5 jednostavnih načina kako pobijediti proljetni umor

Proljetni umor sasvim je normalna pojava svakog proljeća
Datum objave: 26. 04. 2017.

Vani je opet sunčano i toplo, a vi samo razmišljate o tome kako ćete se kod kuće razvaliti na kauču i pokušati odspavati. No proljetni umor ne mora biti tlaka. Saznajte kako se razbuditi i doista uživati u suncu.

Priroda se budi, a vama se samo spava.
Osjećate se kao da uopće niste spavali, misli vam lutaju samo do kreveta i spavaće sobe i osjećate potpuni nedostatak energije. Zijevate 15 puta na dan.

Da, opisujemo proljetni umor. Ako patite od tog fenomena, niste jedini. Taj proljetni melankolični miks osjećaja bezvoljnosti i umora nije nikakva bolest. Zašto se onda javlja?

Zašto se javlja proljetni umor?

Nedostatak energije dolaskom proljeća povezan je s promjenom godišnjeg doba. Naše tijelo treba se priviknuti na razlike u temperaturama, na više danjeg svjetla tijekom dana i drugačiji atmosferski tlak.

Sve te promjene remete i ravnotežu hormona - a kad hormoni nisu u ravnoteži to nam jasno daju do znanja. U zimskim mjesecima naše tijelo treba više melatonina tj. hormona spavanja kako bi se naši ciklusi spavanja izregulirali. U to vrijeme razina serotonina znanog i kao hormona sreće se smanjuje jer je njegova proizvodnja povezana sa suncem. 

Kad se pojavi proljeće naši hormoni su totalno poremećeni. Imamo višak melatonina zbog kojeg nam se spava. 

Kako pobijediti proljetni umor?

Proljetni umor javit će vam se svakog proljeća. Osim ako ne možete zaustaviti promjenu godišnjih doba - on će biti tu. No možete ga pobijediti. Sigurni smo u to.

1. Vježbanjem pobijedite proljetni umor

Trčanjem pobijedite proljetni umor

Vježbanjem doista možete napuniti baterije. Znate onaj hormon serotonin kojeg vam manjka pa ste umorni. Upravo njega možete proizvesti vježbanjem, a svoje baterije tako punite. A tada se samo smijete i smijete. I niste umorni. 

Najbolje je vježbati na svježem zraku, ali bilo kakvo vježbanje pomoći će vam u punjenju baterija. A tko vježba i bolje spava laugh

2. Resetirajte svoj biološki sat

Stavljanje biološkog sata na pravo mjesto vrlo je važno pogotovo za osobu koja ne spava koliko je potrebno ili radi u nekoliko smjena

Kasnije idete spavati, a dižete se ranije ujutro. Baš zbog toga trebate se natjerati da ranije idete spavati i odspavate svojih punih osam sati. http://deh

3. Pobijedite proljetni umor vodom

Možete biti umorni i bezvoljni zbog premalo sna ili zbog ludovanja hormona na proljeće. No možete se osjećati umorno i zbog manjka vode u organizmu. Naime, dovoljno vode u organizmu znači i dovoljno kisika u tijelu. A kad nemamo dovoljno kisika osjećamo se bezvoljno i umorno.

4. Pobijedite proljetni umor ZDRAVOM HRANOM

Salatom pobijedite proljetni umor

Čak i kada se ne borite s umorom i kada je zima trebate paziti što jedete. Od masne i teške hrane sigurno se osjećate umorno nakon obroka. Dobra prehrana puna voća i povrća i cjelovitih žitarica sigurno će vam pomoći u podizanju energije. 

Zobena kaša odličan je izbor za doručak jer je bogata proteinima, magnezijem i vitaminom B. 
Važno je unositi i dovoljno željeza, a potrebe za njim možete zadovoljiti uz špinat. U borbi protiv umora pomoći će vam i salate, a špinat možete jesti i na salatu. 
Uz magnezij i željezo pripazite i na vitamin C, a to možete konzumiranjem limuna, naranči, mandarina, kivija ili šipka.

5. Dobro se naspavajte

Kada vas uhvati proljetni umor, dobro se naspavajte

Možda ste umorni jer se niste dobro naspavali? Da… možda je to razlog. Nedostatak sna može djelovati na vaše opće stanje organizma i efikasnost na poslu.

Ako ostajete dulje budni da bi dovršili nešto za posao tako nešto ne koristi ni vašem poslovnom životu, a ne stignete se ni odmoriti. Morate se prisiliti da ranije odete u krevet i odradite svojih sedam ili osam sati. Na udobnom madracu u udobnom krevetu. 

Tih nekoliko dana i tjedana proljetnog umora pokušajte preživjeti uz dovoljno vode i zdravu hranu, a svaki put tijekom dana kada osjetite da ćete se srušiti od umora dignite se i ako možete prošećite na svježem zraku

Za sretne snove Happy Dreams je tu za vas!

Sviđa ti se članak?

Pročitaj više na blogu