5 najčešćih pogrešaka koje čine roditelji kada beba spava

Najčešća pogreška roditelja je što beba spava u apsolutnoj tišini
Datum objave: 06. 06. 2017.

Bebe nikako ne bi trebale spavati u apsolutnoj tišini. Ne bi ih trebalo uzimati iz krevetića tri sekunde nakon što zaplaču u snu ni nametati im ritam spavanja. 

Teško je biti novopečeni roditelj, život vam se okrenuo naopačke i sve je posvećeno tom malom biću koje sve ne može samo. U prvim tjednima beba puno spava, ali se svako malo i budi. Spavate na rate i teško vam je naspavati se kako treba. Bebu uzimate u naručje svaki put kada ispusti zvuk i hodate po prstima da bi što dulje spavala.
 
Možda radite i nešto pogrešno. Svaka mama i svaki tata bebu uspavljuju najbolje što znaju no često rade i pogreške. Možda ih i vi radite. Skupili smo najčešće pogreške koje rade roditelji kada uspavljuju bebu, možda se u kojoj i pronađete.

Pogreška # 1 Apsolutna tišina kada beba spava

Bebu sam stavila spavati i konačno malo odmora kad je poštar zazvonio na vrata i donio paket pa se probudila i kraj.

Kod bebe koja se nauči spavati u savršenoj tišini, bez ikakvih zvukova kada spava, scenariji u kojima je poštar budi iz sna vrlo su mogući.
 

Taj put mama može kriviti poštara, a drugi put krivit će susjedovu mačku ili psa. Beba koja spava u takvim tihim uvjetima postat će beba, a kasnije dijete lakog sna.

Bebama ne treba apsolutna tišina. One su u trbuhu cijelo vrijeme izložene zvuku jačem od zvuka usisavača. Kada dođu na svijet treba im nešto što će ih podsjećati na svijet iz kojeg su došle. 
 
Bijeli šumovi baš poput onog koje proizvodi usisivač ili perilica suđa zato djetetu mogu pomoći da lakše zaspi.     

Pogreška #2 Beba zaspi na rukama

Nina-nana mala beba spava…

Male bebe lako je ljuljati do uspavljivanja, no one brzo rastu, a navika ostaje
Male bebe lako je ljuljati do uspavljivanja, no one brzo rastu, a navika ostaje

 

Ljuljanje je greška? Znamo, to svi radimo. Tako je divno primiti bebu u naručje, stisnuti je zaljuljati i gledati kako joj se okice sklapaju

Tim ljuljanjem naravno nećete naškoditi bebi, no dijete će se naviknuti na to da se tako uspavljuje. Kad bebač ima ti, četiri ili pet kila to ninanje nije baš teško, ali s godinu dana kad već bebe mogu imati i po 12 kilograma i kada ninanje može potrajati i do pola sata… Uf!

Umjesto ninanja pokušajte bebu staviti na krevet pored sebe kako bi osjetila vašu blizinu i toplinu i tako zaspala. Kada čvrsto zaspi, premjestite je u krevet. 

Pogreška# 3 BrZO Uzimanje bebe iz krevetića

Idem brzo gore, probudila se...

Male bebe spavaju često no njihov san nije dubok. Kada spavaju i one govore u snu, a prilčaju tako da malo zavrište ili ispuste neki čudan zvuk. 

Prirodna reakcija roditelja je skakanje na svaki takav bebin znak i momentalno vađenje iz krevetića.
Kada se beba oglasi nemojte je odmah uzimati iz krevetića, možda još sanja. Pričekajte koju minutu ili dvije možda se ponovo uspava. 

Vađenjem iz krevetića bebi naglo prekidate san. Ostavite li je da se naspava, beba će biti sretnija i zadovoljnija.

Pogreška #4 Dijete se drži dulje budnim 

Budi se ujutro u pola 6. Možda ako je kasnije stavim spavati, probudit će se bar oko 7.

Beba se neće ujutro kasnije probuiti jer je kasno išla spavati
Beba se neće ujutro kasnije probuiti jer je kasno išla spavati


Mnoge mame misle da će se na porodiljnom naspavati i odmoriti. Neke doista i uspijevaju jer su djeca večernji tipovi, dugo budni i dugo ujutro spavaju. Ali takva djeca prirodno su razvila takav ritam.  Nametanje nekog drugog ritma malom djetetu nije preporučljivo. 
 
Mala djeca imaju sasvim drugačiji ritam spavanja od odraslih i kod njih niti neće funkcionirati trik koji funkcionira kod odraslih tj. kasnije spavanje/kasnije ustajanje. 
Dijete će samo biti nervozno jer ga dulje držite budnim navečer.
Zapravo, nametanje bilo kakvog rasporeda spavanja bebi nije preporučljivo.

Pogreška #5 Neka plače, izmorit će se i zaspati

Ostavim je da plače. Kada plače, izmori se i zaspe.

Kada vam neka mama samouvjereno kaže da se beba sama uspava plačem možda vam se to čini kao dobra ideja. Uz to, kažu vam da se tako beba od najranije dobi uči biti samostalna. 
 
To su tvrdili kada su metodu uspavljivanja plačom uveli 1880. Od kraja 19. stoljeća pa do danas psiholozi su došli do drugog zaključka: bebe koje plaču tijekom noći ne trebaju se samo pustiti da se naspavaju.
 
Za to postoji nekoliko razloga

  • Beba je možda gladna i traži dojku ili bočicu. Do godine dana ne možete ignorirati tu bebinu potrebu.
  • Postoji mogućnost oštećenja veza između neurona. Naime, kada beba jako plače i dugo plače ulazi u stanje stresa u kojem se otpušta kortizol, hormon koji u većim količinama može oštetiti neuronske veze. 
  • Ugrožavanje povjerenje. Prva godina djetetova života vrijeme je u kojem se gradi povjerenje između roditelja i malog bića. Kada puštate dijete da plače ono se uči da nitko neće doći kada ga treba. Bebe i djeca trebaju znati da su bliske osobe uvijek tamo za njih. Ako ih se prerano gura u samostalnost i ignorira njihove zahtjeve dijete u kasnijoj dobi može imati iskrivljene poglede na odnose i problema u gradnji emotivnih veza.

 

Ako i radite greške kao roditelj, one su vaše kao što je i dijete vaše. Na kraju sami morate odlučiti što je najbolje za vaše dijete. Male bebe do šest mjeseci drugačije spavaju, a nitko ne zna imaju li kakve snove.

Ono što vam želimo je što više odmora u prvim bebinim mjesecima i sretne snove.
 
Zanimljiv vam je tekst? 
 
Prosurfaj kroz naš blog