Snovi koji su promijenili povijest

Snovolovka je dobra da vam pomogne u pamćenju snova.
Datum objave: 28. 02. 2018.

Postoje ljudi koji su svojim snovima postali poznati i ostali zapamćeni do danas.  Evo šest izuzetnih snova znanstvenika, pisaca, glazbenika, matematičara i izumitelja koji su kasnije promijenili tijek ljudske povijesti.

Znate li onaj osjećaj kada se probudite i shvatite da ste upravo sanjali najbolji san u vašem životu? Toliko dobar da bi ga htjeli staviti na papir i odnijeti nekom producentu da prema njemu snimi film.

No, međutim, kada počnete svoj san prepričavati djevojci ili prijatelju (jer bio bi grijeh ne podijeliti takav san s nekim drugim), shvatite da vam nedostaju neki dijelovi jer ste ih jednostavno zaboravili.

Svi zaboravljaju snove, to nije ništa neobično, no neobična je priča upravo o ovim ljudima koji su svoje snove uspjeli zapamtiti. I ne samo to. Ovim slavnim osobama san je promijenio život, a nama povijest. 

1. Paul McCartney - melodija sna

Poznati član Beatlesa je 1965. godine u svom snu sastavio melodiju za svevremenski hit - pjesmu “Yesterday”.

Kada se Paul probudio otišao je do svog klavira te odsvirao točnu melodiju koju je skladao u snu svojim prijateljima i obitelji. Paul nije bio siguran je li ta melodija već postojala pa mu je zato ušla u glavu u snu.

Otišao je do raznih glazbenih kuća i raspitivao se jesu li ikad prije čuli tu melodiju. Nakon što se konačno uvjerio da je pjesma autentična napisao je tekst a pjesma je i danas hit.

Paul je skladao cijelu melodiju pjesme Yesterday u svom snu.

2. Niels Bohr - struktura atoma

Otac kvantne mehanike, Niels Bohr, često je govorio o inspirativnom snu koji je doveo do njegova otkrića strukture atoma.

Bohr je doktorirao 1911. i stekao slavu u dešifriranju složenih problema u svijetu fizike.

Jedne noći otišao je spavati i počeo sanjati atome. U snu je vidio jezgru atoma, s elektronima koji su se vrtjeli oko njega, baš kao što se planeti vrte oko Sunca.

Odmah kako se probudio, Bohr je osjetio da bi njegova vizija mogla biti točna, no, kao znanstvenik, znao je važnost potvrđivanja ideje prije nego što ga je objavio svijetu.

Vratio se u svoj laboratorij i tražio dokaze kojima bi dokazao svoju teoriju. I uspio je. Njegova teorija iz sna pokazala se istinitom. Za svoju teoriju dobio je Nobelovu nagradu za fiziku 1922. godine.

Bohr je djelovao kao dopisnik u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti te bio počasni doktor Sveučilišta u Zagrebu.

3. Elias Howe - šivaći stroj s ubodnom iglom

Howe je pomoću noćne more olakšao život svim krojačima tako što je izumio šivaću mašinu s ubodnom iglom.

Godine 1845. Howe je izumio šivaći stroj na temelju vlastitog sna odnosno noćne more koji mu je pomogao razumjeti mehaničku prodornost igle.

Nije bio prvi koji je zamislio ideju šivaćeg stroja, ali je napravio značajne dorade dizajna i prvi u Americi patentirao šivaći stroj s papučicom i ravnom iglom.

Što je Howe sanjao? U strašnom snu koji je podsjećao na pravi triler, kralj mu je dao rok od 24 sata da dovrši šivaći stroj i počne šivati. U slučaju da u tome ne uspije, kaznit će ga najgorom kaznom - smrću. U napetom snu vrijeme mu je sve brže curilo te je na kraju odustao.

U pomoć su mu zatim došli vojnici koji su nosili oštra koplja s rupom u blizini glave (pogađate, koplja izgledala baš poput igle). Kada je to vidio, odmah je došao do rješenja za svoj šivaći stroj.

Howe se zatim probudio i skočio iz kreveta te otrčao do radionice i ubrzo sastavio novi šivaći stroj.

4. Albert Einstein - TEORIJA RELATIVNOSTI 

Mnogi od nas bili bi sretni da u snu vide barem pet brojeva lutrije, a zamislite da vam san osigura popularnost i bogatstvo za sva vremena.

To se dogodilo Albertu Einsteinu koji je došao je do izvanrednog znanstvenog postignuća upravo preko jednog živopisnog sna.

Sanjao je kako se spušta niz strmu planinu toliko brzo da se približio brzini svjetlosti. U tom trenutku zvijezde u njegovom snu promijenile su svoj izgled.

Kad se probudio puno je razmišljao o snu, a nakon toga i formulirao jednu od najpoznatijih znanstvenih teorija u povijesti čovječanstva - teoriju relativnosti

5. Srinivasa Ramanujan - čovjek koji je znao za beskonačnost

Matematički genije napravio je značajan doprinos analitičkoj teoriji brojeva, eliptičkih funkcija, nastavljenih frakcija i beskonačnih serija te dokazao više od 3.000 matematičkih teorema u njegovom životu.

Ramanujan je izjavio da su njegove teorije došle do njega u snovima u više navrata. Naime, tijekom svog života, više je puta sanjao hinduističku božicu Namakkal.

Ona mu se prikazivala i dovršavala njegove složene matematičke formule, koje je on, nakon što se probudio, provjeravao i potvrđivao. Jednom je takav san bila formula za izračun beskonačnog broja Pi.

Prema njegovom snu snimljen je i film "The man who know infinity" koji vam svakako preporučujemo za pogledati.

Prema njegovom snu snimljen je film o njegovom životu.

6. Frederick Banting - napredak u medicini

Nakon što mu je majka preminula od dijabetesa, Frederick Banting bio je motiviran da pronađe lijek.

U svojim pokušajima otkrivanja lijeka došao je do fantastičnog rezultata: otkrio je liječenje inzulinskim injekcijama koje, iako ne liječe bolest, čine život normalnim uz inzulinsku terapiju. 

To otkriće Bantingu je omogućilo Nobelovu nagradu za medicinu u dobi od samo 32 godine.

Što je Banting sanjao? Dok je pokušavao pronaći točan uzrok dijabetesa, sanjao je kirurško povezivanje gušterače psa koji je bolovao od dijabetesa. Cilj operacije iz njegovog sna bio je zaustavljanje protoka hrane.

On je to učinio, povezao je gušteraču psa i na taj način došao do teorije nerazmjerne ravnoteže između šećera i inzulina. Ovo otkriće dovelo ga je do razvoja inzulina kao lijeka za liječenje dijabetesa.

Banting je proglašen prvim kanadskim profesorom medicinskih istraživanja, a do 1923. bio je najpoznatiji čovjek u zemlji.

Dobio je pisma i darove od stotina zahvalnih dijabetičara širom svijeta, a od tada je inzulin spasio i promijenio živote milijuna ljudi.

Ako naučite kontrolirati san sve opcije su otvorene.

 

Možda postanete svjetski poznati izumitelj ili postignete zgoditak na lotu. 

A da bi lakše sanjali i snovima mijenjali svijet, nabavite najudobniji madrac.

 

Madrac za velike snove