Kako odabrati prvi dječji jastuk?

Kada je vrijeme za dječji jastuk?
Datum objave: 16. 01. 2019.

Kada je pravo vrijeme za spavanje s jastukom? A koliko jastuk mora biti visok? Mekan? Velik? Sigurno vas muči mnogo briga, no budite bez brige jer na sve imamo odgovor :)

Kako vaša bebica odrasta tako polako dolazi vrijeme i za kupnju prvog jastuka.

Da… prvi jastuk! Pa gdje prolazi vrijeme? Tek što ste kupili kolijevku, a već je vrijeme za krevetić i prvi mali jastučić. 

Naravno da svaki roditelj želi najbolje za svojeg mališana, a odabir PRVOG jastuka čini se kao jedna od težih odluka. Na što sve trebate pripaziti? Kako znati je li jastuk premekan? Prevelik? Previsok? Je li mališan dovoljno velik za spavanje na jastuku?

Uf… mnogo pitanja na koja mi imamo odgovore smiley

U ovom malom vodiču pokušali smo odgovoriti na najčešća pitanja i nedoumice koje muče roditelje kod odabira prvog jastuka.

Kada je pravo vrijeme za prvi dječji jastuk?

Stručnjaci kažu da bi djeca trebala spavati bez jastuka sve do kad nisu dovoljno stara da sama spavaju u krevetu. To bi bilo s navršenih dvije godine.

U nekim slučajevima će mališani i prije navršenih dvije godine davati naznake da su spremni za spavanje na jastuku.

Na primjer:

Dogodi li se da ste mališanu kupili jastuk, a tijekom noći on završi na podu, on vjerojatno nije spreman za njega.

Zašto mala djeca ne mogu spavati na običnom jastuku?

Mala djeca nemaju iste proporcije kao odrasli. Njima je naš jastuk velik kao cijeli krevet.
Mališanima će običan jastuk biti velik kao njihov cijeli krevetić

 

Obični jastuci dizajnirani su podršku vrata i glave odraslih osoba. Mališani nemaju iste proporcije kao odrasli (tko bi rekao smiley), pa će mališanu običan jastuk nepotrebno stvarati pritisak na vrat i ramena. Umjesto mirnog spavanja, mališan će se tijekom noći okretati, namještati i svako malo se buditi. 

Samo razmislite. Mala djeca imaju veću glavicu u odnosu na trup i širinu ramena, pa da bi kralježnica bila u pravilnom položaju, dječji jastuk bi za početak trebao biti što tanji. 

To je jako važna informacija jer se djeca rađaju s ravnom kralježnicom koja se tek tijekom odrastanja formira. Jastuk bi trebao biti toliko debeli da glavica mališana ne može kliznuti kad se okreće na jednu i drugu stranu. 

Koja debljina jastuka je najbolja za dijete?

Da bi saznali koja debljina jastuka je najbolja, polegnite mališana na bok (smatra se da je bočni položaj spavanja najbolji za dijete) i provjerite prazninu između djetetovog vrata i madraca. Jastuk bi trebao biti toliko debeo da može ispuniti ovu prazninu.

Mekani ili tvrdi jastuk za dijete?

Kad roditelji kupuju dječji jastučić, najčešće kupe premekanog ili pretvrdog jer je teško pronaći pravu ravnotežu između mekoće i tvrdoće, pa pokušajte s ovim trikom: 

Šakom pritisnite jastuk prema dolje i maknite ruku. Ako se jastuk ne vraća u početni oblik onda je premekan. S druge strane, ako pritisnete jastuk i on ostane u početnom položaju, tada je jastuk pretvrd i teško da će pružiti udobno spavanje.

Koliko je mekan jastuk?
Ako se jastuk vrati u početni oblik, onda je njegova mekoća savršena za mališana

 

Iako je većina dječjih jastuka dizajnirana tako da pružaju optimalnu potporu, imajte to u obziru.  

Što je s materijalom punjenja dječjih jastučića?

Mogli bi reći da postoji toliko vrsta jastuka koliko postoji i načina da pripremite krumpirwink

Znači - mnogo!

No ipak, najpopularniji su memorijski jastuci, sintetički, spužvasti, antialergijski, pa i jastuci od bambusovih vlakana.

Isto tako, postoje punjenja finim silikoniziranim kuglicama koje se po želji mogu maknuti iz jastuka i tako prilagođavati visinu jastuka.

Ako je mališan alergičan i osjetljiv na mikrobe, prašinu, grinje ili plijesni, kupite antialergijski jastuk. Većinom su svi organski materijali antialergijski, a najbolji su oni od bambusovih vlakana i latexa. 

Koji materijal je najbolji za navlaku dječjeg jastuka? 

Navlaka ili jastučnica za dječje jastuke obično je izrađena od pamuka, no kod kupovine morate biti svjesni da postoji organski i obični pamuk. Organski obrađeni pamuk nema štetnih toksina, izbjeljivače i dodatna bojila koja obično idu uz proces proizvodnje pamuka.

Mislimo da je nepotrebno reći kako nikako ne želite da vaš mališan udiše industrijske i štetne dodatke tijekom spavanja.

Uz organski pamuk, dobra su i bambusova vlakna. Ona su potpuno prirodan, izuzetno prozračan, antialergijski i antibakterijski materijal, a te se karakteristike zadržavaju i nakon mnogo pranja. 

Upute za pranje dječjeg jastuka

Ako su mališani u nečemu najbolji, onda je to stvaranje nereda. Jastuk se u roku 5 minuta zaprlja od čokolade, ljepljivih prstiju i slinjenja tijekom noći, a možete ga oprati na dva načina:

  1. Stroj za pranje rublja: jednostavno ubacite jastuk u perilicu i uključite je na cijeli ciklus pranja. Jastuk će biti čist kao i onog dana kad ste ga kupili.
  2. Jastučnica: Neki će jastuci imati zaštitnu navlaku koja štiti jastuk iznutra Tada se jastuk većinom ne smije prati u perilici rublja, pa samo skinite jastučnicu i nju operite. 

U pravilu bi trebali svakih 6 do 24 mjeseci mijenjati jastuk. Da bi jastuk imao što dulji životni vijek, redovito ga provjetravajte i tu i tamo objesite na suncu. Sunce će ubiti grinje i riješiti vas vlage, a mališanu će osigurati siguran i zdrav san smiley

Želimo vama i mališanu što kvalitetniji i dulji san!

Mališan treba madrac?