Najsigurniji položaj za spavanje beba je - na leđima

Najsigurniji položaj za spavanje beba je na leđima
Datum objave: 07. 09. 2016.

Rizik od iznenadne smrti u kolijevci najveći je tijekom prvih šest mjeseci, pa je važno da u tom periodu stavljate dijete spavati isključivo na leđima.

Američka pedijatrijska akademija preporučuje svim roditeljima da je za zdravlje novorođenčadi i neometan razvoj najbolji položaj spavanje na leđima.

Američki stručnjaci kažu kako je to najsigurniji položaj za spavanje dojenčadi jer umanjuje šansu za sindromom iznenadne dojenačke smrti (SIDS).

Spomenuti sindrom odgovoran je za više smrti dojenčadi u SAD-u od bilo kojeg drugog faktora tijekom prve godine života (osim razdoblja novorođenčadi).

Točan toga nalaza nije poznat, ali može biti povezan s nalazima koji ukazuju na to da dijete koje spava na trbuhu dobiva manje kisika, odnosno rješava se manje ugljičnog dioksida, pa udiše zrak iz onog malog tzv. džepića koji se stvara oko nosne i usne šupljine.

Postoje, s druge strane, roditelji koji se boje staviti bebu spavati na leđa zbog straha od gušenja nakon bljuckanja.

No, zvuči alarmantno kako se tek tada učestalost smrti u kolijevci povećala za čak 70 posto!

Ako je za vrjerovati Američkoj pedijatrijskoj akademiji, najsigurnije spavanje beba je na - leđima
Ako je za vrjerovati Američkoj pedijatrijskoj akademiji, najsigurnije spavanje beba je na - leđima
 

Spavanje na trbuhu samo u specifičnim uvjetima

Spomenuti rizik od iznenadne smrti u kolijevci najveći je tijekom prvih šest mjeseci, pa je važno da u tom periodu stavljate dijete spavati isključivo na leđima.

Iako smo mi odrasli naviknuti na spavanje na trbuhu, tek rođena djeca trebala bi ga izbjegavati, jer spavanje na leđima, između ostalog, smanjuje vjerojatnost apneje, to jest prekida disanja duljeg od 20 sekundi.

Ipak, postoje zdravstveni problemi zbog kojih bi djeca trebala spavati na trbuhu kako bi se neometano probudila.

Među njih valja ubrojati tjelesni hendikep, prerano rođenje, često povraćanje nakon hranjenja, problemi s disanjem, plućima ili srcem, itd.

Ako vaše dijete ima takvih problema, bilo bi dobro razgovarati o tome s patronažnom sestrom ili djetetovim pedijatrom.

Ni na boku nije najsigurnije

Određen broj liječnika je svojevremeno tvrdio da spavanje na boku može biti razumna alternativa za sigurnosno pozicioniranje djeteta tijekom spavanja, ali nedavna istraživanja su pokazala da bočno spavanje također treba izbjegavati iz sigurnosnih razloga.

Naime, iz bočnog položaja djeca se mogu, ponekad vrlo lako, okrenuti u potrbušni položaj.

Znajte da je sigurno okruženje za san jednako važno kao i pozicija u kojoj beba spava pa stoga uvijek stavljajte bebu na leđa za vrijeme spavanja.

 Sigurno okruženje za san jednako je važno kao i položaj u kojem beba spava 
 Sigurno okruženje za san jednako je važno kao i položaj u kojem beba spava 
 

Na trbuh bebu možete staviti, isključivo pod vašim nadzorom i to kada je budna.

Evo nekoliko najvažnijih savjeta kada je spavanje beba u pitanju:

 • neka spava na čvrstom madracu, bez ikakvih blokada
 • pokrivajte je plahtom koja nije prevelika i probajte ju zavući ispod madraca
 • nemojte koristiti deke za pokrivanje i ni u kojem slučaju nemojte pokrivati bebinu glavu
 • Bilo bi dobro da beba spava u istoj sobi s roditeljima, ali u svom krevetiću
 • ne stavljajte malu djecu da spavaju na fotelji ili kauču

za bebe tvrđi maDRAC

Dječji krevetić bi trebao imati ravni tvrđi madrac.

Također, ne bi bilo dobro da dijete spava na dekicama, vodenom ili zračnom krevetu, u nosiljci ili kolicima, na jastuku, ručnicima i ostalim mekim materijalima.

Jastuci se ne preporučuju za bebe ispod jedne godine jer bi mogli izazvati pregrijavanje ili slučajno uzrokovati ugušenje.

