Snovi mogu upućivati na bolesti srca i usamljenost

vanjski-utjecaji-snovi-pokazatelji-bolesti
Datum objave: 06. 11. 2015.

Postoji dokazana veza između stvarnosti i snova i ako je razumijemo, snovi zaista mogu postati naš vodič kroz život. Primjerice, jeste li znali kako noćne more mogu upućivati na bolesti srca, a često sanjanje na usamljenost?

Sanjate kako bezbrižno šećete uz ocean.

Ugledate savršenu ležaljku koja čeka samo vas.

Legnete i u vašim rukama se stvori najfiniji koktel kojeg ste ikad imali prilike okusiti.

Uživate u samoći. Najednom se oko vas počinje skupljati sve više ljudi.

Buka je zaglušujuća, svi se deru kao da se ljute na vas. Želite otići, no oni vas prate u stopu i sve su glasniji.

Budite se i shvaćate kako vaš partner hrče kao sirena, a vi ste oko tog zvuka stvorili cijeli san.

Da, postoji veza između stvarnosti i snova, a ovo je tek jedan segment.

Češći snovi mogu biti pokazatelj usamljenosti

Svi sanjamo, ali ne jednako. Jedno istraživanje iz 2001. godine je pokazalo kako društveni odnosi utječu na snove.

Ako niste društveni tip osobe veća je vjerojatnost da češće sanjate i tako kompenzirate usamljenost.

Ova teorija zasniva se na ideji kako naš mozak češćom proizvodnjom snova popunjava nedostatak društvenih veza.

I premalo spavanja dovodi do češćih snova

Češći snovi su mogući i ako premalo spavate ili nakon prestanka uzimanja lijekova koji utječu na moždane stanice, kao što su antidepresivi.

Takvi lijekovi mogu drastično smanjiti količinu REM faze sna koja je zaslužna za snove pa zbog toga nedovoljno sanjamo.

Mozgu nedostaje uobičajena količina sna i češće će ih proizvoditi pri prvom mirnom spavanju.

Lucidni snovi češći kod igrača videoigara


Igranjem videoigara imamo veću sposobnost za kontrolom snova

 

Lucidni snovi su snovi u kojima smo svjesni da sanjamo i imamo kontrolu nad snovima.

Postoji veliki interes za lucidne snove, pa nije iznenađujuće što postoji hrpa knjiga i priručnika koji nas uče kako ih doživjeti. No, možda je dovoljno samo igrati videoigre.

Psihologinja Jayne Gackenbach je utvrdila kako kontrola virtualnog okruženja povećava svijest kojom možemo kontrolirati snove.

Vjerojatnije je kako će igrač videoigara biti sposobniji preuzeti kontrolu nad snom i noćnim morama jer umjesto da bježi od opasnosti, on je pretvara u igru i suočava se s njom.

snovi mogu biti znakovi bolesti srca

Imate li često noćne more i nemiran, san moguće je da patite od kardiovaskularnih bolesti.

Istraživanja su pokazala kako većina kardiovaskularnih bolesnika ima problema s disanjem tijekom noći pa mozak proizvodi noćne more koje nas upozoravaju na potencijalnu opasnost - u ovom slučaju na nedostatak kisika.

Lijekovi za snižavanje krvnog tlaka mogu biti još jedan uzrok noćnih mora. Ti lijekovi mijenjaju ravnotežu kemikalija u mozgu koje aktiviraju noćne more.

Miris može utjecati na snove


Osjećaj smrada može promijeniti cijelu radnju u snovima

 

Dobro je poznato kako vanjski podražaji poput svjetlosti ili zvuka budilice mogu omesti san, ali neki podražaji mogu i utjecati na kvalitetu sna i pretvoriti ga u noćnu moru.

Zamislite da se nalazite u hotelu s pet zvjezdica, zamotani u mekani ogrtač ispod hrpe još mekanijih deka.

Odjednom ste umjesto deka prekriveni koprivama, a mekani ogrtač je zapravo velika zmija.

Vjerovali ili ne, za takvu noćnu moru može biti kriv smrad koji ste osjetili tijekom spavanja.

Bizarni snovi su rezultat krivo povezanih informacija

Kada sanjamo nalazimo se u REM fazi. U toj fazi naš mozak prerađuje informacije i sprema ih u dugoročnu memoriju.

Naš mozak poseže za tim informacijama i povezuje ih u snove na temelju svoje procjene.

Moguće je da mozak skroz pobrka informacije i stvori potpuno bizarne snove.

Naprimjer, ako sanjate da se nalazite u restoranu napravljenom od želea, a vaš pas je u ulozi konobara - to i nema baš logike.

