Priče za laku noć: putovanje kroz knjigu za svako dijete

Priče za laku noć važne su za svako djetinjstvo
Datum objave: 06. 03. 2019.

Priča za laku noć treba biti dio odrastanja svakog djeteta. Djeci kojoj se čita otvaraju se novi svjetovi svake večeri, a kroz likove iz knjiga rješavaju se i dječji problemi o kojima ne znaju i ne mogu pričati. 

Jesu li vama pričali priče za laku noć? Sjećate li se u kojoj slikovnici su stranice bile oblijepljene selotejpom i koje ste likove jako voljeli?

Vuk i sedam kozlića, Tri praščića, Snjeguljica i sedam patuljaka, Crvenkapica, Ivica i Marica… klasične su priče koje su nam pričali roditelji, najčešće prije spavanja. 

Uspomene na priču za laku noć uvijek u nama bude najnježnija sjećanja na prisnost s mamom i tatom

Priče za laku noć za roditelje dugi su niz vremena bile samo sredstvo za uspavljivanje, nešto s čime će lakše otpratiti mališane u zemlju sretnih snova, no čitanje prije spavanja sa sobom nosi niz drugih dobrobiti za dijete

1. Pričama za laku noć potiče se rad mozga

Čitanje, za razliku od gledanja televizije, nije pasivno. Iako dijete upija sadržaj dobrih animiranih filmova, kada mu se čita mora dobro uključiti mozak kako bi zamislilo ono što mu se čita. Mašta je samo jedna stvar koja se razvija prilikom čitanja. Dijete kojem se čita mora povezivati i zaključivati -  na jedan zabavan i jednostavan način uči osnove logike 
 
Ako se djetetu čita, ono će se učiti nove riječi, ali istovremeno sluša kako se pravilno izgovaraju riječi. Kada čitamo, bolje se izražavamo. 

Uz sve to, djeci kojoj se svaku večer prije spavanja čita, moraju zadržavati pažnju kako bi saznali što se na kraju dogodilo s tri praščića i je li lovac Luka spasio Crvenkapicu. Djeca kojoj se čita imaju puno bolju koncentraciju i lakše se usredotočuju jednom kada sjednu u školske klupe.

2. Pričama za laku noć otvarate druge svjetove 

Čitate li vi? Ako čitate sigurno vam je draže pročitati neki bestseler koji će vam zagolicati maštu, tražiti od vas da iz stranice u stranicu postanete puno bliže otkrivanju ubojice ili odvesti vas u neki svijet fantazije. Pogotovo prije spavanja - tada nećete valjda čitati o uzrocima krize na Bliskom istoku. 

Čitanje je put u druge svjetove
Čitanje je putovanje u druge svjetove


Svi volimo zaploviti u neki drugi svijet uz knjigu, pa tako i djeca. Uz priče o princezama i zmajevima, patuljcima i vilama djeca mogu i učiti o svojem malom mjestu svemira u kojem žive. 

Čitajući djeci o Sunčevom sustavu, dinosaurima ili pokazujući im najviše planine i najveća jezera na Zemlji, djeci otvarate oči.  Dinosauri koji su nekada hodali Zemljom i osam planeta koji se vrte oko Sunca maloj djeci jednako su toliko nestvarni kao i Snjeguljica. 

3. Priče za laku noć za emocionalni razvoj

Djeca jako teško kažu što ih muči i teško im je iskomunicirati svoje osjećaje. Najčešće plaču i viču kada ih smeta i najmanja sitnica, a smiju se kada se zabavljaju. 
Kroz priče za laku noć doista možete riješiti svakakve probleme. Samo morate naći knjižicu koja je opisala dotični problem.

Mala djeca teško govore o svojim osjećajima, kroz knjigu ih lakše probavljaju
Mala djeca ne znaju reći što ih muči, kroz priču lakše proživljavaju svoje probleme


Knjige za djecu na jedan divan način govore o problemima i kako ih riješiti. Na primjer, ako dijete ne želi prati zube - možete naći slikovnicu o pranju zuba ili ako gleda previše televizije - slikovnicu koja rješava taj problem. Dijete uz knjigu možete pripremiti na dolazak brata ili sestre pa čak i riješiti strah od mraka.

U udobnom krevetu u zagrljaju mame i tate čitajući priče za laku noć dijete može riješiti problem - poistovjetiti se s junakom, promisliti o njemu i na kraju čak doći do pojedinih zaključaka pa čak i postaviti pitanja nakon pročitanog štiva. 

