6 činjenica koje trebate znati o spavanju novorođenčadi

popis-cinjenica-trebate-znati-o-rasporedu-spavanja-beba
Datum objave: 21. 12. 2015.

'Novopečeni' roditelji uz veselje i radost osjećaju i veliku izmorenost zbog ritma spavanja, odnosno ne-spavanja bebe. U pitanju je njezin prirodni bioritam spavanja kojeg bi trebao svaki roditelj razumjeti.

Bake, djedovi, prijatelji, prijatelji prijatelja preplavljuju ‘novopečene’ roditelje s brdom dobronamjernih savjeta koji se vrte oko rješavanja problema povezanih sa spavanjem vaše bebe.

Oni znaju zašto beba neće zaspati, zašto se budi svakih sat vremena i što ne radite dobro.

Iako ste im možda skloni povjerovati - nemojte.

Vjerojatno sve radite dobro, ali problem je u tome da bebe imaju drugačiji raspored i biološki ritam spavanja od odraslih.

I koliko god se trudili ne možete ga promijeniti sve dok malo ne odrastu.

Kako funkcionira i što se sve skriva iza bebinog bioritma spavanja otkrijte u daljnjem tekstu.

1. bebe imaju poseban ciklus spavanja

Ciklus spavanja beba i odraslih se znatno razlikuje pa bi za početak trebali razumjeti kroz što sve vaša beba prolazi kako bi utonula u dubok san.

Bebu ljuljate, grlite i šećete s njom. Njezini kapci se polako zaklapaju, a glavica se polako opušta na vašim rukama.

Nakon nekog vremena njezine oči se potpuno zatvore, no njezini kapci se i dalje miču, a disanje je nepravilno.

Njezine ruke i noge su opuštene uz poneki trzaj i prolazne osmijehe.

Baš kada je želite prenijeti u krevetić ona se probudi i počinje plakati.

Razlog je taj što je tek bila u laganoj fazi sna kada ste je spuštali u krevetić.

Sada to sve ponovite ali neka sve traje dulje - barem 20 minuta.

Njezino disanje će kroz neko vrijeme postati pravilnije, trzaji i grimase će prestati, a mišići će se potpuno opustiti.

Beba je sada u dubokom snu i možete je polagano spustiti u krevetić i krišom se ušuljati u svoj :)

2. Pripremite bebu za spavanje


Njegujte vašu bebu sve dok ne zaspi

 

Neke bebe se mogu prenijeti u krevetić dok su još uvijek budne i ne trebaju ljuljanje ili njegovanje kako bi zaspale.  

Razlog je u tome što odrasli obično izravno prelaze u stanje dubokog sna, a dojenčad ne.

Zato im je potrebno onih 20 min pripreme kako bi postupno ušle u dubok san iz kojeg se ne bude tako lako.

Vjerojatno vam je iz iskustva poznato da ako bebu požurujete u krevetić, a ona još nije zaspala obično će se probuditi.

U kasnijim mjesecima neke bebe mogu ući u dubok san brže jer preskaču lagane faze sna.

3. Bebe imaju kraći ciklus spavanja nego odrasli

Vrijeme koje je potrebno bebama da iz lagane faze sna pređu u duboku fazu je ranjiv period u kojem će se mnoge bebe probuditi na bilo kakav neugodan podražaj, kao što su glad ili iznenadni zvuk.

Ciklus spavanja kod odraslih traje u prosjeku 90 minuta, dok je bebin ciklus dosta kraći i traje 50 do 60 minuta.

Iz tog razloga se bebe mogu probuditi svakih sat vremena ili čak i manje.

Kada vaša beba uđe u ovu laganu fazu sna, stavite ruku na njezina leđa, pjevajte joj umirujuću uspavanku ili budite uz nju ako je u svom krevetiću.

Tako ćete joj pomoći da natrag utone u san bez da se probudi.

4. Noćno buđenje je instinkt za preživljavanje


Beba ne plače noću bez razloga

 

U prvih nekoliko mjeseci bebine potrebe su najveće, a njihova sposobnost da riječima kažu što ih muči je minimalna.

Ako je beba većinu noći spavala dubokim snom, neke njezine osnovne potrebe su ostale neispunjene. Male bebe imaju sitne trbuščiće, a majčino mlijeko se probavlja vrlo brzo. Ako bebu glad ne može probuditi to šteti njezinom opstanku.

Ako je bebin nos pun i nije mogla pravilno disati ili joj je hladno i potrebna joj je toplina ona će se probuditi i tako dati znak kako je njezin opstanak ugrožen.

Stoga ne morate osjećati pritisak da svoju bebu morate čim brže uspavati jer ako je požurujete to zapravo šteti njezinom opstanku i razvoju.

5. Novorođenčad nema tako dubok san kao odrasli 

Ne samo da bebama treba dulje vremena da zaspu i imaju češće periode buđenja, one isto tako imaju dvostruko više aktivnih i laganijih faza sna nego odrasli.

