Kako se riješiti plijesni na madracu?

madrac-ciscenje-gljivice
Datum objave: 26. 03. 2015.

Znaš li da postoji preko 100.000 vrsti plijesni i gljivica? Saznaj kako ih ukloniti bez otrova i sebi priuštiti miran san bez alergijskih reakcija.

Primjećujete promjenu boje fuga u kupatilu, sive mrlje po zidovima kuće, mrlje na vašem madracu?
Evo dijagnoze: vaš stan boluje od plijesni.

Postoji preko 100.000 vrsti plijesni i gljivica, no "samo" nekoliko stotina ih pronalazimo u stambenim prostorijama. Plijesni se javljaju na toplim, vlažnim i tamnim mjestima.

Naravno da ih nije lijepo gledati jer narušavaju izgled vašeg doma.

No, jedna je stvar još važnija.

Plijesni mogu izazvati brojne zdravstvene probleme osobama koje žive u takvom okruženju.

Na primjer, kod ljudi koji imaju alergije mogu izazvati kašalj, hunjavicu, proljev i povraćanje. Ako pak u ljudsko tijelo dospiju u većim količinama, ovi nametnici rastući ispuštaju otrove (mikotoksine) koji prouzrokuju rak.

Dovoljno razloga za brigu, zar ne?

Što je plijesan i kako nastaje?

Plijesan je vrsta gljivice koja uspijeva svugdje gdje je tamno i vlažno.

Najčešći uzrok plijesni je kondenzacija vodene pare.

Postoji još nekoliko rjeđih uzoraka, a oni su:

  • vlažni zidovi,
  • prodor vode kroz spojeve prozora ili balkona,
  • oštećenje vodovodnih instalacija i poplave.

Dugotrajan problem s plijesnima moguće je riješiti redovitim uklanjanjem i kućnim odvlaživačima koji smanjuju količinu vlage u prostoru i tako onemogućuju njihov rast i razvoj.

Plijesan je vrlo važno detektirati i po pronalasku ukloniti jer se prolaskom vremena teže uklanja. Uklanjanje se vrši pomoću izbjeljivača, koji mnogi smatraju jedinom učinkovitom metodom.

Mi se ne slažemo da je jedina.

Vjerujemo da svoj madrac ne želite čistiti izbjeljivačem. Ipak se radi o svojevrsnoj kemikaliji koju je nemoguće u potpunosti ukloniti s madraca.

  • Kako onda očistiti plijesan s madraca, a bez otrova štetnih po vaše zdravlje?
  • Je li moguće ukloniti plijesan s madraca prirodnim metodama?

Osjećate li miris plijesni oko i na madracu, sigurno je da ga imate, bez obzira vidjeli vi mrlje ili ne. Da biste uklonili taj neugodni miris, jasno, najprije trebate ukloniti plijesni i u prostoriji stvoriti klimu koja ne pogoduje njezinom razmnožavanju.

Dakle, provjetravajte sobu svakodnevno i nabavite odvlaživač zraka.

Plijesan na madracu štetnija je čak od one na zidovima jer je prilikom spavanja (svakodnevno oko osam sati) naša koža u izravnom doticaju s njome.

Jedan od vrlo čestih uzročnika plijesni na madracu je odlazak na spavanje s mokrom kosom.
Iznenađujuće, zar ne?

Vjerujemo da ćete nakon ovog saznanja kod idućeg odlaska na spavanje svoju kosu najprije osušiti. ;)

No, evo konkretnih savjeta kako očistiti madrac od plijesni.
1. Ostružite plijesan s madraca mekanom četkom.

2. Usišite madrac sa svih strana. Time ćete ukloniti površinske spore. Izbacite vrećicu kako se plijesan ne bi širila po ostalim dijelovima doma. Ako je potrebno, u sobu stavite odvlaživač zraka.

3. Madrac ostavite na izravnom suncu nekoliko sati. Okrećite ga na drugu stranu svakih nekoliko sati. Sunce će posušiti vlagu s madraca.

4. Operite ga suhom pjenom. Pomiješajte dvije žlice blagog deterdženta za pranje posuđa u jednoj litri tople vode. Dobro promućkajte da bi se stvorila pjena, a zatim čistom i suhom spužvicom uzmite pjenu (ne umačite istu u tekućinu) i izribajte preostale plijesni.

5. Uklonite mrlje. Pomiješajte jednu šalica alkohola s jednom šalicom vode. Namočite krpu u otopinu i otklonite onu zadnju plijesan koja je ostala. Potpuno uklanjanje mrlje važno je da bi se uklonili i neugodni mirisi.

6. Madrac ostavite na suncu da se osuši (optimalno) ili koristite ventilator. Toplina i sunce najbolji su načini uklanjanja plijesni. Madrac treba biti suh u potpunosti.

7. Uklonite vlagu u potpunosti. Nakon što se madrac osuši, pospite po njemu sodu bikarbonu. Ona će “upiti” ostatak vlage i apsorbirati mirise. Ostavite sodu da djeluje više sati, a ako možete, najbolje bi bilo ostaviti je da djeluje preko noći. Usišite madrac.

8. Napravite prirodni sprej u kućnoj radinosti kojim ćete u potpunosti ukloniti neugodne mirise.

Ovdje pročitaj kako napraviti prirodni sprej.

Zaštitite madrac navlakom

Navlaku za madrac dobro je koristiti iz nekoliko razloga:

  • da biste produljili vrijeme između čišćenja,
  • lakše održavali higijenu madraca i
  • produljili životni vijek madraca.

Zaštitna navlaka dobro štiti vaš madrac od prašine, a na tržištu postoje i razne antialergijske navlake koje su "must have" za sve one koji pate od alergija.

Pogledajte zaštitne plahte iz Happy Dreams ponude.

U takvim navlakama vlakna su impregnirana s materijalom koji aktivno sprečava širenje prašine, grinja, bakterija i razvoj plijesni.

Također, navlake se lako skidaju i peru na temperaturi od 60 °C.

Kupi zaštitnu navlaku