Spavanje na poslu: radnici koji zadrijemaju su produktivniji

umor-posao
Datum objave: 19. 06. 2015.

Znate li što su power naps? To je dnevno spavanje/drijemanje do pola sata koje osvježava ljudski mozak. U Japanu i SAD-u zaposlenicima su čak i omogućene posebne prostorije za spavanje. Zašto? Jer nakon samo nekoliko minuta sna još bolje rade.

Spava ti se na poslu?

Tamo negdje oko 13, 14 sati počinje ti se toliko vrtjeti i razmišljaš samo o tome kako bi bilo dobro sklopiti oči samo na pet minuta i malo odspavati.

Misliš u sebi: “Samo da ne zazvoni telefon. Stvarno nemam snage s nikim razgovarati”.

I dok se tebi spava što je vrlo vidljivo jer jedva držiš oči otvorene i zijevaš, šefica te mrko gleda s druge strane stola.

Da radiš miljama daleko, preko Atlantskog oceana u kompanijama poput Googlea ili redakciji Huffington Posta drijemanje biti bilo omogućeno.

Štoviše, zaposlenicima takve tvrtke kupuju kapsule za spavanje da bi im bile udobnije.


Kapsula za spavanje na poslu - uopće ne izgleda neudobno

 

Čak smo našli i tvrtku u Hrvatskoj koja nudi mjesto za spavanje zaposlenicima - Bruketa i Žinić ;)

Na engleskom se termin zove power naps (mogli bi ga prevesti drijemanje za snagu) popularan je u Japanu, ali i u Americi.

Iza svega se zapravo krije veća produktivnost radnika.

Naime, ukoliko zaposlenik odspava do pola sata na poslu, to će mu pomoći da bolje funkcionira.

Ima smisla?

Normalno da ima,

Znanstvenici istraživali predNosti sna na poslu

Upravo o tom drijemanju od pola sata, kao i snu tijekom dana koji je potreban čak i nakon noći u kojima je odspavano seda ili osam sati pisala je američka znanstvenica koja se bavi upravo snom i spavanjem Sara Mednick.

U njenoj knjizi “Take a nap! Change your life” obrađuje dobrobiti spavanja tijekom dana. Tvrdi da drijemanje od 10 do 20 minuta na dan može u potpunosti osvježiti čovjeka i pripremiti mozak za daljnji rad.

Mednick nije jedina koja se bavila dobrobitima kratkog dnevnog drijemanja.

Svaki dnevni san kraći od 30 minuta može pomoći pri razbuđivanju i poboljšati učenje.

Također, ta količina dnevnog sna može pomoći ukoliko je noćni san bio loš ili prekratak.

Studija koju je provelo Sveučilište u Dusseldorfu dokazala je memorija ljudi koji su tijekom dana spavali samo šest minuta postala bolja.

Slično istraživanje proveli su i u NASI. Rezultati su dokazali da dnevno drijemanje definitivno utječe na poboljšavanje pamćenja.

U tom istraživanju dobrovoljci su proveli nekoliko dana u 18 različitih rasporeda spavanja, a potom se ispitivala njihova budnost kao i vrijeme koje im je bilo potrebno da odgovore na pojedina pitanja.

Osim što se povećava kapacitet pamćenja kratko drijemanje utječe i na smanjenje frustracija na poslu, razdražljivost kao i slabije rezultate. Do toga su došli liječnici National Institute of MeMental Health (Nacionalnog instituta za mentalno zdravlje).


 

Dakle, spavanje od 10 do 30 minuta na poslu nije loša stvar.

Bolje je da radnik odspava 10 minuta, bit će produktivniji ona ostala tri ili četiri sata.

Samo treba naći poslodavca koji to razumije :)

Nadamo se da ovo čita bar jedan šef.

Postavi nam pitanje