Sindrom nemirnih nogu: krivac za noćna udaranja u krevetu

nemirne-noge-san
Datum objave: 05. 06. 2015.

Je li se netko već bunio da ste ga pošteno "iscipelarili" na spavanju? Možda vam noge žele reći da imate manjak željeza ili da stre trudni. 

Jeste li se ikad probudili jer su vam se noge trzale?

Osjećaj koji vas je u nogama obuzeo usred noći bio je gotovo “izvanzemaljski”. Kao da je netko drugi upravljao vašim nogama, a vama je ostalo neugodno sjećanje na bezbolne trnce koji su vam prolazili venama.

Trzanje nogu u snu nije opasno ukoliko se javi jednom ili dva puta.

Ukoliko se javlja stalno, ukazuje na malo veći problem.

Uostalom, ako se puno krećete i to nekontrolirano možete dobro izudarati onoga kraj sebe u krevetu (nije uvijek partner u pitanju, nekad je to i dijete).

I po danu i po noći

Simptome ovakvog ponašanja nogu možete uočiti tijekom dana, a za sve poremećaje, pa i za ovaj, postoji medicinski termin.

Sindrom nemirnih nogu među medicinarima naziva se i Willis-Ekbomova bolest. To je neurološki poremećaj senzomotornog sustava kojeg karakterizira potreba za pokretima nogu kada miruju.

Noge se većinom same od sebe počinju micati kada tijelo miruje tj. tijekom večeri i - spavanja.

Zašto mi se to dešava?

Uzrok za ovu bolest nije točno određen. Zapravo, ima ih nekoliko.

Zanimljivo je da vam trzanje nogu može biti i jedan od prvih znakova da ste trudni!

To je jedan od “dobrih” uzroka. Ostale stvari koje uzrokuju nemirne noge i nemiran san nisu baš nešto što bi čovjek poželio.

Uzrok može biti i:

 • bolest vena
 • loš rad bubrega
 • niska razina željeza
 • anemija
 • stres
 • loša prehrana

Niste jedini

Ukoliko vam se to sve događa, niste jedini. U Europi nisu rađene studije, ali vjerojatno možemo rezultate istraživanja iz SAD-a preslikati na stari kontinent.

Jedna od najvećih američkih organizacija koja se bavi spavanjem National Sleep Foundation iznosi podatke da svaki deseti Ameikanac pati od sindroma nemirnih nogu.

Muškarci od tog sindroma pate jednako kao i žene, a javlja se u bilo kojoj dobi.

Što učiniti?

Trebali bi nešto poduzeti ako vam se događa sljedeće:

 • Imate potrebu micati svoje noge i to je popraćeno neugodnim osjećajem u nogama. Ponekad vas čak i boli.
 • Kada vam se pojave “trnci”, oni nestanu kada se počinjete micati.
 • Kada sjedite ili ležite “stvar” počinje biti sve gora.
 • Tijekom noći vam je najgore. Jako udarate one s kojima spavate, a znate se i probuditi.

Noge možete smiriti.

Kako uzrok može biti nedostatak željeza, ali i povećani unos alkohola i kofeina. Jasno vam je da više nećete mlatiti nogama druge u snu ako povećate unos željeza, smanjite kofein i alkohol.

Naravno, trebali bi provjeriti kakva vam je razina željeza u krvi i da li možda patite od nedostatka vitamina - pogotovo vitamina B 12 i folne kiseline.

Postoje i druge tvari/stvari kojih bi se mogli riješiti i imati mirne noge:

 • Pojedini lijekovi za snižavanje tlaka, srčane probleme, mučninu, prehlade, alergije i depresiju mogu biti uzrok nemirnih nogu / ako postoji mogućnost pokušajte ih zamijeniti.
 • Neuravnotežena prehrana: uravnotežite prehranu.
 • Mogli bi krenuti na masažu, povećati kretanje ili šetnje i okupati se u vrućoj kupki prije spavanje.
 • Pokušajte se riješiti stresa.
 • Poboljšajte ono što se zove "higijena sna": odlazite na spavanje uvijek u isto vrijeme.

Ukoliko vam ništa ne pomaže, a trzanje je iz noći u noć sve gore - posjetite liječnika prije nego što do kraja izudarate one koji  s vama spavaju.

Sretno!