Također, provjerite da li je veličina krevetića ili kolijevke prilagođena uzrastu bebe.

Ako je krevetić prevelik, nije preporučljivo dodavati jastuke i deke na rubovima kako bi se smanjio prostor u krevetiću.

Radije nabavite manji, adekvatni krevet za dijete.

Za dobar san vaše bebe neka spava na novom madracu.

Dječji madraci

Zatvori

Obavezno

„Kolačić” je mala tekstualna datoteka koja sadrži podatke koji se pohranjuju na vaše računalo. Kolačići se koriste samo u tehničke svrhe te za olakšavanje upotrebe internetske stranice. 

Jedna vrsta kolačića, „trajni kolačić”, sprema datoteku na vaše računalo na dulje vrijeme. Naknadno se može koristiti za prilagodbu internetske stranice sukladno izborima i željama korisnika. Druga uobičajena vrsta kolačića je „kolačić sesije”. Kada posjetite određenu internetsku stranicu, kolačići sesije se šalju između vašeg računala i poslužitelja radi prikupljanja podataka. Kolačići sesije ne spremaju se nakon zatvaranja internetskog preglednika. Više informacija o tome kako funkcioniraju kolačići možete pronaći na www.allaboutcookies.org. 

Neprekidno radimo na poboljšanju ove internetske stranice. Stoga koristimo alat za analizu internetskih stranica „Google Analytics”, kojime analiziramo ponašanje posjetitelja naše internetske stranice na anoniman i skupni način. Alatu Google Analytics dozvoljavamo instalaciju kolačića i njihovo upravljanje na ovoj internetskoj stranici. Google Analytics koristi sljedeće kolačiće:

 • happy-dreams.hr
 • Ovaj kolačić pohranjuje podatke o svojim korisnicima radi stjecanja saznanja i njihovim potrebama. Namjena ovog kolačića je za poboljšanje kvalitete usluge, kako i za spremanje korisničkih postavki, preporuke sadržaja i rezultata pretraživanja te praćenje korisničkih trendova . Kolačić je „trajni” i pohranjuje se lokalno na vaše računalo tijekom 26 mjeseci.

Kako prekinuti upotrebu kolačića?
Ako ne želite primati kolačiće, izmijenite postavke internetskog preglednika tako da se automatski onemogućava pohrana kolačića ili da se prikazuje obavijest ako određena internetska stranica želi pohraniti kolačiće na vaše računalo. Prethodno pohranjene kolačiće možete izbrisati i putem internetskog preglednika. Za određena područja i funkcije ove internetske stranice potrebni su kolačići i neće raditi u slučaju brisanja ili odbijanja prihvaćanja kolačića.

Ako želite onemogućiti da vam Google Analytics sprema kolačiće, možete ga zabraniti na sljedećem linku:

Kako izbrisati već spremljene kolačiće?
Ako koristite osobno računalo i ažurirani preglednik, a želite ukloniti kolačiće koji su već na vašem uređaju, istovremeno pritisnite CTRL, SHIFT i DELETE. Ovdje možete pronaći stranice za podršku za većinu najčešće korištenih preglednika:

 • Internet Explorer
 • Mozilla Firefox
 • Google Chrome
 • Safari
 • Flash cookies

Internetske stranice mogu koristiti widgete za društvene medije koji korisnicima omogućava pristup s internetske stranice Happy Dreams na različitim platformama društvenih medija (npr. Facebook, YouTube, Twitter i LinkedIn). Kako biste bolje razumjeli kako se i koji podaci prikupljaju putem društvenih medija i koje kolačiće koriste treće strane, pogledajte trenutna pravila privatnosti svake od društvenih platformi.

Opcionalno

Happy Dreams je posvećen zaštiti vaše privatnosti i vaših osobnih podataka. Ova obavijest o privatnosti opisuje način na koji obrađujemo i koristimo osobne podatke koje smo dobili od vas prilikom posjete i upotrebe ove internetske stranice te način na koji nas možete kontaktirati ako imate dodatna pitanja u vezi obrade vaših osobnih podataka.