Uz to, taj divan dio dana kada se ugase svi ekrani i nestane svih obaveza, kada se dijete u pidžami stisne uz mamu ili tatu u pidžami vrijeme je za povezivanje i za stvaranje najdivnijih uspomena iz djetinjstva. 

Nadamo se da i vi čitate svakog dana, za sretne snove. 

Naslovna fotografija: Lars Plougmann/ Flickr.com

Dječji madraci za sretne snove

Zatvori

Obavezno

„Kolačić” je mala tekstualna datoteka koja sadrži podatke koji se pohranjuju na vaše računalo. Kolačići se koriste samo u tehničke svrhe te za olakšavanje upotrebe internetske stranice. 

Jedna vrsta kolačića, „trajni kolačić”, sprema datoteku na vaše računalo na dulje vrijeme. Naknadno se može koristiti za prilagodbu internetske stranice sukladno izborima i željama korisnika. Druga uobičajena vrsta kolačića je „kolačić sesije”. Kada posjetite određenu internetsku stranicu, kolačići sesije se šalju između vašeg računala i poslužitelja radi prikupljanja podataka. Kolačići sesije ne spremaju se nakon zatvaranja internetskog preglednika. Više informacija o tome kako funkcioniraju kolačići možete pronaći na www.allaboutcookies.org. 

Neprekidno radimo na poboljšanju ove internetske stranice. Stoga koristimo alat za analizu internetskih stranica „Google Analytics”, kojime analiziramo ponašanje posjetitelja naše internetske stranice na anoniman i skupni način. Alatu Google Analytics dozvoljavamo instalaciju kolačića i njihovo upravljanje na ovoj internetskoj stranici. Google Analytics koristi sljedeće kolačiće:

 • happy-dreams.hr
 • Ovaj kolačić pohranjuje podatke o svojim korisnicima radi stjecanja saznanja i njihovim potrebama. Namjena ovog kolačića je za poboljšanje kvalitete usluge, kako i za spremanje korisničkih postavki, preporuke sadržaja i rezultata pretraživanja te praćenje korisničkih trendova . Kolačić je „trajni” i pohranjuje se lokalno na vaše računalo tijekom 26 mjeseci.

Kako prekinuti upotrebu kolačića?
Ako ne želite primati kolačiće, izmijenite postavke internetskog preglednika tako da se automatski onemogućava pohrana kolačića ili da se prikazuje obavijest ako određena internetska stranica želi pohraniti kolačiće na vaše računalo. Prethodno pohranjene kolačiće možete izbrisati i putem internetskog preglednika. Za određena područja i funkcije ove internetske stranice potrebni su kolačići i neće raditi u slučaju brisanja ili odbijanja prihvaćanja kolačića.

Ako želite onemogućiti da vam Google Analytics sprema kolačiće, možete ga zabraniti na sljedećem linku:

Kako izbrisati već spremljene kolačiće?
Ako koristite osobno računalo i ažurirani preglednik, a želite ukloniti kolačiće koji su već na vašem uređaju, istovremeno pritisnite CTRL, SHIFT i DELETE. Ovdje možete pronaći stranice za podršku za većinu najčešće korištenih preglednika:

 • Internet Explorer
 • Mozilla Firefox
 • Google Chrome
 • Safari
 • Flash cookies

Internetske stranice mogu koristiti widgete za društvene medije koji korisnicima omogućava pristup s internetske stranice Happy Dreams na različitim platformama društvenih medija (npr. Facebook, YouTube, Twitter i LinkedIn). Kako biste bolje razumjeli kako se i koji podaci prikupljaju putem društvenih medija i koje kolačiće koriste treće strane, pogledajte trenutna pravila privatnosti svake od društvenih platformi.

Opcionalno

Happy Dreams je posvećen zaštiti vaše privatnosti i vaših osobnih podataka. Ova obavijest o privatnosti opisuje način na koji obrađujemo i koristimo osobne podatke koje smo dobili od vas prilikom posjete i upotrebe ove internetske stranice te način na koji nas možete kontaktirati ako imate dodatna pitanja u vezi obrade vaših osobnih podataka.

