Kako djetetu ispričati najbolju priču za laku noć

Datum objave: 02. 05. 2016.

Pričanje priča idealna je večernja rutina koja će smiriti vašeg mališana, pripremiti ga za spavanje, ali i produbiti vašu bliskost. Odlična je stvar da se pričanje priča može naučiti i uvježbati. 

Mama, mama ispričaj mi priču!

Ako to često čujete od svojeg mališana, a za sebe mislite kako ste antitalent za pričanje priča, onda je ovo pravi tekst za vas :)

Jer pričanje priča se može naučiti i uvježbati.

Osim toga, postoje brojne fantastične priče koje samo čekaju da ih pročitate svom djetetu. Cijelu kolekciju prekrasnih priča možete naći portalu smil4me.net.

No, naravno mi navijamo da sami počnete smišljati priče za svog mališana. Vjerujemo kako ćete se jako dobro zabaviti, ali ne samo to.

Pričanje priča idealna je večernja rutina koja će smiriti vašeg mališana, pripremiti ga za spavanje, ali i produbiti vašu bliskost.

Uz to, pričanje priča utječe na razvoj komunikacije kod mališana, potiče razvoj mašte, širi vidike, uči dijete o vrijednostima i emocijama.

Zato navečer kada ušuškavati vašeg mališana, uzmite malo vremena i ispričajte mu priču.

Kratku i slatku.

U nastavku donosimo nekoliko savjeta koji će vas pretvoriti u pravog mahera za izmišljanje priča ;)

5 savjeta kako postati mama ili tata Grimm ;)

1. Držite se djetetovih interesa

Što god vaše dijete voli, bilo da su to kamioni, vile ili životinje, neka to bude okosnica priče koju ćete mu pričati. Djeci ono što vole teško može dosaditi stoga ne brinite ako pričate već 17. put za redom priču o princezama i dvorcima ;)


Jednom davno u dalekom dvorcu živjela je lijepa princeza...

 

2. Neka bude kratko i slatko

Nema potrebe za složenom i kompleksnom pričom s mnogo obrata radnji ili kompliciranim zapletom. Mala djeca ionako nemaju sposobnost dugog držanja pozornosti i koncentracije, stoga se bolje držati jednostavne šablone. Imamo problem koji postaje veliki problem, koji je zatim riješen. I to je sve ;)

3. Pričajte djetetu priče iz svojeg djetinjstva

Koje su vaše omiljene priče iz djetinjstva? Crvenkapica, Snjeguljica, Ivica i Marica ili Mačak u čizmama? Koje god da bile, ispričajte ih vašem djetetu. Velike su šanse da će se mu se ovi bezvremenski klasici jako svidjeti.


A možda možete s djetetom pogledati i kultni animirani film Snjeguljica iz 1937. godine
 

4. Neka priča nosi pouku

Djeca najbolje uče kroz igru i zabavu. I priče su jedan vid zabave za dijete pa pokušajte neka budu edukativne. Ako je vaš mališan tijekom dana bio svadljiv i posesivan oko svojih igračaka koje nije želio dijeliti s mlađom sestricim, ispričajte mu priču o dječaku koji je radio isto. U priči je naravno dječak shvatio kako je mnogo ljepše i zabavnije kada dijeli igračke s drugima i uživa u društvu. Pazite da kroz priču ne strašite dijete, već da ona uvijek bude pozitivna.

5. Uključite dijete

Ne morate potpuno sami izmišljati priču i zaplet, već možete uključiti dijete da vam pomogne oko smišljanja priče. Vi započnite priču, a zatim zamolite dijete da kaže jednu stvar koja slijedi. Nakon toga opet vi preuzimite i na kraju završite priču s klasičnim “živjeli su sretno do kraja života” završetkom :)

Nadamo se kako ste već dobili inspiraciju za priču koju ćete večeras ispričati svom mališanu. I uspavati ga u miran i dubok san.

Za sretno spavanje mališana tu su i naši dječji madraci i jastuci.

Laku noć vam želimo ;)

Nađi dječji madrac

Zatvori

Obavezno

„Kolačić” je mala tekstualna datoteka koja sadrži podatke koji se pohranjuju na vaše računalo. Kolačići se koriste samo u tehničke svrhe te za olakšavanje upotrebe internetske stranice. 

