Priče za laku noć: putovanje kroz knjigu za svako dijete

Priče za laku noć važne su za svako djetinjstvo
Datum objave: 06. 03. 2019.

Priča za laku noć treba biti dio odrastanja svakog djeteta. Djeci kojoj se čita otvaraju se novi svjetovi svake večeri, a kroz likove iz knjiga rješavaju se i dječji problemi o kojima ne znaju i ne mogu pričati. 

Jesu li vama pričali priče za laku noć? Sjećate li se u kojoj slikovnici su stranice bile oblijepljene selotejpom i koje ste likove jako voljeli?

Vuk i sedam kozlića, Tri praščića, Snjeguljica i sedam patuljaka, Crvenkapica, Ivica i Marica… klasične su priče koje su nam pričali roditelji, najčešće prije spavanja. 

Uspomene na priču za laku noć uvijek u nama bude najnježnija sjećanja na prisnost s mamom i tatom

Priče za laku noć za roditelje dugi su niz vremena bile samo sredstvo za uspavljivanje, nešto s čime će lakše otpratiti mališane u zemlju sretnih snova, no čitanje prije spavanja sa sobom nosi niz drugih dobrobiti za dijete

1. Pričama za laku noć potiče se rad mozga

Čitanje, za razliku od gledanja televizije, nije pasivno. Iako dijete upija sadržaj dobrih animiranih filmova, kada mu se čita mora dobro uključiti mozak kako bi zamislilo ono što mu se čita. Mašta je samo jedna stvar koja se razvija prilikom čitanja. Dijete kojem se čita mora povezivati i zaključivati -  na jedan zabavan i jednostavan način uči osnove logike 
 
Ako se djetetu čita, ono će se učiti nove riječi, ali istovremeno sluša kako se pravilno izgovaraju riječi. Kada čitamo, bolje se izražavamo. 

Uz sve to, djeci kojoj se svaku večer prije spavanja čita, moraju zadržavati pažnju kako bi saznali što se na kraju dogodilo s tri praščića i je li lovac Luka spasio Crvenkapicu. Djeca kojoj se čita imaju puno bolju koncentraciju i lakše se usredotočuju jednom kada sjednu u školske klupe.

2. Pričama za laku noć otvarate druge svjetove 

Čitate li vi? Ako čitate sigurno vam je draže pročitati neki bestseler koji će vam zagolicati maštu, tražiti od vas da iz stranice u stranicu postanete puno bliže otkrivanju ubojice ili odvesti vas u neki svijet fantazije. Pogotovo prije spavanja - tada nećete valjda čitati o uzrocima krize na Bliskom istoku. 

Čitanje je put u druge svjetove
Čitanje je putovanje u druge svjetove


Svi volimo zaploviti u neki drugi svijet uz knjigu, pa tako i djeca. Uz priče o princezama i zmajevima, patuljcima i vilama djeca mogu i učiti o svojem malom mjestu svemira u kojem žive. 

Čitajući djeci o Sunčevom sustavu, dinosaurima ili pokazujući im najviše planine i najveća jezera na Zemlji, djeci otvarate oči.  Dinosauri koji su nekada hodali Zemljom i osam planeta koji se vrte oko Sunca maloj djeci jednako su toliko nestvarni kao i Snjeguljica. 

3. Priče za laku noć za emocionalni razvoj

Djeca jako teško kažu što ih muči i teško im je iskomunicirati svoje osjećaje. Najčešće plaču i viču kada ih smeta i najmanja sitnica, a smiju se kada se zabavljaju. 
Kroz priče za laku noć doista možete riješiti svakakve probleme. Samo morate naći knjižicu koja je opisala dotični problem.

Mala djeca teško govore o svojim osjećajima, kroz knjigu ih lakše probavljaju
Mala djeca ne znaju reći što ih muči, kroz priču lakše proživljavaju svoje probleme


Knjige za djecu na jedan divan način govore o problemima i kako ih riješiti. Na primjer, ako dijete ne želi prati zube - možete naći slikovnicu o pranju zuba ili ako gleda previše televizije - slikovnicu koja rješava taj problem. Dijete uz knjigu možete pripremiti na dolazak brata ili sestre pa čak i riješiti strah od mraka.

U udobnom krevetu u zagrljaju mame i tate čitajući priče za laku noć dijete može riješiti problem - poistovjetiti se s junakom, promisliti o njemu i na kraju čak doći do pojedinih zaključaka pa čak i postaviti pitanja nakon pročitanog štiva. 

Uz to, taj divan dio dana kada se ugase svi ekrani i nestane svih obaveza, kada se dijete u pidžami stisne uz mamu ili tatu u pidžami vrijeme je za povezivanje i za stvaranje najdivnijih uspomena iz djetinjstva. 

Nadamo se da i vi čitate svakog dana, za sretne snove. 

Naslovna fotografija: Lars Plougmann/ Flickr.com

Dječji madraci za sretne snove