu podataka i možete mu/joj se obrati na +385(0)40650042.
  2. Imate pravo znati koje osobne informacije o vama obrađujemo i možete zatražiti kopiju takvih podataka. Imate pravo na ispravak netočnih osobnih podataka o vama, a u nekim slučajevima možete zatražiti da izbrišemo vaše osobne podatke (ako npr. osobni podaci više nisu potrebni kako bi se ispunio ugovor s vama). Ako ste dali svoju privolu za obradu svojih Osobnih podataka za eksplicitnu svrhu, uvijek možete povući svoju privolu. Ako želite povući svoju privolu, možete nam se obratiti služeći se kontaktnim informacijama navedenima u odjeljku 
  3. Isto tako imate pravo na prigovor na određeno obrađivanje vaših osobnih podataka i možete zatražiti da se ograniči obrada vaših osobnih podataka. Imajte na umu da ograničavanje ili brisanje vaših osobnih podataka može dovesti do toga da mi ne možemo ispunjavati svoje obveze prema ugovoru s vama. Također imate pravo izdvojiti svoje osobne podatke u strojno čitljivom formatu i prenijeti osobne podatke drugom voditelju.
  4. 6Ako imate pitanja o tome kako obrađujemo osobne podatke o vama ili želite iskoristiti vaša prava u skladu s odjeljkom 6.2, možete nam se obratiti na hr.hr@hildinganders.com, poštom na prethodno navedenu adresu ili telefonom na +385(0)40650042.
  5. Ako imate prigovore ili pritužbe na način na koji obrađujemo vaše osobne podatke, imate pravo uložiti pritužbu kod relevantnog nadzornog tijela za zaštitu podataka.
 6.  PROMJENE
  1. Ako se dogode ikakve promjene u vezi načina obrade vaših osobnih podataka, obavijestit ćemo vas objavom ažurirane verzije ove obavijesti o privatnosti na Happy Dreams Web stranicama.

Slažem se s Uvjetima privatnosti (dostavna služba)

Slažem se s Uvjetima privatnosti (korisnički podaci)