 1. PRIKUPLJANJE VAŠIH OSOBNIH PODATAKA
  1. Prikupljamo i obrađujemo vaše ime, adresu, telefonski broj, e-poštu, IP adresu, koje nam šaljete kako biste dobili informacije od nas ili ostvarili kupnju na našim stranicama.
  2. Osim toga, prikupljamo i obrađujemo vaše financijske podatke koji se odnose na vaša mrežna plaćanja za proizvode kada ih pošaljete 
  3. (a) kao dio podataka o vašem računu (ako se primjenjuju) i/ili 
  4. (b) u vezi s vašim zahtjevima za proizvodima ili u vezi s kupovinom proizvoda na našoj internetskoj stranici.
  5. Osim navedenih upotreba i namjena, vaše osobne podatke također možemo koristiti za administraciju i poboljšanje ove internetske stranice, za naše unutarnje zapise, za potrebe statističke analize i za ispunjavanje vaših narudžbi proizvoda i/ili kako bismo vas kontaktirali u vezi prodaje ili u sklopu naših postupaka vezanih uz komunikaciju s korisnicima.
 2. KOJI JE PRAVNI TEMELJ ZA OBRADU VAŠIH OSOBNIH PODATAKA?
  1. Obrada vaših osobnih podataka za svrhu u gornjem odjeljku temelji se na tome da je obrada potrebna za nas kako bismo mogli ispuniti ugovor s vama.
  2. Obrada vaših osobnih podataka za svrhu u gornjem odjeljku temelji se na našem legitimnom interesu za obradu vašeg zahtjeva ili upita ili zaključivanje ponude o kupnji.
 3. TKO IMA PRISTUP VAŠIM OSOBNIM PODACIMA?
  1. Primijenili smo prikladne tehničke i organizacijske mjere kako bismo zaštitili vaše osobne podatke od gubitka, nezakonitog pristupa itd. Broj osoba s pristupom vašim osobnim podacima je ograničen i samo će pojedinci povezani s Brandom Happy Dreams koji trebaju obraditi vaše osobne podatke u skladu s prethodnim svrhama, imati pristup vašim osobnim podacima.
 4. KOLIKO SE DUGO VAŠI OSOBNI PODACI POHRANJUJU?
  1. Podatke pohranjujemo do ispunjenja svrhe njihova prikupljanja. To znači da ćemo izbrisati vaše osobne podatke kada ti podaci više neće biti potrebni za obradu zahtjeva, narudžbe ili za upravljanje računom ili odnosom s našim klijentom. Otada se mogu spremati statistički podaci koji su anonimizirani. 
 5. KOJA SU VAŠA PRAVA?
  1. Happy Dreams je Brand Hilding Anders d.o.o., koji je kontrolor obrade vaših osobnih podatka. To znači da smo odgovorni za ispravnu obradu vaših osobnih podataka u skladu s primjenjivim zakonima. Jadranka Horvat službenik je za zaštitu podataka i možete mu/joj se obrati na +385(0)40650042.
  2. Imate pravo znati koje osobne informacije o vama obrađujemo i možete zatražiti kopiju takvih podataka. Imate pravo na ispravak netočnih osobnih podataka o vama, a u nekim slučajevima možete zatražiti da izbrišemo vaše osobne podatke (ako npr. osobni podaci više nisu potrebni kako bi se ispunio ugovor s vama). Ako ste dali svoju privolu za obradu svojih Osobnih podataka za eksplicitnu svrhu, uvijek možete povući svoju privolu. Ako želite povući svoju privolu, možete nam se obratiti služeći se kontaktnim informacijama navedenima u odjeljku 
  3. Isto tako imate pravo na prigovor na određeno obrađivanje vaših osobnih podataka i možete zatražiti da se ograniči obrada vaših osobnih podataka. Imajte na umu da ograničavanje ili brisanje vaših osobnih podataka može dovesti do toga da mi ne možemo ispunjavati svoje obveze prema ugovoru s vama. Također imate pravo izdvojiti svoje osobne podatke u strojno čitljivom formatu i prenijeti osobne podatke drugom voditelju.
  4. 6Ako imate pitanja o tome kako obrađujemo osobne podatke o vama ili želite iskoristiti vaša prava u skladu s odjeljkom 6.2, možete nam se obratiti na hr.hr@hildinganders.com, poštom na prethodno navedenu adresu ili telefonom na +385(0)40650042.
  5. Ako imate prigovore ili pritužbe na način na koji obrađujemo vaše osobne podatke, imate pravo uložiti pritužbu kod relevantnog nadzornog tijela za zaštitu podataka.
 6.  PROMJENE
  1. Ako se dogode ikakve promjene u vezi načina obrade vaših osobnih podataka, obavijestit ćemo vas objavom ažurirane verzije ove obavijesti o privatnosti na Happy Dreams Web stranicama.

Slažem se s Uvjetima privatnosti (dostavna služba)

Slažem se s Uvjetima privatnosti (korisnički podaci)