4 praktična savjeta za održavanje svakog madraca

usisavanje madraca
Datum objave: 10. 03. 2015.

Želiš mirno i zdravo spavati? Pomoću naših praktičnih savjeta nauči kako pravilno održavati madrac i produžiti mu vijek trajanja.

Čak trećinu života provodimo spavajući.
Da bi naš san bio kvalitetan, osim mirne sobe sa svježim zrakom, potreban nam je i dobar madrac.

Kao i sve ostale materijalne stvari koje imamo, i madrac je potrebno održavati i čistiti.
Znate li da se u samo jednom madracu skriva do 200 grama prašine?

U toj se mješavini prašine nalazi ama baš svašta:

 • oko 1,5 grama kožnih ljusaka koje osoba ispusti po noći (u jednoj godini pola kilograma),
 • razni mikroorganizmi,
 • do 1,5 dl znoja koji osoba ispusti preko noći (veći dio toga se upije u madrac),
 • razne gljivice...

Vjerojatno mislite - "moj je madrac čisti, ne vide se nikakve gljivice".
Nemojte se dati zavarati jer je spomenute štetočine nemoguće vidjeti golim okom.
Savjeti koje vam donosimo u nastavku pomoći će vam da dobar dio te nečistoće uklonite.

Osnovna pravila kod održavanja madraca

Sjetite se, što sve radite na svome krevetu?

Naravno, većinu vremena samo spavate. I ta "samo spavam" radnja dovoljna je da ostavite kožne ljuske i znoj.
Spavate li s partnerom, ove nečistoće slobodno pomnožite s brojem dva.

Kad vodite ljubav s partnerom ili kad ste bolesni, znojite se pojačano. Iako možda ne želite priznati javno, ponekad vam se "zalomi" pa na krevetu jedete.
U nekim slučajevima dopustite djetetu da spava s vama. Ako ono ima problema s mjehurom, vi ćete imati problema s čišćenjem mokraće.

Naravno, postoji još niz situacija prilikom kojih se vaš madrac prlja.

Zbog svega navedenog, madrac je potrebno redovito čistiti.
To znači da je madrac potrebno čistiti barem četiri puta godišnje.

No, prije negoli se bacite na taj posao, obavezno proučite upute za korištenje ili kontaktirajte proizvođača.

Znate li, da ako madrac "klofate" (udarate), održavate ga na pogrešan način?
Ne samo da ćete s vremenom uništiti neke od sastavnica madraca, već ćete tim postupkom prašinu još više "utjerati".

Savjeti za pravilno održavanje madraca

Savjete u nastavku možete primijeniti bez obzira na vrstu madraca koju koristite.

1. Okrenite madrac svakih šest mjeseci

Kako bi se madrac jednako trošio, potrebno ga je s vremena na vrijeme okrenuti.
Ne znate kako to učiniti?
Nećete ga okretati za 360 stupnjeva, već ga je potrebno okrenuti tako da je strana gdje vam je dosad bila glava sada kod stopala i obrnuto.

2. Madrac zaštitite prekrivačem

Želite li produljiti vrijeme između čišćenja, na madrac navucite navlaku. Izaberite onu koja se može lako mijenjati i prati.
Navlaku skinite i operite barem dvaput godišnje.

Možete je prati ručno ili strojno (bez centrifuge) uz upotrebu blagih deterdženata. Temperatura vode ne smije biti viša od 40°C (pročitajte uputstva za korištenje).
Iako navlaku možete osušiti u sušilici, najbolje ju je sušiti prirodno na vanjskom zraku.
Dakako, prije vraćanja navlake na jezgru madraca, ona mora biti potpuno suha.

Ovaj savjet posebno je vrijedan ako patite od alergija jer neki prekrivači smanjuju alergije na grinje.

3. Uklonite prašinu s površine madraca

Jezgru madraca dovoljno je prebrisati mokrom krpom, po potrebi i blagim deterdžentom. Pritom je ipak najbolje koristiti prirodna sredstva za čišćenje.
No, čime god čistili, ostavite jezgru da se u potpunosti osuši.

Prašina i grinje skupljaju se u madracu, stoga ga je potrebno i redovito usisavati. Učinite to pomoću nastavka za usisavanje namještaja na usisavaču.
Nije preporučljivo prečesto usisavanje jer time uništavate punjenje pa zato radije nabavite navlaku za madrac.

4. Prljavštinu i mrlje uklonite prirodnim sredstvima

Mrlje od hrane, mokraće, krvi i slično pokušajte najprije ukloniti nekim od prirodnih sredstava za čišćenje.
Ako ne uspijete tim načinom, možete pomiješati i malo blagog deterdženta s vodom u što ćete umočiti spužvu i stiskati je dok se ne stvori suha pjena.
Zatim tu pjenu pomoću spužve utrljajte u mrlju.

