Spavanje na pjeni ili zašto odabrati madrac od pjene

spavanje-pjena
Datum objave: 06. 05. 2015.

Jeste li znali da je pjena kojom se pune madraci rađena za astronaute? Takvi madraci idealni su za ljude koji imaju problema s cirkulacijom.

Krenuli ste kupovati madrac?

Niste ni znali da ima toliko varijacija i mogućnosti.

Ono što vam se od silnog istraživanja na internetu najviše usjeklo u pamćenje su madraci od pjene.

Nekako vam to zvuči jako udobno. Spavati na pjeni.

Zvuči udobno, ali i jesu udobni. Madraci načinjeni od pjene nose niz prednosti. 

Na Mjesec i natrag

Pitate se kako su uopće ljudi došli na ideju da madrace pune pjenom?

Trebalo je letjeti u svemir. Naime, materijal - pjena se prvi put koristila sredinom šezdesetih i to za NASA-ina sjedala. Ta viskoelastična pjena ublažavala je vibracije i pritiske astronautima u svemiru.

Pjena se prilagođava tijelu i reagira na pritisak i toplinu pa se tjelesna težina jednako raspoređuje. Kada se tijelo makne, pjena se vraća u prvotno stanje. Kako na sjedalu, tako i na madracu (točno ta svemirska pjena koristi se u Happy Dreamsu za izradu madraca King).

Naravno, nakon testiranja na putu do Mjeseca i natrag do Zemlje, industrija je počela upotrebljavati pjenu, kako to već ide s većinom izuma.

Kacige i cipele

Koristila se za kacige i za cipele, a u medicini je svoj smisao našla u proizvodnji proteza te kod proizvoda kojima se spriječava dekubitus.

No svoje pravo mjesto memorijska pjena našla je baš među jastucima i madracima.

Je li udobnije?

Nitko ne može nekome drugome reći: “Na ovom madracu će ti biti bolje spavati”.

Svakome odgovara nešto drugo. Ipak, studije koje je radila američka organizacija National Sleep Foundation pokazale su da takvi madraci pružaju čvršći san ljudima koji trpe bolove u leđima.

Također, takvi madraci bolji su izbor za starije ljude jer ublažavaju pokrete - tj. ako se netko drugi koji je s vama u krevetu miče, ako spavate na ovakvom madracu, to ćete teže primjetiti.  

Npr. Duo sleep je baš za tu namjenu, rađen je od dvokomponentne jezgre izrađen u kombinaciji hladne pjene i poliuretanske pjene, a kod ovog madraca par može birati tvrđu ili mekšu stranu.

Takva vrsta madraca skuplja i manje poznatih grinja te prašine, pa se smatra da djeluje i antialergijski. U Happy Dreamsu tako se uz većinu madraca od pjene nudi antialergijska i antibakterijska presvlaka periva u perilicama na 40 stupnjeva.


Ukoliko se odlučite na madrac od pjene, odaberite onaj koji njaviše odgovara vašim potrebama. I čvrst san je zagrantiran. 

Naravno, ako niste popili previše kave ;)

Postavi nam pitanje