[Istraživanje] Spavanje na boku može spriječiti Alzheimerovu bolest

Spavanjem na boku smanjujete šansu razvijanja Alzheimerove bolesti
Datum objave: 17. 05. 2017.

Kakve veze imaju glodavci, spavanje na boku i Alzheimerova bolest? Inače, apsolutno nikakve. No znanstvenici su ih nekako doveli u zajedničku vezu u jednom zanimljivom istraživanju.

Znate li što je Alzheimerova bolest? To je teška i degenerativna bolest koja uzrokuje demenciju, gubitke pamćenja, poremećaje mišljenja kao i promjenu ličnosti osobe koja od nje boluje. 

U Hrvatskoj je 2006. od Alzheimera i demencije bolovalo 80.000 ljudi, a ova se neurološka bolest navodi kao četvrti uzrok smrti u SAD-u. 

S obzirom na to koliko je ova bolest teška, progresivna i učestala, a lijek ne postoji, ne čudi koliko se znanstvenici trude naći bilo što što bi moglo voditi liječenju bolesti. Pa i vezi između Alzheimera i spavanja.

Koja je veza između spavanja i Alzheimera? 

I mačke spavaju na boku

Kada spavamo s našim tijelom događaju se doista čudnovate stvari. Jedan dio toga nam je poznat, ali spavanje i procesi koji se aktiviraju tijekom spavanja još su velika enigma.

Najnovija znanstvena istraživanja su pokazala kako položaj spavanja može utjecati na rizik nastajanja Alzheimerove bolesti i drugih neuroloških problema.

Prema istraživanju objavljenom u Journal of Neuroscience, znanstvenici su otkrili kako se mozak tijekom spavanja pretvara u sustav za upravljanje otpadom - otpuštajući štetne proteine koji se nakupljaju tijekom dana.

Jedan od takvih spojeva proteina, beta-amiloid je dokazano povezan s Alzheimerom. Loše navike spavanja dovode do sinteze beta-amiloid molekula u mozgu koje onda uništavaju sinapse, poveznice između moždanih stanica.  

Ako spavate kvalitetno, mozak će se potruditi obaviti prljavi posao za vas. Ako pak spavate loše, previše toksičnih spojeva mogu dovesti do potpunog odumiranja neurona, a to je prvi znak ove teške bolesti.

Kako položaj spavanja utječe na Alzheimerovu bolest?

Kada su znanstvenici otkrili vezu između spavanja i Alzheimera, krenuli su još dalje. Htjeli su provjeriti postoji li veza između položaja spavanja i količine tih loših beta-amiloida koji se nakupljaju u mozgu. 

Za ispitivanje su koristili glodavce i promatrali u kojem slučaju njihov mozak koristi više štetnih proteina: kada spavaju na boku, na trbuhu ili na leđima.

Zaključak je bio sljedeći :


“Spavanje na boku za razliku od spavanja na trbuhu, znatno više pridonosi otpuštanju beta-amiloida, a samim time smanjuje rizik od nastajanja Alzheimerove bolesti. Zanimljivo je napomenuti da je spavanja na trbuhu prirodan položaj glodavca kada se odmara/spava.”


Dakle, ako spavate na boku, postoji manja vjerojatnost da ćete oboliti od Alzheimera. Ali to još nije dokazano :)
Do kad se ne dokaže, želimo vam samo mirne snove. Na udobnom madracu
 

Nađi udoban madrac za spavanje na boku