Ostavite da se dobro osuši, kao što smo već naveli. Najbolje je osušiti ga prirodnim putem, na suncu i svježem zraku.
Dobra alternativa je i sušilo za kosu.
Bilo kako bilo, madrac nikad, ali baš nikad, ne vraćajte u krevet ako nije u potpunosti suh.

Trebaš novi madrac?

Zatvori

Obavezno

„Kolačić” je mala tekstualna datoteka koja sadrži podatke koji se pohranjuju na vaše računalo. Kolačići se koriste samo u tehničke svrhe te za olakšavanje upotrebe internetske stranice. 

Jedna vrsta kolačića, „trajni kolačić”, sprema datoteku na vaše računalo na dulje vrijeme. Naknadno se može koristiti za prilagodbu internetske stranice sukladno izborima i željama korisnika. Druga uobičajena vrsta kolačića je „kolačić sesije”. Kada posjetite određenu internetsku stranicu, kolačići sesije se šalju između vašeg računala i poslužitelja radi prikupljanja podataka. Kolačići sesije ne spremaju se nakon zatvaranja internetskog preglednika. Više informacija o tome kako funkcioniraju kolačići možete pronaći na www.allaboutcookies.org. 

Neprekidno radimo na poboljšanju ove internetske stranice. Stoga koristimo alat za analizu internetskih stranica „Google Analytics”, kojime analiziramo ponašanje posjetitelja naše internetske stranice na anoniman i skupni način. Alatu Google Analytics dozvoljavamo instalaciju kolačića i njihovo upravljanje na ovoj internetskoj stranici. Google Analytics koristi sljedeće kolačiće:

 • happy-dreams.hr
 • Ovaj kolačić pohranjuje podatke o svojim korisnicima radi stjecanja saznanja i njihovim potrebama. Namjena ovog kolačića je za poboljšanje kvalitete usluge, kako i za spremanje korisničkih postavki, preporuke sadržaja i rezultata pretraživanja te praćenje korisničkih trendova . Kolačić je „trajni” i pohranjuje se lokalno na vaše računalo tijekom 26 mjeseci.

Kako prekinuti upotrebu kolačića?
Ako ne želite primati kolačiće, izmijenite postavke internetskog preglednika tako da se automatski onemogućava pohrana kolačića ili da se prikazuje obavijest ako određena internetska stranica želi pohraniti kolačiće na vaše računalo. Prethodno pohranjene kolačiće možete izbrisati i putem internetskog preglednika. Za određena područja i funkcije ove internetske stranice potrebni su kolačići i neće raditi u slučaju brisanja ili odbijanja prihvaćanja kolačića.

Ako želite onemogućiti da vam Google Analytics sprema kolačiće, možete ga zabraniti na sljedećem linku:

Kako izbrisati već spremljene kolačiće?
Ako koristite osobno računalo i ažurirani preglednik, a želite ukloniti kolačiće koji su već na vašem uređaju, istovremeno pritisnite CTRL, SHIFT i DELETE. Ovdje možete pronaći stranice za podršku za većinu najčešće korištenih preglednika:

 • Internet Explorer
 • Mozilla Firefox
 • Google Chrome
 • Safari
 • Flash cookies

Internetske stranice mogu koristiti widgete za društvene medije koji korisnicima omogućava pristup s internetske stranice Happy Dreams na različitim platformama društvenih medija (npr. Facebook, YouTube, Twitter i LinkedIn). Kako biste bolje razumjeli kako se i koji podaci prikupljaju putem društvenih medija i koje kolačiće koriste treće strane, pogledajte trenutna pravila privatnosti svake od društvenih platformi.

Opcionalno

Happy Dreams je posvećen zaštiti vaše privatnosti i vaših osobnih podataka. Ova obavijest o privatnosti opisuje način na koji obrađujemo i koristimo osobne podatke koje smo dobili od vas prilikom posjete i upotrebe ove internetske stranice te način na koji nas možete kontaktirati ako imate dodatna pitanja u vezi obrade vaših osobnih podataka.