Jedna vrsta kolačića, „trajni kolačić”, sprema datoteku na vaše računalo na dulje vrijeme. Naknadno se može koristiti za prilagodbu internetske stranice sukladno izborima i željama korisnika. Druga uobičajena vrsta kolačića je „kolačić sesije”. Kada posjetite određenu internetsku stranicu, kolačići sesije se šalju između vašeg računala i poslužitelja radi prikupljanja podataka. Kolačići sesije ne spremaju se nakon zatvaranja internetskog preglednika. Više informacija o tome kako funkcioniraju kolačići možete pronaći na www.allaboutcookies.org. 

Neprekidno radimo na poboljšanju ove internetske stranice. Stoga koristimo alat za analizu internetskih stranica „Google Analytics”, kojime analiziramo ponašanje posjetitelja naše internetske stranice na anoniman i skupni način. Alatu Google Analytics dozvoljavamo instalaciju kolačića i njihovo upravljanje na ovoj internetskoj stranici. Google Analytics koristi sljedeće kolačiće:

 • happy-dreams.hr
 • Ovaj kolačić pohranjuje podatke o svojim korisnicima radi stjecanja saznanja i njihovim potrebama. Namjena ovog kolačića je za poboljšanje kvalitete usluge, kako i za spremanje korisničkih postavki, preporuke sadržaja i rezultata pretraživanja te praćenje korisničkih trendova . Kolačić je „trajni” i pohranjuje se lokalno na vaše računalo tijekom 26 mjeseci.

Kako prekinuti upotrebu kolačića?
Ako ne želite primati kolačiće, izmijenite postavke internetskog preglednika tako da se automatski onemogućava pohrana kolačića ili da se prikazuje obavijest ako određena internetska stranica želi pohraniti kolačiće na vaše računalo. Prethodno pohranjene kolačiće možete izbrisati i putem internetskog preglednika. Za određena područja i funkcije ove internetske stranice potrebni su kolačići i neće raditi u slučaju brisanja ili odbijanja prihvaćanja kolačića.

Ako želite onemogućiti da vam Google Analytics sprema kolačiće, možete ga zabraniti na sljedećem linku:

Kako izbrisati već spremljene kolačiće?
Ako koristite osobno računalo i ažurirani preglednik, a želite ukloniti kolačiće koji su već na vašem uređaju, istovremeno pritisnite CTRL, SHIFT i DELETE. Ovdje možete pronaći stranice za podršku za većinu najčešće korištenih preglednika:

 • Internet Explorer
 • Mozilla Firefox
 • Google Chrome
 • Safari
 • Flash cookies

Internetske stranice mogu koristiti widgete za društvene medije koji korisnicima omogućava pristup s internetske stranice Happy Dreams na različitim platformama društvenih medija (npr. Facebook, YouTube, Twitter i LinkedIn). Kako biste bolje razumjeli kako se i koji podaci prikupljaju putem društvenih medija i koje kolačiće koriste treće strane, pogledajte trenutna pravila privatnosti svake od društvenih platformi.

Opcionalno

Happy Dreams je posvećen zaštiti vaše privatnosti i vaših osobnih podataka. Ova obavijest o privatnosti opisuje način na koji obrađujemo i koristimo osobne podatke koje smo dobili od vas prilikom posjete i upotrebe ove internetske stranice te način na koji nas možete kontaktirati ako imate dodatna pitanja u vezi obrade vaših osobnih podataka.