Postavi nam pitanje

Zatvori

Obavezno

„Kolačić” je mala tekstualna datoteka koja sadrži podatke koji se pohranjuju na vaše računalo. Kolačići se koriste samo u tehničke svrhe te za olakšavanje upotrebe internetske stranice. 

Jedna vrsta kolačića, „trajni kolačić”, sprema datoteku na vaše računalo na dulje vrijeme. Naknadno se može koristiti za prilagodbu internetske stranice sukladno izborima i željama korisnika. Druga uobičajena vrsta kolačića je „kolačić sesije”. Kada posjetite određenu internetsku stranicu, kolačići sesije se šalju između vašeg računala i poslužitelja radi prikupljanja podataka. Kolačići sesije ne spremaju se nakon zatvaranja internetskog preglednika. Više informacija o tome kako funkcioniraju kolačići možete pronaći na www.allaboutcookies.org. 

Neprekidno radimo na poboljšanju ove internetske stranice. Stoga koristimo alat za analizu internetskih stranica „Google Analytics”, kojime analiziramo ponašanje posjetitelja naše internetske stranice na anoniman i skupni način. Alatu Google Analytics dozvoljavamo instalaciju kolačića i njihovo upravljanje na ovoj internetskoj stranici. Google Analytics koristi sljedeće kolačiće:

 • happy-dreams.hr
 • Ovaj kolačić pohranjuje podatke o svojim korisnicima radi stjecanja saznanja i njihovim potrebama. Namjena ovog kolačića je za poboljšanje kvalitete usluge, kako i za spremanje korisničkih postavki, preporuke sadržaja i rezultata pretraživanja te praćenje korisničkih trendova . Kolačić je „trajni” i pohranjuje se lokalno na vaše računalo tijekom 26 mjeseci.

Kako prekinuti upotrebu kolačića?
Ako ne želite primati kolačiće, izmijenite postavke internetskog preglednika tako da se automatski onemogućava pohrana kolačića ili da se prikazuje obavijest ako određena internetska stranica želi pohraniti kolačiće na vaše računalo. Prethodno pohranjene kolačiće možete izbrisati i putem internetskog preglednika. Za određena područja i funkcije ove internetske stranice potrebni su kolačići i neće raditi u slučaju brisanja ili odbijanja prihvaćanja kolačića.

Ako želite onemogućiti da vam Google Analytics sprema kolačiće, možete ga zabraniti na sljedećem linku:

Kako izbrisati već spremljene kolačiće?
Ako koristite osobno računalo i ažurirani preglednik, a želite ukloniti kolačiće koji su već na vašem uređaju, istovremeno pritisnite CTRL, SHIFT i DELETE. Ovdje možete pronaći stranice za podršku za većinu najčešće korištenih preglednika:

 • Internet Explorer
 • Mozilla Firefox
 • Google Chrome
 • Safari
 • Flash cookies

Internetske stranice mogu koristiti widgete za društvene medije koji korisnicima omogućava pristup s internetske stranice Happy Dreams na različitim platformama društvenih medija (npr. Facebook, YouTube, Twitter i LinkedIn). Kako biste bolje razumjeli kako se i koji podaci prikupljaju putem društvenih medija i koje kolačiće koriste treće strane, pogledajte trenutna pravila privatnosti svake od društvenih platformi.

Opcionalno

Happy Dreams je posvećen zaštiti vaše privatnosti i vaših osobnih podataka. Ova obavijest o privatnosti opisuje način na koji obrađujemo i koristimo osobne podatke koje smo dobili od vas prilikom posjete i upotrebe ove internetske stranice te način na koji nas možete kontaktirati ako imate dodatna pitanja u vezi obrade vaših osobnih podataka.

