Vodič za roditelje malog djeteta: kako se naspavati

savjeti-za-bolji-san-roditelja-s-malom-bebom
Datum objave: 24. 02. 2016.

Mlade mame često su (nepotrebno) budne cijele noći, a danju su razdražljive, letargične i ne mogu se usredotočiti na najjednostavnije zadatke. Ako vam se to čini poznato, vrijeme je da nađete vremena za odmor i naspavate se.

Roditeljstvo je po mnogim stvarima čarobno, ali ima i svoju tamnu stranu.

To je svakako nedostatak kvalitetnog noćnog sna, posebno u prvih nekoliko mjeseci od rođenja bebe.

Mlade mame često su (nepotrebno) budne cijele noći, a danju su razdražljive, letargične i ne mogu se usredotočiti na najjednostavnije zadatke.

Čini vam se poznato?

Ako da, vrijeme je da nađete vremena za odmor i naspavate se. Jer ipak… Kvalitetan odmor nije bitan samo za mališana. Već i za vas.

Mislite ovako - ako ste dovoljno odmorni pružit ćete mu i bolju njegu :)

Zašto je za nove roditelje san toliko bitan?

Novopečeni roditelji u prvih nekoliko tjedana od rođenja bebe u prosjeku gube sat i pol uobičajenog sna. To je zabrinjavajuće, jer istraživanja kažu kako uskraćivanje sna, čak i od nekoliko minuta svaku noć, može imati negativan utjecaj na život.

Mnoga istraživanja pokazuju kako je neispavanost povezana s pojavom negativnih emocija, a kod mladih mama se može pojaviti i postporođajna depresija.

Isto tako, nedostatak sna smanjuje kognitivne sposobnosti i usporava rad tijela. Obavljanje i najjednostavnih kućanskih zadataka će biti otežano, bit ćete bezvoljni, umorni i pod stresom. Reakcija tijela će također biti usporena, pa je velika vjerojatnost da nećete moći reagirati na vrijeme ako se vašem mališanu nešto dogodi.

Dakle, od velike je važnosti kvalitetno se naspavati kako bi se što više mogli posvetiti i brinuti o svojem mališanu, ali i sebi.

Evo nekoliko savjeta kako da to i učinite.

1) Uspostavite redovnu rutinu prije spavanja

Nakon teškog dana vjerojatno je teško “staviti mozak na pašu”, no pokušajte naći način da se isključite, stvorite savršenu atmosferu i opustite prije odlaska u krevet.

Napravite vremena za sebe i pročitajte knjigu prjie spavanja
Prije spavanja se opustite i pročitajte barem par stranica dobrog štiva

 

Na primjer, čitajte knjigu, slušajte neku smirujuću glazbu ili radite vježbe za opuštanje kao što je duboko disanje.

Ako već dulje vremena ne možete zaspati nemojte biti zabrinuti i frustrirani. Pokušajte misliti kako ste sada u toplom i udobnom krevetu i da je ovo vrijeme samo za vas.

Prije spavanja izbjegnite konzumaciju kave, sokova, energetskih pića, čokolade i drugih stimulansa koji otežavaju san. Također provjetrite sobu kako bi je osvježili i lakše se opustili. 

2) Prije spavanja izbjegnite gledanje televizije

Za roditelje koji i nakon napornog dana ne mogu zaspati veoma je primamljivo da prije spavanja sjednu za računalo ili upale televiziju. Jer uz televiziju se lakše zaspi (tako smo svi čuli :)).

No, nažalost dobit ćete samo kontra-efekt. Svjetlost koja dolazi iz monitora i ekrana podražava mozak, proizvodnja adrenalina se povećava i ubrzava rad srca. A to su sve nuspojave koje će vas dulje držati budnima.

3) Nemojte se oslanjati na kavu

Sama pomisao na prvi gutljaj jutarnje kave i njezin miris koji se širi kuhinjom je stvarno primamljiva. Iako kava može dati energiju koja vam je potrebna da preživite dan, pretjerana konzumacija bi vam mogla samo naštetiti.

