Proljetno čišćenje madraca za kvalitetan san

proljetno-čišćenje
Datum objave: 18. 04. 2013.

Madraci su jedan od osnovnih elemenata zdravog i kvalitetnog spavanja. Saznaj kako ih pravilno održavati.

Kako očistiti madrac

Iako madraci zahtijevaju kontinuirano održavanje tijekom cijele godine, detaljno čišćenje osigurajte minimalno nekoliko puta godišnje, posebice na prijelazu godišnjih doba. Za početak je potrebno detaljno usisati sam madrac kako biste izvukli svu prašinu koja se tijekom vremena nakupila. Iznenadili biste se koliko je ima, iako je ne vidite golim okom. Osim madraca izvadite podnice iz kreveta te usisajte i njih te svaki kut vašeg kreveta. Kako bi u konačnici drveni ili metalni materijali kreveta i podnica bili potpuno čisti, prebrišite ih mokrom krpom i premažite sredstvom za navedeni materijal (osim ako vam ne odgovaraju mirisi ili ste alergični na neka od sredstava).

Prije no što usisani madrac vratite na svoje mjesto, pregledajte ga detaljno te uklonite uočene mrlje koje su se korištenjem stvorile. Ovisno o vrsti mrlje, nastojte koristiti prirodna sredstva kojima ćete ju ukloniti, poput sode bikarbone i limunske kiseline, ali i obične vode. Ono o čemu trebate voditi računa je količina tekućine koju koristite jer nebiste smjeli natopiti svoj madrac kako se nebi deformirao. Ako vam se potonje dogodi, iznesite madrac na zrak dalje, ali dalje od izravne sunčeve topline, kako bi se osušio prirodnim putem.

Kada je vrijeme za zamjenu starog madraca

Ako ste tijekom godine redovito održavali svoj madrac i čistili ga od prašine i mrlja, on bi trebao trajati između pet i deset godina, ovisno o njegovoj prvotnoj kvaliteti, odnosno materijalu od kojeg je izrađen te vašem korištenju tijekom godina. Ako je madrac odgovarao krevtu i bio položen na podnice te imao navlaku za madrac, zasigurno ste i sami vodili brigu o tome da očuvate sve elemente u koje ste uložili kako biste sebi osigurali kvalitetan san, pa će vijek trajanja biti duži od uobičajenog. Ako su, bilo vaši bilo dječji madraci, na pojedinim dijelovima uništeni, deformirani ili su izgubili svoj prvobitni oblik i funkciju, vrijeme i za samu zamjenu. Čišćenje će vam tek kratkoročno pomoći, međutim preporuča se korištenje proljetnih akcija za kupnju novog kako se jutrom nebiste budili s ukočenim vratom ili bolovima u leđima te neispavani zbog lošeg sna tijekom noći.

Iskoristite ovo proljeće za procjenu vlastitog sustava spavanja te provjerite kako ''dišu''vaši kreveti, madraci, i podnice. Temeljito ih očistite ili zamijenite novima ukoliko je potrebno te se opustite, naspavajte i koračajte svježi kroz tople proljetne dane.