10 najboljih pjesama o spavanju!

Spavanje je oduvijek inspiriralo glazbenike
Datum objave: 16. 01. 2017.

Spavanje je oduvijek bilo opjevano. Bez obzira da li se radi o narodnoj, zabavnoj ili rock glazbi, svi su se na neki način dotakli spavanja. Izdvojili smo 10 pjesama o spavanju koje su nam se više svidjele.

O spavanju se, u normalnom razgovoru, baš i ne razgovora. Tu i tamo se netko požali kako nije dobro spavao, spominje se tuđe hrkanje ili puni mjesec.

Tu i tamo netko prepriča svoj ludi san

O spavanju se puno više pjeva smiley Pronašli smo 10 odličnih pjesama inspiriranih baš - spavanjem. 

1) The Tokens - The Lion Sleeps Tonight

Jedna stara pjesma o lavu koji spava u džungli. Vesela pjesma koja je postala popularna kada je Disney 1994. izbacio film Kralj lavova. Od onda se često vrti na mnogim radijskim postajama.

 

2) Nirvana - Where did you sleep last night

Druga pjesma o spavanju nije toliko vesela, ali je definitivno jedna od popularnijih. Inače, ova pjesma nije Nirvanina. To je stara narodna folk/blues pjesma iz 19. stoljeća koju novije generacije znaju upravo iz legendarnog live nastupa Nirvane na MTV-u.

 

 

3) Bijelo dugme - Ne spavaj mala moja muzika dok svira

Jeste li ikad bili na dobroj fešti, a da niste čuli ovu pjesmu? Sumnjamo. Isto tako, sigurni smo da niste vidjeli ovaj live nastup Bijelog dugmeta iz 1979. smiley

 

4) Zdravko Čolić - Ona spava

S Bijelim dugmetom prisjetili smo se sedamdesetih i jedne vrlo tužne pjesme. Zdravko Čolić ovu je pjesmu posvetio smrti MIlice Kostić, djevojke koju su grupno pokušala silovati petorica mladića u stanu na 11. katu. Kako bi se spasila od silovanja, Milica je skočila kroz prozor. Pad je preživjela tek toliko da prije smrti u bolnici kaže da je sama skočila kroz prozor jer više nije mogla izdržati.  

 

5. The Smiths - Asleep

Tužna priča kojku je opjevao Zdravko Čolić podsjetila nas je na predivnu, ali vrlo tužnu pjesmu britanskih The Smiths. Asleep je nježna pjesma koja govori o mislima depresivnih tinejdžera. Onaj dio odrastanja kada počinju razmišljati o smrti i kako sigurno postoji svijet koji je bolji od onog u kojem jesmo. 

Ova pjesma doživjela mnogo obrada, ali i zablistala u filmu Charliejev svijet gdje je omiljena pjesma glavnog lika (da, neprilagođenog tinejdžera). Kako originalnog spota nema, uzeli smo video iz filma.

 

6. Metallica - Untill it sleeps

Metallica ima toliko veliki opus da je jedna pjesma morala biti o spavanju. Untill it Sleeps je pjesma iz 1996. 

 

7. Eeels - I need some sleep

Kada Shrek nije mogao spavati, bilo mu je loše. Kao i svima kojima je loše kada ne mogu spavati smiley
I kada nije mogao spavati u filmu Shrek 2, pustili su mu pjesmu Eeelsa "I need some sleep".

 

8. Parni Valjak - Gledam je dok spava

Jedna stara stvar s opusa jednog od najpopularnijih hrvatskih bendova. Gledam je dok spava, slušam kako diše... Kao i većina stvari Parnog Valjka i ova je prava rockerska balada.

 

9. TBF - Grad spava

Što se sve događa u Splitu kada bi trebalo spavati? Grad Split ne spava baš dobro ili? Saznajte u pjesmi TBF-a.

 

10. The Romantics - Talking In Your Sleep

I za kraj, jedna o poremećaju koji se događanja kada spavamo, pričanju u snu.

 

Spavanje je oduvijek bilo i bit će velika inspiracija za glazbenike. Baš kao što je i naša inspiracija za proizvodnju najboljih madraca. Koje još nisu opjevali, ali ima vremena laugh

Madraci za divan san