Kofein se u tijelu može zadržati i do 14 sati, pa kada se konačno legnete u krevet nećete moći zaspati. Pripazite na količinu unosa kave i ograničite je na jednu šalicu dnevno. I to u jutarnjim satima.

4) Tijekom dana nađite vremena za sebe

Uzmite vremena za sebe
Bez grižnje savjesti uzmite vremena za sebe i uživajte

 

Iako vam se čini kao mission impossible tijekom dana nađite vrijeme za sebe. 

Uzmite knjigu u ruke, upalite televiziju ili na internetu pročitajte novine.

Naravno možete i prošetati po kvartu ili pozvati prijateljicu na kavu :) Osjećat ćete se bolje, odmornije i opuštenije.

5) Spavajte kad vaša beba spava

Stišajte zvuk na mobitelu, sakrijte neoprano suđe i ignorirajte razbacano rublje na kauču.

Pozivi i sitni kućanski poslovi mogu pričekati.

Ako ne možete spavati svejedno prilegnite, makar i na kauč. Samo ležanje od kojih pola sata dat će vašem tijelu energije za ostatak dana.

6)  S partnerom stvorite raspored noćnih dužnosti

S partnerom se dogovorite za raspored noćnih dužnosti. Neka jednu noć on hrani, mijenja pelene i njeguje bebu, a drugu vi.

Ako dojite, neka vam partner dovede dijete u krevet i odnese natrag u kolijevku kada je nahranjeno.

7) Nemojte pokušati biti savršena domaćica

Nemojte se zamarati kućanskim poslovima jer neće nikud pobjeći
Nemojte se zamarati kućanskim poslovima jer neće nikud pobjeći

 

Ponekad će se dogoditi da će svakodnevni kućanski poslovi biti kap koja je prelila čašu. Sama pomisao na pospremanje kreveta ili usisavanja bit će poražavajuća i stresna.

Stoga pokušajte bilo koji kućanski posao podijeliti na malene korake. Na primjer, prvo usisajte dnevnu sobu. Napravite odmor i u međuvremenu pogledajte seriju na televiziji. Nakon nekog vremena, dignite se na noge i “napadnite” kuhinju :)

8) Snizite očekivanja

Vratite se u realnost, snizite očekivanja i maknite dodatni pritisak s leđa.

Istina, svi ponekad previsoko postavimo granicu i sami sebi stvorimo nerealna očekivanja.

Na primjer, vi možda očekujete da ćete se imati vremena i volje igrati s djecom, ići na posao, pripremiti večeru, oprati hrpu rublja i još naći vremena za brzu kavicu.

Postojat će dani kada to jednostavno nećete moći. Možda će se ti dani pretvoriti i u tjedne. Nema ničeg loše kada imate manjak energije. Slobodno tu i tamo usporite i pružite sebi kvalitetan odmor.

Evo, nekoliko kratkih savjeta koji će vam (nadamo se) pomoći.

Pokušajte se dobro odmoriti, počevši od - sada!

Vaša beba je možda upravo malo prilegla, pa što još čekate? Prebacite noge preko kauča, nastavite nas čitati ili malo prilegnite.

Što god odabrali glavno je da uživate :)

Nađite krevet za odmor

Zatvori

Obavezno

„Kolačić” je mala tekstualna datoteka koja sadrži podatke koji se pohranjuju na vaše računalo. Kolačići se koriste samo u tehničke svrhe te za olakšavanje upotrebe internetske stranice. 

Jedna vrsta kolačića, „trajni kolačić”, sprema datoteku na vaše računalo na dulje vrijeme. Naknadno se može koristiti za prilagodbu internetske stranice sukladno izborima i željama korisnika. Druga uobičajena vrsta kolačića je „kolačić sesije”. Kada posjetite određenu internetsku stranicu, kolačići sesije se šalju između vašeg računala i poslužitelja radi prikupljanja podataka. Kolačići sesije ne spremaju se nakon zatvaranja internetskog preglednika. Više informacija o tome kako funkcioniraju kolačići možete pronaći na www.allaboutcookies.org. 

