Osvježite svoju spavaću sobu

Datum objave: 12. 12. 2018.

Zgrabite usisavač, stavite omiljenu emisiju ili glazbu i plesnim koracima uništite tu prašinu!

Održavanje čistoće spavaće sobe važno je iz više razloga, ali onaj najvažniji je: čistoća čuva vaše zdravlje.

Čista spavaća soba manji je izvor stresa, a manje stresa dopušta vam da se osjećate bolje i na kraju ćete biti bolje naspavani.

Jer iskreno, tko mirno spava u neurednoj sobi?

Ako ste zapeli ispod natrpane odjeće, zgrabite uže i čvrsto se primite, jer slijedi par savjeta od kuda krenuti - jer svi zaslužujemo čišću, prozračniju spavaću sobu i bolji san.

Očistite svoju spavaću sobu od vrha do dna.

Počnite s krevetom

Vaš krevet je najvažniji komad namještaja u vašem domu - to je mjesto gdje spavate svake noći da napunite baterije za idući dan. A ako pokažete svojem krevetu malo ljubavi i pažnje, možda će vam odmor biti ljepši.

Skinite svu posteljinu - plahtu, jastučnice, poplun, deku.. I operite ih.

Obrišite okvir kreveta vlažnom mekom krpom kako biste uklonili prašinu.

Spavate li na neprijatelju? Vaš madrac je izložen najgorem od vas: znoju, slini, oljuštenoj koži... Dodajte tome alergene, grinje, prašinu i kućnog ljubimca koji se nalazi u većini domova - voilà, vaš madrac je spreman za čišćenje

Madrac bi trebali očistiti svakih 6 mjeseci, no u idealnim uvjetima, to ćete raditi jednom godišnje. Ako i toliko.

Ako ima mrlja, uklonite ih pomoću blagog sapuna i hladne vode (izbjegavajte upotrebu agresivnih kemikalija koje mogu oštetiti materijal madraca) i prozračite madrac.

Važno: Ako je vaš madrac stariji od šest godina, treba vam samo jedan savjet za čišćenje - zamijenite ga novim. Još danas.

Pregledajte upute za održavanje madraca i držite ih se.

Skinite svu posteljinu i operite ju.

Tri vreće za smeće

Jednom kada ste očistili krevet i prostor ispod kreveta te madrac vrijeme je da krenete na ostatak prostorije.

Da biste si pojednostavili postupak, probajte s ovim pristupom: uzmite tri velike vreće za smeće, jednu za sakupljanje predmeta koji ne pripadaju spavaćoj sobi, jedan za stvari koje treba reciklirati ili donirati, a jednu za stvari koje su za baciti u smeće.

Razmislite trebaju li vam stvarno oni utezi koje ste kupili prije 12 godina kada ste odlučili da ćete početi vježbati. Ili počnite vježbati, ili ih proslijedite nekome tko zapravo vježba da ne skupljaju prašinu ispod vašeg kreveta.

Obračunajte se s prašinom

Ključ za brisanje prašine je s vrha prema dolje. Ako krenete obrnuto, morat ćete brisati dvaput. Da, da, nema na čemu. 

Krenite od lustera i vratite mu onaj stari sjaj.

Vaš plan napada trebao bi uključivati brisanje stropa od paučine, prozorske letvice, oko prozora, zidova, uglova, a zatim podne letvice.

Krpa od mikro-vlakana vaš je glavni saveznik u ovom prašnjavom pohodu. S njom možete obrisati prašinu s okvira slike, noćne lampice, noćnog ormarića, roleta i sa svega ostalog na čemu ima prašine.

Uz glavne dijelove prostorije, svakako prebrišite ormare i ostali namještaj.

Prebrišite ormare i ostali namještaj.

Dolje sa zavjesama

Zavjese su puno više od ukrasa. Zavjese su ukras koji skuplja prašinu! Šalu na stranu, zavjese uistinu mogu podići cijeli izgled vaše spavaće sobe. Ali samo ako su čiste i uredne.

