Kako prestati spavati na trbuhu?

Kako prestati spavati na trbuhu?
Datum objave: 30. 05. 2018.

Ako vas jutrom muči bol u kralježnici i vrat vam je napet, a spavate na trbuhu, možda vam možemo pomoći. Jastuci oko struka pomoći će vam u namjeri da ne završite na leđima, ali može vam pomoći kauč i grašak.

Već i ptice na grani pjevaju o važnosti kvalitetnog sna.

Stručnjaci preporučuju količinu svjetla za kvalitetan san, vrijeme odlaska na spavanje, izbacivanje mobilnih uređaja iz spavaće sobe pa čak i položaje spavanja kako bi se ujutro budili odmorni i osjećali se bolje.

Moguće je izabrati i madrac koji će najviše odgovarati vašim navikama spavanja, a možda je zanimljivo kako su neka istraživanja pomogla stručnjacima da povežu osobnost spavača s omiljenim položajem spavanja.

Za spavače na trbuhu kažu kako su plahe i osjetljive prirode. Položaj spavanja na trbuhu još nazivaju i položaj slobodnog pada.

Osobe koje spavaju na trbuhu osjećaju se kao da nemaju kontrolu nad svojim životom pa često grle jastuk radi udobnosti i sigurnosti. Napete situacije izbjegavaju u širokom luku i teško se suočavaju s novim problemima.

U knjizi Sleep Smarter (Spavajte pametnije) autor Shawn Stevensona predlaže spavanje na boku ili leđima jer spavanje na trbuhu nije dobro za našu kralježnicu, vrat je napet, nepravilno dišemo i ovakvim spavanjem pospješuje se nastanak bora.

Ljudi spavaju na trbuhu jer su tako navikli, a osim navike na leđa vas može okrenuti i pretvrd madrac. Kupnja prikladnijeg, u ovom slučaju mekšeg madraca bi bila rješenje.

Jednom kada razumijete razloge, možda će vam biti lakše zamijeniti ovu lošiju naviku spavanja boljom.

Pa krenimo sa savjetima kako bi prelazak u drukčiji položaj protekao što bezbolnije.

Pomognite si jastucima

Jastuci će vam pomoći da zaspete na boku ili leđima

Spavate li na lošem jastuku, a k tome još i na trbuhu, veliki su izgledi da ćete se buditi s bolovima u leđima i vratu.

Nekoliko jastuka s obje strane tijela sigurno će umanjiti mogućnost prevrtanja, a tako ćete onda cijelu noć ostati u položaju u kojem želite. Najbolje bi bilo da se namjestite na lijevi bok i tada okružite jastucima. Spavanje na lijevom boku najviše odgovara ljudskoj anatomiji.

Happy jastuci

 

Naučite bočno spavanje na kauču

Kauč je idealan za spavanje na boku

Ako se ujutro budite umorni s bolovima u donjem dijelu kralježnice, ukočenim vratom i mislite kako je uzrok vaših problema spavanje na trbuhu - pokušajte s kaučem.

Ako je sofa udobna i pruža dovoljno potpore, spavanje na njoj može vam pomoći da se odviknete od okretanja na trbuh. S obzirom na to da nije prostrana kao krevet u spavaćoj sobi prisilit će vas na ostajanje u jednom položaju, a ujutro ćete se osjećati bolje.

 

Pokušali ste sve, ali ništa ne pomaže, a odlučni ste u namjeri da zauvijek raskrstite sa spavanjem na trbuhu predlažemo jednu neobičnu metodu.

Zalijepite si grašak na trbuh

Grašak na trbuhu spriječit će okretanje

Možda zvuči čudno i mislite si: “Kako će mi grašak na trbuhu pomoći?”, ali oni koji su testirali ovu metodu mogu potvrditi njenu učinkovitost.

Zapravo je jako logično.

Grašak na trbuhu ima sličnu ulogu kao i jastuk ispred vas. Jednom kada se pokušate okrenuti na trbuh grašak koji ste zalijepili na sebe ometat će vam spavanje i tako vas podsjetiti da morate mijenjati položaj spavanja.

Kako bi izazvali iritaciju ne morate koristiti grašak. Što god zalijepili za trbuh, dokle god je sličnog oblika, veličine i nema oštrih rubova - poslužit će svrsi.

 

Grašak je dobar izbor jer se pomalo osjećate kao kraljevna.

 

Spavanje na leđima ili boku puno više odgovara našem tijelu od spavanja na trbuhu - pokušajte se naučiti spavati u tim položajima.

Vjerojatno će vam trebati neko vrijeme da uspijete, ali kada se naviknete na buđenje bez grimasa, bolova u leđima i masiranja vrata bit ćete zahvalni.

Poslušajte svoje tijelo i pružite mu kvalitetan odmor na happy-dreams madracima.

 

Pronađite savršen madrac u našem web shopu.

savršen madrac