Što je san čudniji to mozak teže pokušava naći vezu između informacija.

Danas se sve više znanstvenika fokusira na otkrivanje što se točno događa kada sanjamo, zašto sanjamo i što snovi zapravo znače.

Iako su na dobrom putu, postoji još mnogo neistraženih područja, a i proučavanja već postojećih činjenica.

Jedino što nama običnim smrtnicima preostaje je da se zavalimo u udobnost svog kreveta, ugasimo svjetlo i uživamo u spavanju i snovima :)

Postavi nam pitanje

Zatvori

Obavezno

„Kolačić” je mala tekstualna datoteka koja sadrži podatke koji se pohranjuju na vaše računalo. Kolačići se koriste samo u tehničke svrhe te za olakšavanje upotrebe internetske stranice. 

Jedna vrsta kolačića, „trajni kolačić”, sprema datoteku na vaše računalo na dulje vrijeme. Naknadno se može koristiti za prilagodbu internetske stranice sukladno izborima i željama korisnika. Druga uobičajena vrsta kolačića je „kolačić sesije”. Kada posjetite određenu internetsku stranicu, kolačići sesije se šalju između vašeg računala i poslužitelja radi prikupljanja podataka. Kolačići sesije ne spremaju se nakon zatvaranja internetskog preglednika. Više informacija o tome kako funkcioniraju kolačići možete pronaći na www.allaboutcookies.org. 

Neprekidno radimo na poboljšanju ove internetske stranice. Stoga koristimo alat za analizu internetskih stranica „Google Analytics”, kojime analiziramo ponašanje posjetitelja naše internetske stranice na anoniman i skupni način. Alatu Google Analytics dozvoljavamo instalaciju kolačića i njihovo upravljanje na ovoj internetskoj stranici. Google Analytics koristi sljedeće kolačiće:

 • happy-dreams.hr
 • Ovaj kolačić pohranjuje podatke o svojim korisnicima radi stjecanja saznanja i njihovim potrebama. Namjena ovog kolačića je za poboljšanje kvalitete usluge, kako i za spremanje korisničkih postavki, preporuke sadržaja i rezultata pretraživanja te praćenje korisničkih trendova . Kolačić je „trajni” i pohranjuje se lokalno na vaše računalo tijekom 26 mjeseci.

Kako prekinuti upotrebu kolačića?
Ako ne želite primati kolačiće, izmijenite postavke internetskog preglednika tako da se automatski onemogućava pohrana kolačića ili da se prikazuje obavijest ako određena internetska stranica želi pohraniti kolačiće na vaše računalo. Prethodno pohranjene kolačiće možete izbrisati i putem internetskog preglednika. Za određena područja i funkcije ove internetske stranice potrebni su kolačići i neće raditi u slučaju brisanja ili odbijanja prihvaćanja kolačića.

Ako želite onemogućiti da vam Google Analytics sprema kolačiće, možete ga zabraniti na sljedećem linku:

Kako izbrisati već spremljene kolačiće?
Ako koristite osobno računalo i ažurirani preglednik, a želite ukloniti kolačiće koji su već na vašem uređaju, istovremeno pritisnite CTRL, SHIFT i DELETE. Ovdje možete pronaći stranice za podršku za većinu najčešće korištenih preglednika:

 • Internet Explorer
 • Mozilla Firefox
 • Google Chrome
 • Safari
 • Flash cookies

Internetske stranice mogu koristiti widgete za društvene medije koji korisnicima omogućava pristup s internetske stranice Happy Dreams na različitim platformama društvenih medija (npr. Facebook, YouTube, Twitter i LinkedIn). Kako biste bolje razumjeli kako se i koji podaci prikupljaju putem društvenih medija i koje kolačiće koriste treće strane, pogledajte trenutna pravila privatnosti svake od društvenih platformi.

Opcionalno

Happy Dreams je posvećen zaštiti vaše privatnosti i vaših osobnih podataka. Ova obavijest o privatnosti opisuje način na koji obrađujemo i koristimo osobne podatke koje smo dobili od vas prilikom posjete i upotrebe ove internetske stranice te način na koji nas možete kontaktirati ako imate dodatna pitanja u vezi obrade vaših osobnih podataka.