 1. PRIKUPLJANJE VAŠIH OSOBNIH PODATAKA
  1. Prikupljamo i obrađujemo vaše ime, adresu, telefonski broj, e-poštu, IP adresu, koje nam šaljete kako biste dobili informacije od nas ili ostvarili kupnju na našim stranicama.
  2. Osim toga, prikupljamo i obrađujemo vaše financijske podatke koji se odnose na vaša mrežna plaćanja za proizvode kada ih pošaljete 
  3. (a) kao dio podataka o vašem računu (ako se primjenjuju) i/ili 
  4. (b) u vezi s vašim zahtjevima za proizvodima ili u vezi s kupovinom proizvoda na našoj internetskoj stranici.
  5. Osim navedenih upotreba i namjena, vaše osobne podatke također možemo koristiti za administraciju i poboljšanje ove internetske stranice, za naše unutarnje zapise, za potrebe statističke analize i za ispunjavanje vaših narudžbi proizvoda i/ili kako bismo vas kontaktirali u vezi prodaje ili u sklopu naših postupaka vezanih uz komunikaciju s korisnicima.
 2. KOJI JE PRAVNI TEMELJ ZA OBRADU VAŠIH OSOBNIH PODATAKA?
  1. Obrada vaših osobnih podataka za svrhu u gornjem odjeljku temelji se na tome da je obrada potrebna za nas kako bismo mogli ispuniti ugovor s vama.
  2. Obrada vaših osobnih podataka za svrhu u gornjem odjeljku temelji se na našem legitimnom interesu za obradu vašeg zahtjeva ili upita ili zaključivanje ponude o kupnji.
 3. TKO IMA PRISTUP VAŠIM OSOBNIM PODACIMA?
  1. Primijenili smo prikladne tehničke i organizacijske mjere kako bismo zaštitili vaše osobne podatke od gubitka, nezakonitog pristupa itd. Broj osoba s pristupom vašim osobnim podacima je ograničen i samo će pojedinci povezani s Brandom Happy Dreams koji trebaju obraditi vaše osobne podatke u skladu s prethodnim svrhama, imati pristup vašim osobnim podacima.
 4. KOLIKO SE DUGO VAŠI OSOBNI PODACI POHRANJUJU?
  1. Podatke pohranjujemo do ispunjenja svrhe njihova prikupljanja. To znači da ćemo izbrisati vaše osobne podatke kada ti podaci više neće biti potrebni za obradu zahtjeva, narudžbe ili za upravljanje računom ili odnosom s našim klijentom. Otada se mogu spremati statistički podaci koji su anonimizirani. 
 5. KOJA SU VAŠA PRAVA?
  1. Happy Dreams je Brand Hilding Anders d.o.o., koji je kontrolor obrade vaših osobnih podatka. To znači da smo odgovorni za ispravnu obradu vaših osobnih podataka u skladu s primjenjivim zakonima. Jadranka Horvat službenik je za zaštitu podataka i možete mu/joj se obrati na +385(0)40650042.
  2. Imate pravo znati koje osobne informacije o vama obrađujemo i možete zatražiti kopiju takvih podataka. Imate pravo na ispravak netočnih osobnih podataka o vama, a u nekim slučajevima možete zatražiti da izbrišemo vaše osobne podatke (ako npr. osobni podaci više nisu potrebni kako bi se ispunio ugovor s vama). Ako ste dali svoju privolu za obradu svojih Osobnih podataka za eksplicitnu svrhu, uvijek možete povući svoju privolu. Ako želite povući svoju privolu, možete nam se obratiti služeći se kontaktnim informacijama navedenima u odjeljku 
  3. Isto tako imate pravo na prigovor na određeno obrađivanje vaših osobnih podataka i možete zatražiti da se ograniči obrada vaših osobnih podataka. Imajte na umu da ograničavanje ili brisanje vaših osobnih podataka može dovesti do toga da mi ne možemo ispunjavati svoje obveze prema ugovoru s vama. Također imate pravo izdvojiti svoje osobne podatke u strojno čitljivom formatu i prenijeti osobne podatke drugom voditelju.
  4. 6Ako imate pitanja o tome kako obrađujemo osobne podatke o vama ili želite iskoristiti vaša prava u skladu s odjeljkom 6.2, možete nam se obratiti na hr.hr@hildinganders.com, poštom na prethodno navedenu adresu ili telefonom na +385(0)40650042.
  5. Ako imate prigovore ili pritužbe na način na koji obrađujemo vaše osobne podatke, imate pravo uložiti pritužbu kod relevantnog nadzornog tijela za zaštitu podataka.
 6.  PROMJENE
  1. Ako se dogode ikakve promjene u vezi načina obrade vaših osobnih podataka, obavijestit ćemo vas objavom ažurirane verzije ove obavijesti o privatnosti na Happy Dreams Web stranicama.

Slažem se s Uvjetima privatnosti (dostavna služba)

Slažem se s Uvjetima privatnosti (korisnički podaci)