Kako djetetu ispričati najbolju priču za laku noć

Datum objave: 02. 05. 2016.

Pričanje priča idealna je večernja rutina koja će smiriti vašeg mališana, pripremiti ga za spavanje, ali i produbiti vašu bliskost. Odlična je stvar da se pričanje priča može naučiti i uvježbati. 

Mama, mama ispričaj mi priču!

Ako to često čujete od svojeg mališana, a za sebe mislite kako ste antitalent za pričanje priča, onda je ovo pravi tekst za vas :)

Jer pričanje priča se može naučiti i uvježbati.

Osim toga, postoje brojne fantastične priče koje samo čekaju da ih pročitate svom djetetu. Cijelu kolekciju prekrasnih priča možete naći portalu smil4me.net.

No, naravno mi navijamo da sami počnete smišljati priče za svog mališana. Vjerujemo kako ćete se jako dobro zabaviti, ali ne samo to.

Pričanje priča idealna je večernja rutina koja će smiriti vašeg mališana, pripremiti ga za spavanje, ali i produbiti vašu bliskost.

Uz to, pričanje priča utječe na razvoj komunikacije kod mališana, potiče razvoj mašte, širi vidike, uči dijete o vrijednostima i emocijama.

Zato navečer kada ušuškavati vašeg mališana, uzmite malo vremena i ispričajte mu priču.

Kratku i slatku.

U nastavku donosimo nekoliko savjeta koji će vas pretvoriti u pravog mahera za izmišljanje priča ;)

5 savjeta kako postati mama ili tata Grimm ;)

1. Držite se djetetovih interesa

Što god vaše dijete voli, bilo da su to kamioni, vile ili životinje, neka to bude okosnica priče koju ćete mu pričati. Djeci ono što vole teško može dosaditi stoga ne brinite ako pričate već 17. put za redom priču o princezama i dvorcima ;)


Jednom davno u dalekom dvorcu živjela je lijepa princeza...

 

2. Neka bude kratko i slatko

Nema potrebe za složenom i kompleksnom pričom s mnogo obrata radnji ili kompliciranim zapletom. Mala djeca ionako nemaju sposobnost dugog držanja pozornosti i koncentracije, stoga se bolje držati jednostavne šablone. Imamo problem koji postaje veliki problem, koji je zatim riješen. I to je sve ;)

3. Pričajte djetetu priče iz svojeg djetinjstva

Koje su vaše omiljene priče iz djetinjstva? Crvenkapica, Snjeguljica, Ivica i Marica ili Mačak u čizmama? Koje god da bile, ispričajte ih vašem djetetu. Velike su šanse da će se mu se ovi bezvremenski klasici jako svidjeti.


A možda možete s djetetom pogledati i kultni animirani film Snjeguljica iz 1937. godine
 

4. Neka priča nosi pouku

Djeca najbolje uče kroz igru i zabavu. I priče su jedan vid zabave za dijete pa pokušajte neka budu edukativne. Ako je vaš mališan tijekom dana bio svadljiv i posesivan oko svojih igračaka koje nije želio dijeliti s mlađom sestricim, ispričajte mu priču o dječaku koji je radio isto. U priči je naravno dječak shvatio kako je mnogo ljepše i zabavnije kada dijeli igračke s drugima i uživa u društvu. Pazite da kroz priču ne strašite dijete, već da ona uvijek bude pozitivna.

5. Uključite dijete

Ne morate potpuno sami izmišljati priču i zaplet, već možete uključiti dijete da vam pomogne oko smišljanja priče. Vi započnite priču, a zatim zamolite dijete da kaže jednu stvar koja slijedi. Nakon toga opet vi preuzimite i na kraju završite priču s klasičnim “živjeli su sretno do kraja života” završetkom :)

Nadamo se kako ste već dobili inspiraciju za priču koju ćete večeras ispričati svom mališanu. I uspavati ga u miran i dubok san.

Za sretno spavanje mališana tu su i naši dječji madraci i jastuci.

Laku noć vam želimo ;)

Nađi dječji madrac