Ne možeš spavati? Isprobaj ovih 7 trikova

nesanica
Datum objave: 02. 09. 2015.

Najčešće ne možemo zaspati zbog briga koje smo ponijeli sa sobom u krevet. Neispavanost može donijeti druge probleme. Prije nego što pojurite u ljekarnu po tablete, probajte sami pobijediti nesanicu.

Znate li da svaki treći odrasli Zemljanin povremeno muku muči sa spavanjem?

Nesanica, kao ozbiljna bolest, ipak muči manji broj ljudi.

10 posto svjetske populacije pati od insomnije.

Podaci pokazuju da se nesanica češće javlja kod:

 • žena (ukupno 1,3 puta više u odnosu na muškarce - najčešće se javlja u  menopauzi),
 • ljudi starijih od 65 godina (1,5 puta više nego kod mladih) i
 • kod ovisnika o cigaretama, alkoholu, ali i koriničnih bolesnika.

Zašto patimo od nesanice?

U ovom slučaju ne možemo okriviti gene ili susjeda (koji hrče).

Nesanica je psihološki poremećaj pa smo si sami krivi ako ne možemo spavati. 

To nam se događa jer: 

 • ostajemo budni dulje nego što bi trebali,
 • liježemo s problemima koji nas muče,
 • jedemo tešku hranu prije spavanja,
 • pijemo previše kave i / ili alkohola,
 • hormoni divljaju: pubertet, menopauza, trudnoća, menstruacija,
 • poremećen nam je bioritam: zbog rada u smjenama ili "partijanja",
 • štitnjača ne radi dobro,
 • tablete za spavanje više ne "rade",
 • TV u spavaćoj sobi
 • i ima vjerojatno još toga.

Što mogu učiniti da bez muke zaspim? 

Scenarij vam je poznat: legnete, ugasite svjetlo i ništa. 

Mozak vam odluta u neke mračne misli pa se dignete i idete nešto popiti.

Vratite se i opet isto. Ne možete spavati, ali i sjetili ste se da morate na wc.

Vratite se po treći put i počinje vrpoljenje...

Te situacije doista su stresne. 

No, prije nego skočite u ljekarnu po tablete, pokušajte ih sami riješiti.

1. Soba koja je samo za spavanje

Spavaća soba mora biti samo za spavanje. Ako imate TV u sobi ili kompjuter to bi vas moglo natjerati da se u fazama ne-spavanja počinjete baviti nečim zaimljivim. 

Također, madrac vam treba biti udoban. Možda vam baš neka rupa u njemu ili opruga koja iz njega iskače remeti noćni san.

2.Idite u krevet u isto vrijeme

Natjerajte se da legnete uvijek u isto vrijeme. Ako vam je to teško navijte alarm koji će vas podsjetiti da morate ići spavati.

3. Slaba svjetla

Prigušena svjetla pripremaju organizam na spavanje. Uz mrak naše tijelo luči hormon melatonin koji uspavljuje.

4. Brojanje ovaca

Brojanje ovaca je stara pučka mudrost. Samo zato jer živimo u digitalnom dobu ne znači da ne djeluje. 

Ono što je uspavljujuće kod brojanja ovaca je to što ste fokusirani na nešto dosadno, a u glavi pokušavate vizualizirati jednu smirenu sliku.

5. Pisanje koje uspavljuje

dnevnik-pisanje
Stavljanje briga na papir može pomoći

Kao i brojanje ovaca i pisanje dnevnika je jedan stari hir koji polako nestaje.

Ono što vam tu može pomoći je da brige iz glave prenesete na papir. 

6. Čitanje za uspavljivanje

Čitanje djeluje kao hipnoza, i u nekim slučajevima zapst ćete nakon samo pola stranice. Pogotovo ako je knjiga dosadna.

7. Pas i mačka smiruju živce

Spava kao beba. Foto: David Shankbone/Flickr.com
Spavanje s ljubimcem puno znači i vlasniku i ljubimcu

 

Igra i maženje s ljubimcem smiruju i rješavaju nas depresije i anksioznosti. Primjerice, samo maženje mačke snižava krvni tlak.

Možda niste tip koji bi spavao s mačkom ili psom u krevetu. 

Pomazite se u tom slučaju prije nego odete u krevet.

Znaci kronične nesanice

Ako ne možete zaspati dan ili dva i ako je poremećej povremen, nema razloga za brigu.

No, nesanica može biti i ozbiljan problem. 

Nesanica može biti:

 • akutna (kratkotrajna) i
 • kronična (dugotrajna).