 1. PRIKUPLJANJE VAŠIH OSOBNIH PODATAKA
  1. Prikupljamo i obrađujemo vaše ime, adresu, telefonski broj, e-poštu, IP adresu, koje nam šaljete kako biste dobili informacije od nas ili ostvarili kupnju na našim stranicama.
  2. Osim toga, prikupljamo i obrađujemo vaše financijske podatke koji se odnose na vaša mrežna plaćanja za proizvode kada ih pošaljete 
  3. (a) kao dio podataka o vašem računu (ako se primjenjuju) i/ili 
  4. (b) u vezi s vašim zahtjevima za proizvodima ili u vezi s kupovinom proizvoda na našoj internetskoj stranici.
  5. Osim navedenih upotreba i namjena, vaše osobne podatke također možemo koristiti za administraciju i poboljšanje ove internetske stranice, za naše unutarnje zapise, za potrebe statističke analize i za ispunjavanje vaših narudžbi proizvoda i/ili kako bismo vas kontaktirali u vezi prodaje ili u sklopu naših postupaka vezanih uz komunikaciju s korisnicima.
 2. KOJI JE PRAVNI TEMELJ ZA OBRADU VAŠIH OSOBNIH PODATAKA?
  1. Obrada vaših osobnih podataka za svrhu u gornjem odjeljku temelji se na tome da je obrada potrebna za nas kako bismo mogli ispuniti ugovor s vama.
  2. Obrada vaših osobnih podataka za svrhu u gornjem odjeljku temelji se na našem legitimnom interesu za obradu vašeg zahtjeva ili upita ili zaključivanje ponude o kupnji.
 3. TKO IMA PRISTUP VAŠIM OSOBNIM PODACIMA?
  1. Primijenili smo prikladne tehničke i organizacijske mjere kako bismo zaštitili vaše osobne podatke od gubitka, nezakonitog pristupa itd. Broj osoba s pristupom vašim osobnim podacima je ograničen i samo će pojedinci povezani s Brandom Happy Dreams koji trebaju obraditi vaše osobne podatke u skladu s prethodnim svrhama, imati pristup vašim osobnim podacima.
 4. KOLIKO SE DUGO VAŠI OSOBNI PODACI POHRANJUJU?
  1. Podatke pohranjujemo do ispunjenja svrhe njihova prikupljanja. To znači da ćemo izbrisati vaše osobne podatke kada ti podaci više neće biti potrebni za obradu zahtjeva, narudžbe ili za upravljanje računom ili odnosom s našim klijentom. Otada se mogu spremati statistički podaci koji su anonimizirani. 
 5. KOJA SU VAŠA PRAVA?
  1. Happy Dreams je Brand Hilding Anders d.o.o., koji je kontrolor obrade vaših osobnih podatka. To znači da smo odgovorni za ispravnu obradu vaših osobnih podataka u skladu s primjenjivim zakonima. Jadranka Horvat službenik je za zaštitu podataka i možete mu/joj se obrati na +385(0)40650042.
  2. Imate pravo znati koje osobne informacije o vama obrađujemo i možete zatražiti kopiju takvih podataka. Imate pravo na ispravak netočnih osobnih podataka o vama, a u nekim slučajevima možete zatražiti da izbrišemo vaše osobne podatke (ako npr. osobni podaci više nisu potrebni kako bi se ispunio ugovor s vama). Ako ste dali svoju privolu za obradu svojih Osobnih podataka za eksplicitnu svrhu, uvijek možete povući svoju privolu. Ako želite povući svoju privolu, možete nam se obratiti služeći se kontaktnim informacijama navedenima u odjeljku 
  3. Isto tako imate pravo na prigovor na određeno obrađivanje vaših osobnih podataka i možete zatražiti da se ograniči obrada vaših osobnih podataka. Imajte na umu da ograničavanje ili brisanje vaših osobnih podataka može dovesti do toga da mi ne možemo ispunjavati svoje obveze prema ugovoru s vama. Također imate pravo izdvojiti svoje osobne podatke u strojno čitljivom formatu i prenijeti osobne podatke drugom voditelju.
  4. 6Ako imate pitanja o tome kako obrađujemo osobne podatke o vama ili želite iskoristiti vaša prava u skladu s odjeljkom 6.2, možete nam se obratiti na hr.hr@hildinganders.com, poštom na prethodno navedenu adresu ili telefonom na +385(0)40650042.
  5. Ako imate prigovore ili pritužbe na način na koji obrađujemo vaše osobne podatke, imate pravo uložiti pritužbu kod relevantnog nadzornog tijela za zaštitu podataka.
 6.  PROMJENE
  1. Ako se dogode ikakve promjene u vezi načina obrade vaših osobnih podataka, obavijestit ćemo vas objavom ažurirane verzije ove obavijesti o privatnosti na Happy Dreams Web stranicama.

Slažem se s Uvjetima privatnosti (dostavna služba)

Slažem se s Uvjetima privatnosti (korisnički podaci)