Istražujemo: treba li beba drijemati u zamračenoj sobi ili uz svjetlost

Datum objave: 25. 05. 2016.

S oko 6 tjedana bebe polako postaju svjesne svoje okoline. Zato od otprilike 6. tjedna do 4. mjeseca starosti, roditelji često muku muče s uspavljivanjem bebe i to posebno tijekom dana. U zamračenoj sobi lakše ćete uspavati bebu.

Prvih nekoliko tjedana vaša je bebica poprilično dobro spavala i onda su se počeli pojavljivati problemi sa spavanjem?

To je potpuno normalno. 

S oko šest tjedana bebe polako postaju svjesne svoje okoline i postaju jako zainteresirane za sve što se događa oko njih. 

Zato od otprilike šestog tjedna do četvrtog mjeseca starosti, roditelji često muku muče s uspavljivanjem bebe. Pogotovo tijekom dana.

Jedan od načina kako uspavati bebu tijekom dana je zamračiti sobu i “odglumiti” noć. To će kod djeteta izazvati pospanost, ali i kvalitetniji i duži popodnevni odmor. 

No, neki kažu kako bi bebina soba trebala biti svijetla kada beba spava tijekom dana kako bi se izbjegla zbunjenost je li dan ili noć.

Pokušali smo doznati je li to točno.

Dan, noć i spavanje 

Točno je kako se beba, ali i odrasla osoba mogu zbuniti o tome je li dan ili noć, ako su tijekom dana u zamračenoj prostoriji.

To je zato jer svjetlo kojem smo izloženi regulira naš biološki sat koji nam govori trebamo li biti budni ili spavati.

To je i razlog zbog kojeg ljudi koji rade u noćnim smjenama mogu biti budni cijelu noć i spavati cijeli dan. Zamračenim prostorom možemo prevariti svoje tijelo da misli da je noć i spavati po danu. 

Za novorođenčad je važno od početka raditi na tome da počnu razlikovati dan i noć, no samo u prvih nekoliko tjedana. 

Radi se o tome da beba kada se rodi ima obrnuti bioritam od majke. Tijekom trudnoće beba je spavala tijekom dana jer su ju smirivali pokreti, dok bi se tijekom noći kada ste vi htjeli spavati - beba razbudila. Sjećate se? smiley

Zato je nekoliko tjedana nakon rođenja potrebno malo više raditi na tome kako bi se bebin unutarnji sat uskladio s vašim.

No, čim beba počne razlikovati noć i dan vi možete polako početi koristiti "efekt zamračene sobe" i pomoći bebi da bolje spava i po danu.

Naime, od šestog tjedna nadalje, spavanje u previše osvijetljenoj sobi može biti teško za bebu.

U toj dobi beba je već i više društvena i polako počinje komunicirati s vama jednostavnim izrazima lica. Osim toga, beba je jako znatiželjna i zainteresirana za sve što se događa oko nje.


U osvijetljenoj sobi beba će stalno gledati zanimljive stvari oko sebe

 

U osvijetljenoj sobi beba će stalno gledati oko sebe (jer ima toliko zanimljivih stvari)  i mnogo će teže zaspati.

S negdje oko tri do četiri mjeseca starosti kod beba se počinje otpuštati i melatonin. To znači da će se u zamračenom prostoru melatonin automatski početi otpuštati i time dodatno poboljšati dječji san

Ako se bojite kako će to uzrokovati da vaše dijete neće uopće moći spavati u svjetlijem okruženju tada ga pokušajte naviknuti da tu i tamo spava u svjetlijoj sobi (recimo jednom tjedno).

Što ako beba previše spava?

Neki roditelji imaju možda problem s tim da njihova beba previše spava tijekom dana što joj krade noćni san. U tom slučaju možete nakon sat vremena spavanja, dići rolete i pustiti sunčevu svjetlost u sobu kako bi se dijete samo probudilo.

Ipak, većina roditelja pita se kako produžiti dječje spavanje tijekom dana i tu je naš odgovor upravo što smo naveli - zamračite sobu i stvorite noćne uvjete.

Prirodna reakcija tijela na mrak je proizvodnja melatonina, a posljedica je bolje i duže spavanje.

Laku noć i vama i vašoj bebi želimo :)

Nađite dječji madrac za dobar san