 1. PRIKUPLJANJE VAŠIH OSOBNIH PODATAKA
  1. Prikupljamo i obrađujemo vaše ime, adresu, telefonski broj, e-poštu, IP adresu, koje nam šaljete kako biste dobili informacije od nas ili ostvarili kupnju na našim stranicama.
  2. Osim toga, prikupljamo i obrađujemo vaše financijske podatke koji se odnose na vaša mrežna plaćanja za proizvode kada ih pošaljete 
  3. (a) kao dio podataka o vašem računu (ako se primjenjuju) i/ili 
  4. (b) u vezi s vašim zahtjevima za proizvodima ili u vezi s kupovinom proizvoda na našoj internetskoj stranici.
  5. Osim navedenih upotreba i namjena, vaše osobne podatke također možemo koristiti za administraciju i poboljšanje ove internetske stranice, za naše unutarnje zapise, za potrebe statističke analize i za ispunjavanje vaših narudžbi proizvoda i/ili kako bismo vas kontaktirali u vezi prodaje ili u sklopu naših postupaka vezanih uz komunikaciju s korisnicima.
 2. KOJI JE PRAVNI TEMELJ ZA OBRADU VAŠIH OSOBNIH PODATAKA?
  1. Obrada vaših osobnih podataka za svrhu u gornjem odjeljku temelji se na tome da je obrada potrebna za nas kako bismo mogli ispuniti ugovor s vama.
  2. Obrada vaših osobnih podataka za svrhu u gornjem odjeljku temelji se na našem legitimnom interesu za obradu vašeg zahtjeva ili upita ili zaključivanje ponude o kupnji.
 3. TKO IMA PRISTUP VAŠIM OSOBNIM PODACIMA?
  1. Primijenili smo prikladne tehničke i organizacijske mjere kako bismo zaštitili vaše osobne podatke od gubitka, nezakonitog pristupa itd. Broj osoba s pristupom vašim osobnim podacima je ograničen i samo će pojedinci povezani s Brandom Happy Dreams koji trebaju obraditi vaše osobne podatke u skladu s prethodnim svrhama, imati pristup vašim osobnim podacima.
 4. KOLIKO SE DUGO VAŠI OSOBNI PODACI POHRANJUJU?
  1. Podatke pohranjujemo do ispunjenja svrhe njihova prikupljanja. To znači da ćemo izbrisati vaše osobne podatke kada ti podaci više neće biti potrebni za obradu zahtjeva, narudžbe ili za upravljanje računom ili odnosom s našim klijentom. Otada se mogu spremati statistički podaci koji su anonimizirani. 
 5. KOJA SU VAŠA PRAVA?
  1. Happy Dreams je Brand Hilding Anders d.o.o., koji je kontrolor obrade vaših osobnih podatka. To znači da smo odgovorni za ispravnu obradu vaših osobnih podataka u skladu s primjenjivim zakonima. Jadranka Horvat službenik je za zaštitu podataka i možete mu/joj se obrati na +385(0)40650042.
  2. Imate pravo znati koje osobne informacije o vama obrađujemo i možete zatražiti kopiju takvih podataka. Imate pravo na ispravak netočnih osobnih podataka o vama, a u nekim slučajevima možete zatražiti da izbrišemo vaše osobne podatke (ako npr. osobni podaci više nisu potrebni kako bi se ispunio ugovor s vama). Ako ste dali svoju privolu za obradu svojih Osobnih podataka za eksplicitnu svrhu, uvijek možete povući svoju privolu. Ako želite povući svoju privolu, možete nam se obratiti služeći se kontaktnim informacijama navedenima u odjeljku 
  3. Isto tako imate pravo na prigovor na određeno obrađivanje vaših osobnih podataka i možete zatražiti da se ograniči obrada vaših osobnih podataka. Imajte na umu da ograničavanje ili brisanje vaših osobnih podataka može dovesti do toga da mi ne možemo ispunjavati svoje obveze prema ugovoru s vama. Također imate pravo izdvojiti svoje osobne podatke u strojno čitljivom formatu i prenijeti osobne podatke drugom voditelju.
  4. 6Ako imate pitanja o tome kako obrađujemo osobne podatke o vama ili želite iskoristiti vaša prava u skladu s odjeljkom 6.2, možete nam se obratiti na hr.hr@hildinganders.com, poštom na prethodno navedenu adresu ili telefonom na +385(0)40650042.
  5. Ako imate prigovore ili pritužbe na način na koji obrađujemo vaše osobne podatke, imate pravo uložiti pritužbu kod relevantnog nadzornog tijela za zaštitu podataka.
 6.  PROMJENE
  1. Ako se dogode ikakve promjene u vezi načina obrade vaših osobnih podataka, obavijestit ćemo vas objavom ažurirane verzije ove obavijesti o privatnosti na Happy Dreams Web stranicama.

Slažem se s Uvjetima privatnosti (dostavna služba)

Slažem se s Uvjetima privatnosti (korisnički podaci)