Neprekidno radimo na poboljšanju ove internetske stranice. Stoga koristimo alat za analizu internetskih stranica „Google Analytics”, kojime analiziramo ponašanje posjetitelja naše internetske stranice na anoniman i skupni način. Alatu Google Analytics dozvoljavamo instalaciju kolačića i njihovo upravljanje na ovoj internetskoj stranici. Google Analytics koristi sljedeće kolačiće:

 • happy-dreams.hr
 • Ovaj kolačić pohranjuje podatke o svojim korisnicima radi stjecanja saznanja i njihovim potrebama. Namjena ovog kolačića je za poboljšanje kvalitete usluge, kako i za spremanje korisničkih postavki, preporuke sadržaja i rezultata pretraživanja te praćenje korisničkih trendova . Kolačić je „trajni” i pohranjuje se lokalno na vaše računalo tijekom 26 mjeseci.

Kako prekinuti upotrebu kolačića?
Ako ne želite primati kolačiće, izmijenite postavke internetskog preglednika tako da se automatski onemogućava pohrana kolačića ili da se prikazuje obavijest ako određena internetska stranica želi pohraniti kolačiće na vaše računalo. Prethodno pohranjene kolačiće možete izbrisati i putem internetskog preglednika. Za određena područja i funkcije ove internetske stranice potrebni su kolačići i neće raditi u slučaju brisanja ili odbijanja prihvaćanja kolačića.

Ako želite onemogućiti da vam Google Analytics sprema kolačiće, možete ga zabraniti na sljedećem linku:

Kako izbrisati već spremljene kolačiće?
Ako koristite osobno računalo i ažurirani preglednik, a želite ukloniti kolačiće koji su već na vašem uređaju, istovremeno pritisnite CTRL, SHIFT i DELETE. Ovdje možete pronaći stranice za podršku za većinu najčešće korištenih preglednika:

 • Internet Explorer
 • Mozilla Firefox
 • Google Chrome
 • Safari
 • Flash cookies

Internetske stranice mogu koristiti widgete za društvene medije koji korisnicima omogućava pristup s internetske stranice Happy Dreams na različitim platformama društvenih medija (npr. Facebook, YouTube, Twitter i LinkedIn). Kako biste bolje razumjeli kako se i koji podaci prikupljaju putem društvenih medija i koje kolačiće koriste treće strane, pogledajte trenutna pravila privatnosti svake od društvenih platformi.

Opcionalno

Happy Dreams je posvećen zaštiti vaše privatnosti i vaših osobnih podataka. Ova obavijest o privatnosti opisuje način na koji obrađujemo i koristimo osobne podatke koje smo dobili od vas prilikom posjete i upotrebe ove internetske stranice te način na koji nas možete kontaktirati ako imate dodatna pitanja u vezi obrade vaših osobnih podataka.