 1. PRIKUPLJANJE VAŠIH OSOBNIH PODATAKA
  1. Prikupljamo i obrađujemo vaše ime, adresu, telefonski broj, e-poštu, IP adresu, koje nam šaljete kako biste dobili informacije od nas ili ostvarili kupnju na našim stranicama.
  2. Osim toga, prikupljamo i obrađujemo vaše financijske podatke koji se odnose na vaša mrežna plaćanja za proizvode kada ih pošaljete 
  3. (a) kao dio podataka o vašem računu (ako se primjenjuju) i/ili 
  4. (b) u vezi s vašim zahtjevima za proizvodima ili u vezi s kupovinom proizvoda na našoj internetskoj stranici.
  5. Osim navedenih upotreba i namjena, vaše osobne podatke također možemo koristiti za administraciju i poboljšanje ove internetske stranice, za naše unutarnje zapise, za potrebe statističke analize i za ispunjavanje vaših narudžbi proizvoda i/ili kako bismo vas kontaktirali u vezi prodaje ili u sklopu naših postupaka vezanih uz komunikaciju s korisnicima.
 2. KOJI JE PRAVNI TEMELJ ZA OBRADU VAŠIH OSOBNIH PODATAKA?
  1. Obrada vaših osobnih podataka za svrhu u gornjem odjeljku temelji se na tome da je obrada potrebna za nas kako bismo mogli ispuniti ugovor s vama.
  2. Obrada vaših osobnih podataka za svrhu u gornjem odjeljku temelji se na našem legitimnom interesu za obradu vašeg zahtjeva ili upita ili zaključivanje ponude o kupnji.
 3. TKO IMA PRISTUP VAŠIM OSOBNIM PODACIMA?
  1. Primijenili smo prikladne tehničke i organizacijske mjere kako bismo zaštitili vaše osobne podatke od gubitka, nezakonitog pristupa itd. Broj osoba s pristupom vašim osobnim podacima je ograničen i samo će pojedinci povezani s Brandom Happy Dreams koji trebaju obraditi vaše osobne podatke u skladu s prethodnim svrhama, imati pristup vašim osobnim podacima.
 4. KOLIKO SE DUGO VAŠI OSOBNI PODACI POHRANJUJU?
  1. Podatke pohranjujemo do ispunjenja svrhe njihova prikupljanja. To znači da ćemo izbrisati vaše osobne podatke kada ti podaci više neće biti potrebni za obradu zahtjeva, narudžbe ili za upravljanje računom ili odnosom s našim klijentom. Otada se mogu spremati statistički podaci koji su anonimizirani. 
 5. KOJA SU VAŠA PRAVA?
  1. Happy Dreams je Brand Hilding Anders d.o.o., koji je kontrolor obrade vaših osobnih podatka. To znači da smo odgovorni za ispravnu obradu vaših osobnih podataka u skladu s primjenjivim zakonima. Jadranka Horvat službenik je za zaštitu podataka i možete mu/joj se obrati na +385(0)40650042.
  2. Imate pravo znati koje osobne informacije o vama obrađujemo i možete zatražiti kopiju takvih podataka. Imate pravo na ispravak netočnih osobnih podataka o vama, a u nekim slučajevima možete zatražiti da izbrišemo vaše osobne podatke (ako npr. osobni podaci više nisu potrebni kako bi se ispunio ugovor s vama). Ako ste dali svoju privolu za obradu svojih Osobnih podataka za eksplicitnu svrhu, uvijek možete povući svoju privolu. Ako želite povući svoju privolu, možete nam se obratiti služeći se kontaktnim informacijama navedenima u odjeljku 
  3. Isto tako imate pravo na prigovor na određeno obrađivanje vaših osobnih podataka i možete zatražiti da se ograniči obrada vaših osobnih podataka. Imajte na umu da ograničavanje ili brisanje vaših osobnih podataka može dovesti do toga da mi ne možemo ispunjavati svoje obveze prema ugovoru s vama. Također imate pravo izdvojiti svoje osobne podatke u strojno čitljivom formatu i prenijeti osobne podatke drugom voditelju.
  4. 6Ako imate pitanja o tome kako obrađujemo osobne podatke o vama ili želite iskoristiti vaša prava u skladu s odjeljkom 6.2, možete nam se obratiti na hr.hr@hildinganders.com, poštom na prethodno navedenu adresu ili telefonom na +385(0)40650042.
  5. Ako imate prigovore ili pritužbe na način na koji obrađujemo vaše osobne podatke, imate pravo uložiti pritužbu kod relevantnog nadzornog tijela za zaštitu podataka.
 6.  PROMJENE
  1. Ako se dogode ikakve promjene u vezi načina obrade vaših osobnih podataka, obavijestit ćemo vas objavom ažurirane verzije ove obavijesti o privatnosti na Happy Dreams Web stranicama.

Slažem se s Uvjetima privatnosti (dostavna služba)

Slažem se s Uvjetima privatnosti (korisnički podaci)