Često spavate na kauču? Možda biste trebali promijeniti naviku

Često spavate na kauču? Možda biste trebali promijeniti naviku
Datum objave: 16. 11. 2016.

Mnogi kaučevi su puno mekši od kvalitetnog anatomskog madraca, zbog čega je vjerojatnije da ćete 'potonuti' u neudoban i nezdrav položaj.

Ako ste ikada probudili s bolnom kralježnicom ili ukočenim vratom nakon što se proveli noć na kauču, možda biste trebali još jednom razmisliti prije nego zaspite u dnevnoj sobi ispred televizora.

Dok drijemanje tijekom dana na kauču nije kraj svijeta, najbolje je da noćno spavanje provedete isključivo na vašem krevetu.

Baš kao što loš i neudoban madrac može utjecati na vaše zdravlje i kvalitetu vašeg sna, tako i kauč, koji je prvenstveno namijenjen za odmaranje sjedenjem, šalje lošu poruku za vaše zdravlje.

Položaji spavanja

Idealno mjesto za spavanje je površina koja ostavlja prostor za kretanje i podržava vaše tijelo u spavanju neovisno o kojem je položaju spavanja riječ.

To znači da pravilna podloga za spavanje, dakle krevet, treba vašem tijelu omogućiti zdrav i neutralan položaj spavanja od glave do pete.

Ako je površina na kojoj spavate previše mekana ili previše tvrda, to bi moglo loše utjecati na vašu kralježnicu, a vi biste se mogli ujutro probuditi uz osjećaj boli.

Mnogi kaučevi su puno mekši od kvalitetnog anatomskog madraca, zbog čega je vjerojatnije da će 'potonuti' u neudoban i nezdrav položaj.

Dok drijemanje tijekom dana na kauču nije kraj svijeta, najbolje je da noćno spavanje provedete isključivo na vašem krevetu
Dok drijemanje tijekom dana na kauču nije kraj svijeta, najbolje je da noćno spavanje provedete isključivo u krevetu

Sklad vaše kralježnice

Osim toga, ovisno o tome gdje ste na kauču odlučili staviti svoju glavu, a gdje noge, na naslon za jastuke, na naslon za ruke, ili na klasičan jastuk, može također poremetiti sklad vaše kralježnice.

A ako pak često zadrijemate dok gledate TV ili čitate omiljeno štivo, također nećete vjerojatno na sebi imati udobnu i laganu pidžamu, što će biti uzrok prevrtanja i neudobnog sna.

Još jedna stvar koju treba uzeti u obzir je - materijal vašeg kauča.

Različiti materijali provodit će toplinu drugačije, tako da ćete se, ovisno o materijalu kauča, osjećati previše toplo ili previše hladno dok spavate.

Posteljina iznimno važna za san

Uz to, ako zaspite na kauču tijekom gledanja televizije možete se prehladiti ako niste pokriveni dekom ili kakvim drugim pokrivačem.

Prije nekoliko godina američka Nacionalna zaklada za spavanje napravila je istraživanje te je 86% ispitanika kazalo kako je udobna posteljina važna za dobro spavanje.

Dakle, ako postoji šansa da zaspite na kauču dnevne sobe, ‘naoružajte’ ga mekanim i finim plahtama sukladno godišnjem dobu.

Pokušajte, ako imate potrebu usnuti pred televizorom u dnevnoj sobi, uložiti u sklopivi krevet na kojem ćete se sasvim sigurno bolje naspavati.

Ako zaspite na kauču tijekom gledanja televizije možete se vrlo lako prehladiti
Ako zaspite na kauču tijekom gledanja televizije možete se vrlo lako prehladiti

Izbacite televiziju

Ipak, najbolje bi bilo da za spavanje rezervirate isključivo spavaću sobu i kvalitetan anatomski madrac koji će uz pomoć dobrog kreveta pružiti maksimum kada su u pitanju blagi snovi.

Također, televiziju i druge elektronske uređaje izbacite iz vašeg prostora za spavanje.

Imat ćete mekši u udobniji san i bit ćete si zahvalni.

Zaboravite na kauč, dobar san nemoguć je bez dobrog kreveta laugh.

Kreveti za miran san