 1. PRIKUPLJANJE VAŠIH OSOBNIH PODATAKA
  1. Prikupljamo i obrađujemo vaše ime, adresu, telefonski broj, e-poštu, IP adresu, koje nam šaljete kako biste dobili informacije od nas ili ostvarili kupnju na našim stranicama.
  2. Osim toga, prikupljamo i obrađujemo vaše financijske podatke koji se odnose na vaša mrežna plaćanja za proizvode kada ih pošaljete 
  3. (a) kao dio podataka o vašem računu (ako se primjenjuju) i/ili 
  4. (b) u vezi s vašim zahtjevima za proizvodima ili u vezi s kupovinom proizvoda na našoj internetskoj stranici.
  5. Osim navedenih upotreba i namjena, vaše osobne podatke također možemo koristiti za administraciju i poboljšanje ove internetske stranice, za naše unutarnje zapise, za potrebe statističke analize i za ispunjavanje vaših narudžbi proizvoda i/ili kako bismo vas kontaktirali u vezi prodaje ili u sklopu naših postupaka vezanih uz komunikaciju s korisnicima.
 2. KOJI JE PRAVNI TEMELJ ZA OBRADU VAŠIH OSOBNIH PODATAKA?
  1. Obrada vaših osobnih podataka za svrhu u gornjem odjeljku temelji se na tome da je obrada potrebna za nas kako bismo mogli ispuniti ugovor s vama.
  2. Obrada vaših osobnih podataka za svrhu u gornjem odjeljku temelji se na našem legitimnom interesu za obradu vašeg zahtjeva ili upita ili zaključivanje ponude o kupnji.
 3. TKO IMA PRISTUP VAŠIM OSOBNIM PODACIMA?
  1. Primijenili smo prikladne tehničke i organizacijske mjere kako bismo zaštitili vaše osobne podatke od gubitka, nezakonitog pristupa itd. Broj osoba s pristupom vašim osobnim podacima je ograničen i samo će pojedinci povezani s Brandom Happy Dreams koji trebaju obraditi vaše osobne podatke u skladu s prethodnim svrhama, imati pristup vašim osobnim podacima.
 4. KOLIKO SE DUGO VAŠI OSOBNI PODACI POHRANJUJU?
  1. Podatke pohranjujemo do ispunjenja svrhe njihova prikupljanja. To znači da ćemo izbrisati vaše osobne podatke kada ti podaci više neće biti potrebni za obradu zahtjeva, narudžbe ili za upravljanje računom ili odnosom s našim klijentom. Otada se mogu spremati statistički podaci koji su anonimizirani. 
 5. KOJA SU VAŠA PRAVA?
  1. Happy Dreams je Brand Hilding Anders d.o.o., koji je kontrolor obrade vaših osobnih podatka. To znači da smo odgovorni za ispravnu obradu vaših osobnih podataka u skladu s primjenjivim zakonima. Jadranka Horvat službenik je za zaštitu podataka i možete mu/joj se obrati na +385(0)40650042.
  2. Imate pravo znati koje osobne informacije o vama obrađujemo i možete zatražiti kopiju takvih podataka. Imate pravo na ispravak netočnih osobnih podataka o vama, a u nekim slučajevima možete zatražiti da izbrišemo vaše osobne podatke (ako npr. osobni podaci više nisu potrebni kako bi se ispunio ugovor s vama). Ako ste dali svoju privolu za obradu svojih Osobnih podataka za eksplicitnu svrhu, uvijek možete povući svoju privolu. Ako želite povući svoju privolu, možete nam se obratiti služeći se kontaktnim informacijama navedenima u odjeljku 
  3. Isto tako imate pravo na prigovor na određeno obrađivanje vaših osobnih podataka i možete zatražiti da se ograniči obrada vaših osobnih podataka. Imajte na umu da ograničavanje ili brisanje vaših osobnih podataka može dovesti do toga da mi ne možemo ispunjavati svoje obveze prema ugovoru s vama. Također imate pravo izdvojiti svoje osobne podatke u strojno čitljivom formatu i prenijeti osobne podatke drugom voditelju.
  4. 6Ako imate pitanja o tome kako obrađujemo osobne podatke o vama ili želite iskoristiti vaša prava u skladu s odjeljkom 6.2, možete nam se obratiti na hr.hr@hildinganders.com, poštom na prethodno navedenu adresu ili telefonom na +385(0)40650042.
  5. Ako imate prigovore ili pritužbe na način na koji obrađujemo vaše osobne podatke, imate pravo uložiti pritužbu kod relevantnog nadzornog tijela za zaštitu podataka.
 6.  PROMJENE
  1. Ako se dogode ikakve promjene u vezi načina obrade vaših osobnih podataka, obavijestit ćemo vas objavom ažurirane verzije ove obavijesti o privatnosti na Happy Dreams Web stranicama.

Slažem se s Uvjetima privatnosti (dostavna služba)

Slažem se s Uvjetima privatnosti (korisnički podaci)