Akutna nesanica je najčešće izazvana događajima u životu poput stresa na poslu, obiteljskih problema ili neke traume.
Kronična nesanica najčešće predstavlja simptom nekog drugog zdravstvenog problema kojeg imate, kao što su depresivna i anksiozna stanja, manija, shizofrenija, zlouporaba alkohola, droga, moždani sindromi. Izliječit ćete je izliječite li primarni uzrok.

Ako problem dugo traje, posjetite liječnika.

Ako kratko traje - brojite ovce :) 

Postavi nam pitanje

Zatvori

Obavezno

„Kolačić” je mala tekstualna datoteka koja sadrži podatke koji se pohranjuju na vaše računalo. Kolačići se koriste samo u tehničke svrhe te za olakšavanje upotrebe internetske stranice. 

Jedna vrsta kolačića, „trajni kolačić”, sprema datoteku na vaše računalo na dulje vrijeme. Naknadno se može koristiti za prilagodbu internetske stranice sukladno izborima i željama korisnika. Druga uobičajena vrsta kolačića je „kolačić sesije”. Kada posjetite određenu internetsku stranicu, kolačići sesije se šalju između vašeg računala i poslužitelja radi prikupljanja podataka. Kolačići sesije ne spremaju se nakon zatvaranja internetskog preglednika. Više informacija o tome kako funkcioniraju kolačići možete pronaći na www.allaboutcookies.org. 

Neprekidno radimo na poboljšanju ove internetske stranice. Stoga koristimo alat za analizu internetskih stranica „Google Analytics”, kojime analiziramo ponašanje posjetitelja naše internetske stranice na anoniman i skupni način. Alatu Google Analytics dozvoljavamo instalaciju kolačića i njihovo upravljanje na ovoj internetskoj stranici. Google Analytics koristi sljedeće kolačiće:

 • happy-dreams.hr
 • Ovaj kolačić pohranjuje podatke o svojim korisnicima radi stjecanja saznanja i njihovim potrebama. Namjena ovog kolačića je za poboljšanje kvalitete usluge, kako i za spremanje korisničkih postavki, preporuke sadržaja i rezultata pretraživanja te praćenje korisničkih trendova . Kolačić je „trajni” i pohranjuje se lokalno na vaše računalo tijekom 26 mjeseci.

Kako prekinuti upotrebu kolačića?
Ako ne želite primati kolačiće, izmijenite postavke internetskog preglednika tako da se automatski onemogućava pohrana kolačića ili da se prikazuje obavijest ako određena internetska stranica želi pohraniti kolačiće na vaše računalo. Prethodno pohranjene kolačiće možete izbrisati i putem internetskog preglednika. Za određena područja i funkcije ove internetske stranice potrebni su kolačići i neće raditi u slučaju brisanja ili odbijanja prihvaćanja kolačića.

Ako želite onemogućiti da vam Google Analytics sprema kolačiće, možete ga zabraniti na sljedećem linku:

Kako izbrisati već spremljene kolačiće?
Ako koristite osobno računalo i ažurirani preglednik, a želite ukloniti kolačiće koji su već na vašem uređaju, istovremeno pritisnite CTRL, SHIFT i DELETE. Ovdje možete pronaći stranice za podršku za većinu najčešće korištenih preglednika:

 • Internet Explorer
 • Mozilla Firefox
 • Google Chrome
 • Safari
 • Flash cookies

Internetske stranice mogu koristiti widgete za društvene medije koji korisnicima omogućava pristup s internetske stranice Happy Dreams na različitim platformama društvenih medija (npr. Facebook, YouTube, Twitter i LinkedIn). Kako biste bolje razumjeli kako se i koji podaci prikupljaju putem društvenih medija i koje kolačiće koriste treće strane, pogledajte trenutna pravila privatnosti svake od društvenih platformi.

Opcionalno

Happy Dreams je posvećen zaštiti vaše privatnosti i vaših osobnih podataka. Ova obavijest o privatnosti opisuje način na koji obrađujemo i koristimo osobne podatke koje smo dobili od vas prilikom posjete i upotrebe ove internetske stranice te način na koji nas možete kontaktirati ako imate dodatna pitanja u vezi obrade vaših osobnih podataka.