Na prvi pogled to se ne čini pošteno za izmorene roditelje, ali potrebno je shvatiti biološki ritam vašeg mališana kako bi mu mogli pomoći, a ne štetiti njegovoj prirodi spavanja.

6. Kako bebe rastu tako dulje spavaju


Obrazac spavanja ovisi od bebe do bebe

 

Svi razumijemo kako će beba u jednom trenutku početi mirno spavati kroz cijelu noć. Ali kada će doći do toga?

Dob u kojoj će se bebe smiriti (ići na spavanje u dogledno vrijeme i spavati cijelu noć) varira od bebe do bebe.

Nekim bebama nije teško zaspati, ali se često bude noću. Druge teško zaspe, ali će spavati cijelu noć.

U prvih tri mjeseca bebe rijetko spavaju dulje od četiri sata zbog toga što imaju sićušne trbuščiće i budi ih glad.

Ipak, obično spavaju oko 14 do 18 sati dnevno.

U dobi od tri do šest mjeseci većina beba je kroz dan dulje budna i mogu čvrsto spavati i do pet sati uz jedno do dva buđenja noću.

Nadamo se da sada bolje razumijete kako funkcionira bebin biološki ritam spavanja i kako se nećete više toliko živcirati i pitati što ne radite dobro.

U svakom slučaju imajte na umu da je i vama kao roditelju važan kvalitetan san.

Zato iskoristite svaku slobodnu priliku i slobodno se ušuljajte u udoban krevet i naspavate :)

Postavi nam pitanje

Zatvori

Obavezno

„Kolačić” je mala tekstualna datoteka koja sadrži podatke koji se pohranjuju na vaše računalo. Kolačići se koriste samo u tehničke svrhe te za olakšavanje upotrebe internetske stranice. 

Jedna vrsta kolačića, „trajni kolačić”, sprema datoteku na vaše računalo na dulje vrijeme. Naknadno se može koristiti za prilagodbu internetske stranice sukladno izborima i željama korisnika. Druga uobičajena vrsta kolačića je „kolačić sesije”. Kada posjetite određenu internetsku stranicu, kolačići sesije se šalju između vašeg računala i poslužitelja radi prikupljanja podataka. Kolačići sesije ne spremaju se nakon zatvaranja internetskog preglednika. Više informacija o tome kako funkcioniraju kolačići možete pronaći na www.allaboutcookies.org. 

Neprekidno radimo na poboljšanju ove internetske stranice. Stoga koristimo alat za analizu internetskih stranica „Google Analytics”, kojime analiziramo ponašanje posjetitelja naše internetske stranice na anoniman i skupni način. Alatu Google Analytics dozvoljavamo instalaciju kolačića i njihovo upravljanje na ovoj internetskoj stranici. Google Analytics koristi sljedeće kolačiće:

 • happy-dreams.hr
 • Ovaj kolačić pohranjuje podatke o svojim korisnicima radi stjecanja saznanja i njihovim potrebama. Namjena ovog kolačića je za poboljšanje kvalitete usluge, kako i za spremanje korisničkih postavki, preporuke sadržaja i rezultata pretraživanja te praćenje korisničkih trendova . Kolačić je „trajni” i pohranjuje se lokalno na vaše računalo tijekom 26 mjeseci.

Kako prekinuti upotrebu kolačića?
Ako ne želite primati kolačiće, izmijenite postavke internetskog preglednika tako da se automatski onemogućava pohrana kolačića ili da se prikazuje obavijest ako određena internetska stranica želi pohraniti kolačiće na vaše računalo. Prethodno pohranjene kolačiće možete izbrisati i putem internetskog preglednika. Za određena područja i funkcije ove internetske stranice potrebni su kolačići i neće raditi u slučaju brisanja ili odbijanja prihvaćanja kolačića.

Ako želite onemogućiti da vam Google Analytics sprema kolačiće, možete ga zabraniti na sljedećem linku:

Kako izbrisati već spremljene kolačiće?
Ako koristite osobno računalo i ažurirani preglednik, a želite ukloniti kolačiće koji su već na vašem uređaju, istovremeno pritisnite CTRL, SHIFT i DELETE. Ovdje možete pronaći stranice za podršku za većinu najčešće korištenih preglednika:

 • Internet Explorer
 • Mozilla Firefox
 • Google Chrome
 • Safari
 • Flash cookies

Internetske stranice mogu koristiti widgete za društvene medije koji korisnicima omogućava pristup s internetske stranice Happy Dreams na različitim platformama društvenih medija (npr. Facebook, YouTube, Twitter i LinkedIn). Kako biste bolje razumjeli kako se i koji podaci prikupljaju putem društvenih medija i koje kolačiće koriste treće strane, pogledajte trenutna pravila privatnosti svake od društvenih platformi.

Opcionalno

Happy Dreams je posvećen zaštiti vaše privatnosti i vaših osobnih podataka. Ova obavijest o privatnosti opisuje način na koji obrađujemo i koristimo osobne podatke koje smo dobili od vas prilikom posjete i upotrebe ove internetske stranice te način na koji nas možete kontaktirati ako imate dodatna pitanja u vezi obrade vaših osobnih podataka.

