[Istraživanje] Tko dobro spava ima bolji libido!

Nedostatak sna može utjecati na razinu libida
Datum objave: 31. 05. 2017.

Muškarci koji dobro spavaju imaju više testosterona, a to znači da su prave alfe. Uz dobar i kvalitetan san muškarci mogu preskočiti uzimanje raznoraznih šljiva.

Boli me glava…
Pusti me, umorna sam!

Kada je seks u pitanju i njegovo izbjegavanje, svi odmah prstom upere na ženu. To je stereotip koji se proteže kroz sve filmove i serije.

A što je s muškarcima?  Ne… njima se to nikad ne događa (malo smo sarkastični). 
Osim kad su umorni i nisu dosta spavali. Umjesto da posežu za kojekakvim šljivama bilo bi  dovoljno dobro se naspavati.

Seksualna terapija kvalitetnim snom

Kvalitetnim snom poboljšajte svoj seksualni život

Kada spavamo s našim tijelom događaju se razne lude stvari. Uz lude stvari naše tijelo se i odmara i regenerira, a svi oni hormoni koji skaču i poskakuju tijekom cijelog dana tijekom spavanja dolaze u ravnotežu.

A hormoni su ti, pogađate, koji u red dovode i libido :) 

Testosteron, hormon koji je alfa i omega muškosti svih muškaraca, ovisi o količini i kvaliteti sna, pronašli smo u studiji objavljenoj u The Journal of American Medical Association.

Rezultati studije su jasni, muškarci koji spavaju lošije imaju u prosjeku 10 - 15 posto manje testosterona u svom tijelu

Hrkači imaju još većih problema s libidom, pokazuje ista studija. Razina testosterona još je niža kod osoba koje hrču što ne čudi jer hrkanje znači i često buđenje

Naravno, testosteron i ostali hormoni nisu jedino o čemu ovisi libido. Za mnoge ljude libido je jak samo ako je emocionalni faktor snažan. Uz razinu hormona libido ovisi o odnosu s partnericom, količini povjerenja i sigurnosti u romantičnoj vezi.

Još jedno istraživanje provedeno na kalifornijskom sveučilištu  Berkeley pokazalo je kako loš san utječe na osjećaj zahvalnosti i njegovo iskazivanje. Znamo da je “hvala” jedna od četiri zlatne riječi, a ako ona izostaje moguće je škripanje veze. “Nedostatak sna može nas promijeniti da zaboravimo na potrebe partnera i fokusiramo se samo na sebe”, ističu znanstvenici s Berkeleya.

Zato, ako želite bolji seksualni život, morate dobro spavati

5 savjeta za kvalitetniji san

Kako kvalitetniji san može poboljšati vaš libido

 

Bitno je spavati dobro pa vam donosimo pet jednostavnih savjeta kako se dovoljno dobro naspavati.


1. Stvorite doživljaj koji vam najviše odgovara. Neki ljudi najlakše utone u san uz pomoć knjige, drugi se uspavaju uz televizor (što baš i nije najbolje rješenje), a trećima je dovoljan mir i tišina. Kako bilo jedno je sigurno, jako svjetlo nije dobrodošlo u spavaćoj sobi. Melatonin je hormon koji “radi” samo po mraku, a bitan je za održavanje moždanih stanica. Zato gasite svjetla i zabavite se u mraku!

2. Uspavajte se mirisom. Aromaterapija također pomaže uspavljivanju. Male količine eteričnog ulja lavande bit će dovoljne za ljepši san. Možete si kapnuti malo ulja u toplu kupku ili na posteljinu. 

3. Izbjegavajte stimulanse kao što su nikotin ili kofein. Prije spavanja koristite čajeve od biljaka koje smiruju kao što su kamilica ili valerijana. Smirujući, opuštajući utjecaj čaja od kamilice je odavno poznat. Možda zanimljivija varijanta je upravo valerijana jer je takav čaj učinkovitiji kao pomoć za spavanje.

4. Ostanite dosljedni kod svojih navika spavanja. Odlazite li na spavanje i budite se u približno isto vrijeme vidjet ćete pomake na bolje. Uravnoteženo spavanje ne znači par sati sna tijekom tjedna i 12 za vikend. Biološki sat će puno bolje reagirati na ravnomjerno raspoređene slične intervale spavanja. 

5. Madrac je možda i najbitniji faktor kvalitetnog sna. Zato provjerite na kakvom madracu spavate, možda je pretvrd ili su opruge popustile. Kako bilo odaberite madrac koji vama najviše odgovara. 


Bolji san vodi boljem raspoloženju, bolje raspoloženje vodi jačem libidu. Pa što čekate, ugasite svjetla i radite na vašem raspoloženju. Isplatit će se, tijelo pamti! 

Madraci za bolji seksualni život