 1. PRIKUPLJANJE VAŠIH OSOBNIH PODATAKA
  1. Prikupljamo i obrađujemo vaše ime, adresu, telefonski broj, e-poštu, IP adresu, koje nam šaljete kako biste dobili informacije od nas ili ostvarili kupnju na našim stranicama.
  2. Osim toga, prikupljamo i obrađujemo vaše financijske podatke koji se odnose na vaša mrežna plaćanja za proizvode kada ih pošaljete 
  3. (a) kao dio podataka o vašem računu (ako se primjenjuju) i/ili 
  4. (b) u vezi s vašim zahtjevima za proizvodima ili u vezi s kupovinom proizvoda na našoj internetskoj stranici.
  5. Osim navedenih upotreba i namjena, vaše osobne podatke također možemo koristiti za administraciju i poboljšanje ove internetske stranice, za naše unutarnje zapise, za potrebe statističke analize i za ispunjavanje vaših narudžbi proizvoda i/ili kako bismo vas kontaktirali u vezi prodaje ili u sklopu naših postupaka vezanih uz komunikaciju s korisnicima.
 2. KOJI JE PRAVNI TEMELJ ZA OBRADU VAŠIH OSOBNIH PODATAKA?
  1. Obrada vaših osobnih podataka za svrhu u gornjem odjeljku temelji se na tome da je obrada potrebna za nas kako bismo mogli ispuniti ugovor s vama.
  2. Obrada vaših osobnih podataka za svrhu u gornjem odjeljku temelji se na našem legitimnom interesu za obradu vašeg zahtjeva ili upita ili zaključivanje ponude o kupnji.
 3. TKO IMA PRISTUP VAŠIM OSOBNIM PODACIMA?
  1. Primijenili smo prikladne tehničke i organizacijske mjere kako bismo zaštitili vaše osobne podatke od gubitka, nezakonitog pristupa itd. Broj osoba s pristupom vašim osobnim podacima je ograničen i samo će pojedinci povezani s Brandom Happy Dreams koji trebaju obraditi vaše osobne podatke u skladu s prethodnim svrhama, imati pristup vašim osobnim podacima.
 4. KOLIKO SE DUGO VAŠI OSOBNI PODACI POHRANJUJU?
  1. Podatke pohranjujemo do ispunjenja svrhe njihova prikupljanja. To znači da ćemo izbrisati vaše osobne podatke kada ti podaci više neće biti potrebni za obradu zahtjeva, narudžbe ili za upravljanje računom ili odnosom s našim klijentom. Otada se mogu spremati statistički podaci koji su anonimizirani. 
 5. KOJA SU VAŠA PRAVA?
  1. Happy Dreams je Brand Hilding Anders d.o.o., koji je kontrolor obrade vaših osobnih podatka. To znači da smo odgovorni za ispravnu obradu vaših osobnih podataka u skladu s primjenjivim zakonima. Jadranka Horvat službenik je za zaštitu podataka i možete mu/joj se obrati na +385(0)40650042.
  2. Imate pravo znati koje osobne informacije o vama obrađujemo i možete zatražiti kopiju takvih podataka. Imate pravo na ispravak netočnih osobnih podataka o vama, a u nekim slučajevima možete zatražiti da izbrišemo vaše osobne podatke (ako npr. osobni podaci više nisu potrebni kako bi se ispunio ugovor s vama). Ako ste dali svoju privolu za obradu svojih Osobnih podataka za eksplicitnu svrhu, uvijek možete povući svoju privolu. Ako želite povući svoju privolu, možete nam se obratiti služeći se kontaktnim informacijama navedenima u odjeljku 
  3. Isto tako imate pravo na prigovor na određeno obrađivanje vaših osobnih podataka i možete zatražiti da se ograniči obrada vaših osobnih podataka. Imajte na umu da ograničavanje ili brisanje vaših osobnih podataka može dovesti do toga da mi ne možemo ispunjavati svoje obveze prema ugovoru s vama. Također imate pravo izdvojiti svoje osobne podatke u strojno čitljivom formatu i prenijeti osobne podatke drugom voditelju.
  4. 6Ako imate pitanja o tome kako obrađujemo osobne podatke o vama ili želite iskoristiti vaša prava u skladu s odjeljkom 6.2, možete nam se obratiti na hr.hr@hildinganders.com, poštom na prethodno navedenu adresu ili telefonom na +385(0)40650042.
  5. Ako imate prigovore ili pritužbe na način na koji obrađujemo vaše osobne podatke, imate pravo uložiti pritužbu kod relevantnog nadzornog tijela za zaštitu podataka.
 6.  PROMJENE
  1. Ako se dogode ikakve promjene u vezi načina obrade vaših osobnih podataka, obavijestit ćemo vas objavom ažurirane verzije ove obavijesti o privatnosti na Happy Dreams Web stranicama.

Slažem se s Uvjetima privatnosti (dostavna služba)

Slažem se s Uvjetima privatnosti (korisnički podaci)