 1. PRIKUPLJANJE VAŠIH OSOBNIH PODATAKA
  1. Prikupljamo i obrađujemo vaše ime, adresu, telefonski broj, e-poštu, IP adresu, koje nam šaljete kako biste dobili informacije od nas ili ostvarili kupnju na našim stranicama.
  2. Osim toga, prikupljamo i obrađujemo vaše financijske podatke koji se odnose na vaša mrežna plaćanja za proizvode kada ih pošaljete 
  3. (a) kao dio podataka o vašem računu (ako se primjenjuju) i/ili 
  4. (b) u vezi s vašim zahtjevima za proizvodima ili u vezi s kupovinom proizvoda na našoj internetskoj stranici.
  5. Osim navedenih upotreba i namjena, vaše osobne podatke također možemo koristiti za administraciju i poboljšanje ove internetske stranice, za naše unutarnje zapise, za potrebe statističke analize i za ispunjavanje vaših narudžbi proizvoda i/ili kako bismo vas kontaktirali u vezi prodaje ili u sklopu naših postupaka vezanih uz komunikaciju s korisnicima.
 2. KOJI JE PRAVNI TEMELJ ZA OBRADU VAŠIH OSOBNIH PODATAKA?
  1. Obrada vaših osobnih podataka za svrhu u gornjem odjeljku temelji se na tome da je obrada potrebna za nas kako bismo mogli ispuniti ugovor s vama.
  2. Obrada vaših osobnih podataka za svrhu u gornjem odjeljku temelji se na našem legitimnom interesu za obradu vašeg zahtjeva ili upita ili zaključivanje ponude o kupnji.
 3. TKO IMA PRISTUP VAŠIM OSOBNIM PODACIMA?
  1. Primijenili smo prikladne tehničke i organizacijske mjere kako bismo zaštitili vaše osobne podatke od gubitka, nezakonitog pristupa itd. Broj osoba s pristupom vašim osobnim podacima je ograničen i samo će pojedinci povezani s Brandom Happy Dreams koji trebaju obraditi vaše osobne podatke u skladu s prethodnim svrhama, imati pristup vašim osobnim podacima.
 4. KOLIKO SE DUGO VAŠI OSOBNI PODACI POHRANJUJU?
  1. Podatke pohranjujemo do ispunjenja svrhe njihova prikupljanja. To znači da ćemo izbrisati vaše osobne podatke kada ti podaci više neće biti potrebni za obradu zahtjeva, narudžbe ili za upravljanje računom ili odnosom s našim klijentom. Otada se mogu spremati statistički podaci koji su anonimizirani. 
 5. KOJA SU VAŠA PRAVA?
  1. Happy Dreams je Brand Hilding Anders d.o.o., koji je kontrolor obrade vaših osobnih podatka. To znači da smo odgovorni za ispravnu obradu vaših osobnih podataka u skladu s primjenjivim zakonima. Jadranka Horvat službenik je za zaštitu podataka i možete mu/joj se obrati na +385(0)40650042.
  2. Imate pravo znati koje osobne informacije o vama obrađujemo i možete zatražiti kopiju takvih podataka. Imate pravo na ispravak netočnih osobnih podataka o vama, a u nekim slučajevima možete zatražiti da izbrišemo vaše osobne podatke (ako npr. osobni podaci više nisu potrebni kako bi se ispunio ugovor s vama). Ako ste dali svoju privolu za obradu svojih Osobnih podataka za eksplicitnu svrhu, uvijek možete povući svoju privolu. Ako želite povući svoju privolu, možete nam se obratiti služeći se kontaktnim informacijama navedenima u odjeljku 
  3. Isto tako imate pravo na prigovor na određeno obrađivanje vaših osobnih podataka i možete zatražiti da se ograniči obrada vaših osobnih podataka. Imajte na umu da ograničavanje ili brisanje vaših osobnih podataka može dovesti do toga da mi ne možemo ispunjavati svoje obveze prema ugovoru s vama. Također imate pravo izdvojiti svoje osobne podatke u strojno čitljivom formatu i prenijeti osobne podatke drugom voditelju.
  4. 6Ako imate pitanja o tome kako obrađujemo osobne podatke o vama ili želite iskoristiti vaša prava u skladu s odjeljkom 6.2, možete nam se obratiti na hr.hr@hildinganders.com, poštom na prethodno navedenu adresu ili telefonom na +385(0)40650042.
  5. Ako imate prigovore ili pritužbe na način na koji obrađujemo vaše osobne podatke, imate pravo uložiti pritužbu kod relevantnog nadzornog tijela za zaštitu podataka.
 6.  PROMJENE
  1. Ako se dogode ikakve promjene u vezi načina obrade vaših osobnih podataka, obavijestit ćemo vas objavom ažurirane verzije ove obavijesti o privatnosti na Happy Dreams Web stranicama.

Slažem se s Uvjetima privatnosti (dostavna služba)

Slažem se s Uvjetima privatnosti (korisnički podaci)