Ako imate zavjese u spavaćoj sobi, priznajte, kada ste ih zadnji put skinuli?

Dovoljno je držati se uputa ovisno o materijalu zavjesa i na adekvatan način ih oprati odnosno očistiti, ako se radi o trakastim zavjesama.

Get down, get down…

And sweep it all around! Krpu za brisanje poda u ruke, omiljenu glazbu na najjače (ako još niste) i sad je pravi trenutak da se počnete pretvarati da ste ipak počeli vježbati kao što ste si obećali prije 12 godina.

Vježbe rastezanja koje ujedno čiste pod najbolje su vježbe.

Sredstva za čišćenje podova odaberite prema vrsti poda kojeg želite očistiti. Nemojte zaboraviti na tepih, njega je isto potrebno osvježiti.

Poželjno je dubinski usisati i strojno očistiti tepih barem jedanput na godinu. No ako se nema vremena za stručno čišćenje, i čišćenje sodom bikarbonom pomoći će u istjerivanju prljavštine i neugodnih mirisa.

Nagradite svoje napore s nekoliko novih dodataka.

Nagradite se!

Sad kada je vaša spavaća soba urednija nego što je ikad bila, mislimo da je vrijeme da nagradite svoje napore s nekoliko novih dodataka.

Čišćenje je uvijek dobar izgovor da osvježite svoju spavaću sobu, možda uložite u novi pokrivač ili noćni ormarić.

Evo nekoliko ideja:

Jastuci - priuštite si visokokvalitetan i udoban jastuk. Pro tip: Jastuke bi trebali zamijeniti svake dvije godine.

Dodajte malo boja - ne mislimo na bojanje zidova, u ovom slučaju dovoljno je da kupite ukrasne jastuke u najdražim bojama, zgodan tepih, nabavite novu lampu ili možda stavite neke lude tapete?

Nabavite aromalampu - umirujući mirisi, posebice lavande, bergamota i slatke naranče, mogu pomoći tijelu da se pripremi za prijelaz na spavanje. Iako sumnjamo da ćete nakon cjelodnevnog čišćenja teško zaspati, možda će biti noći kada će vam zatrebati mala mirisna pomoć.

 

A kako bi imali što manje posla kod sezonskog čišćenja, držite se redovno ovih pravila brzinskog čišćenja (probajte ga pretvoriti u vikend čišćenje):

Držite se pravila da sve u spavaćoj sobi (osim namještaja) ima svoju kategoriju:

  • smeće - odmah ga bacite
  • kriva lokacija - ako nešto pripada nekamo drugdje u vašem domu, stavite tamo
  • odjeća - razbacana odjeća je najčešći neprijatelj organizirane sobe. Objesite ju, pohranite u ormar (ovdje su s razlogom), bacite u košaru za rublje ili donirajte
  • obuća - nemojte ih ostavljati razasute po podu. Bilo bi najbolje da ih držite u hodniku, no ako nemate puno mjesta tome će poslužiti i ormar u spavaćoj sobi (ali ormar, ne kraj ormara)
  • predmeti koji pripadaju - predmeti kojima uistinu je mjesto u spavaćoj sobi

Po potrebi obiršite prašinu i usišite.

 

Sviđalo se to vama ili ne, morate održavati svoj dom čistim. Pa zašto se usput ne bi malo i zabavili?

Održavajte svoj spavaći prostor čistim na dnevnoj bazi posvećujući 5 minuta svaki dan za brzinsko čišćenje.

A kod temeljitog čišćenja pronađite način da vam vrijeme proleti slušanjem svojih omiljenih pjesama, audio knjiga ili dobrog podcasta. Vrijeme će proći u brže nego što kažete “krpa”.

 

TREBATE NOVI MADRAC?  ILI MIRISNI JASTUK?