 1. PRIKUPLJANJE VAŠIH OSOBNIH PODATAKA
  1. Prikupljamo i obrađujemo vaše ime, adresu, telefonski broj, e-poštu, IP adresu, koje nam šaljete kako biste dobili informacije od nas ili ostvarili kupnju na našim stranicama.
  2. Osim toga, prikupljamo i obrađujemo vaše financijske podatke koji se odnose na vaša mrežna plaćanja za proizvode kada ih pošaljete 
  3. (a) kao dio podataka o vašem računu (ako se primjenjuju) i/ili 
  4. (b) u vezi s vašim zahtjevima za proizvodima ili u vezi s kupovinom proizvoda na našoj internetskoj stranici.
  5. Osim navedenih upotreba i namjena, vaše osobne podatke također možemo koristiti za administraciju i poboljšanje ove internetske stranice, za naše unutarnje zapise, za potrebe statističke analize i za ispunjavanje vaših narudžbi proizvoda i/ili kako bismo vas kontaktirali u vezi prodaje ili u sklopu naših postupaka vezanih uz komunikaciju s korisnicima.
 2. KOJI JE PRAVNI TEMELJ ZA OBRADU VAŠIH OSOBNIH PODATAKA?
  1. Obrada vaših osobnih podataka za svrhu u gornjem odjeljku temelji se na tome da je obrada potrebna za nas kako bismo mogli ispuniti ugovor s vama.
  2. Obrada vaših osobnih podataka za svrhu u gornjem odjeljku temelji se na našem legitimnom interesu za obradu vašeg zahtjeva ili upita ili zaključivanje ponude o kupnji.
 3. TKO IMA PRISTUP VAŠIM OSOBNIM PODACIMA?
  1. Primijenili smo prikladne tehničke i organizacijske mjere kako bismo zaštitili vaše osobne podatke od gubitka, nezakonitog pristupa itd. Broj osoba s pristupom vašim osobnim podacima je ograničen i samo će pojedinci povezani s Brandom Happy Dreams koji trebaju obraditi vaše osobne podatke u skladu s prethodnim svrhama, imati pristup vašim osobnim podacima.
 4. KOLIKO SE DUGO VAŠI OSOBNI PODACI POHRANJUJU?
  1. Podatke pohranjujemo do ispunjenja svrhe njihova prikupljanja. To znači da ćemo izbrisati vaše osobne podatke kada ti podaci više neće biti potrebni za obradu zahtjeva, narudžbe ili za upravljanje računom ili odnosom s našim klijentom. Otada se mogu spremati statistički podaci koji su anonimizirani. 
 5. KOJA SU VAŠA PRAVA?
  1. Happy Dreams je Brand Hilding Anders d.o.o., koji je kontrolor obrade vaših osobnih podatka. To znači da smo odgovorni za ispravnu obradu vaših osobnih podataka u skladu s primjenjivim zakonima. Jadranka Horvat službenik je za zaštitu podataka i možete mu/joj se obrati na +385(0)40650042.
  2. Imate pravo znati koje osobne informacije o vama obrađujemo i možete zatražiti kopiju takvih podataka. Imate pravo na ispravak netočnih osobnih podataka o vama, a u nekim slučajevima možete zatražiti da izbrišemo vaše osobne podatke (ako npr. osobni podaci više nisu potrebni kako bi se ispunio ugovor s vama). Ako ste dali svoju privolu za obradu svojih Osobnih podataka za eksplicitnu svrhu, uvijek možete povući svoju privolu. Ako želite povući svoju privolu, možete nam se obratiti služeći se kontaktnim informacijama navedenima u odjeljku 
  3. Isto tako imate pravo na prigovor na određeno obrađivanje vaših osobnih podataka i možete zatražiti da se ograniči obrada vaših osobnih podataka. Imajte na umu da ograničavanje ili brisanje vaših osobnih podataka može dovesti do toga da mi ne možemo ispunjavati svoje obveze prema ugovoru s vama. Također imate pravo izdvojiti svoje osobne podatke u strojno čitljivom formatu i prenijeti osobne podatke drugom voditelju.
  4. 6Ako imate pitanja o tome kako obrađujemo osobne podatke o vama ili želite iskoristiti vaša prava u skladu s odjeljkom 6.2, možete nam se obratiti na hr.hr@hildinganders.com, poštom na prethodno navedenu adresu ili telefonom na +385(0)40650042.
  5. Ako imate prigovore ili pritužbe na način na koji obrađujemo vaše osobne podatke, imate pravo uložiti pritužbu kod relevantnog nadzornog tijela za zaštitu podataka.
 6.  PROMJENE
  1. Ako se dogode ikakve promjene u vezi načina obrade vaših osobnih podataka, obavijestit ćemo vas objavom ažurirane verzije ove obavijesti o privatnosti na Happy Dreams Web stranicama.

Slažem se s Uvjetima privatnosti (dostavna služba)

Slažem se s Uvjetima privatnosti (korisnički podaci)