Jeste li ranoranilac ili noćna ptica ovisi o vašim genima

Noćna ptica ili ranoranilac
Datum objave: 06. 02. 2019.

Ranoranioci vole red i organizaciju, dok su noćne ptice impulzivne i uvijek u potrazi za zabavom. Kojem tipu vi pripadate?

Jeste li tip osobe koja voli rano ustati i najbolje funkcionirate do podneva?

Ili ste pak noćne ptice koje su najkreativnije pred kraj dana?

Jeste li se, i jedni i drugi, već pokušali promijeniti? Vi koji ste noćne ptice sigurno znate o čemu pričamo. Sigurno ste se naslušali kako nije dobro to što se kasno budite i učite ili radite do kasno u noć.

Uvijek se nekako smatra da to nije dobro. Tu činjenicu često noćnim pticama na nos (ili je kljun u ovom slučaju ) često znaju nabiti ovi jutarnji tipovi.

No stvar je u tome da ljudi ne biraju biti noćne ptice ili ranoranioci - to je zapisano u genima. I znanstveno dokazano.

Noćne ptice sklonije su ispijanju kave

Znanstvenici su u istraživanjima identificiralli razlike u pojedinačnim genetskim faktorima i usporedili podatke o broju prospavanih noći s genetskim profilima i došli do zaključka o genu PER1, genu koji regulira unutarnji sat svakog od nas svojom duljinom.

Ako imate kraći oblik tog gena volite dugo spavati, a ako imate njegov dulji oblik tada ste ranoranilac.

Razlike u navikama između noćnih ptica i ranoranilaca

Ranoranioci su oni koji se ujutro nikad ne osjećaju umorno i frustrirano, a riječ depresija za njih ne postoji do popodneva 

Za njih je najvažniji obrok u danu doručak i nikada ga ne preskaču, a vole red i organizaciju.

Noćne ptice su oni koji ujutro ništa ne govore prije nego što ispiju kavu, a na svako postavljeno pitanje do podneva reagiraju ispaljivanjem ubojitih pogledima.

Oni stalno traže neku zabavu i impulzivni su. Skloni su nesanici, a doručak im nije najvažniji obrok u danu - često su toliko loše volje ujutro da im se ne da ni žvakati.

Zbog aktivnosti tijekom sitnih noćnih sati i ranog buđenja ujutro (jer moraju!) ne spavaju dovoljno pa su skloniji stresu i pojavi psihičkih problema.  

Kaže se da su noćne ptice kreativnije i pametnije, a ranoranioci uspješniji.

Kreativnost u ovom slučaju također igra ulogu, ranoranioci su kreativniji tijekom noći, a noćne ptice, iznenadit ćete se - ujutro!

Ranoranioci su kreativniji noću

Također, osobe koje spavaju manje od 6 sati dnevno u većoj su opasnosti od preranog umiranja jer tjielo kroz dan troši previše energije i ne stigne se regenerirati.

Što su dokazala istraživanja?

Po prethodno provedenim istraživanjima, previše ili premalo sna utječe na razvoj različitih bolesti poput hipertenzije, bolesti srca, dijabetesa ili pretilosti.

Postoji povezanost između nesanice i problema sa štitnjačom pa su tako osobe koje imaju hipotireozu (stanje u kojem štitnjača proizvodi premalo hormona) sklone spavanju, dok osobe koje boluju od hipertireoze (stanje gdje štitnjača proizvodi previše hormona) imaju problema s nesanicom.

Dakle, osim što definiraju kojem tipu osobe pripadamo, geni također definiraju našu osobnost i stil života.

Nemojte zaboraviti da je san svakako važan za vaš organizam i da osim ovih faktora na spavanje utječu mnogi vanjski utjecaji poput načina prehrane, količine posla koji obavljamo ili pak nekvalitetan madrac na kojem spavamo.

 

ODABERITE PRAVI MADRAC ZA SEBE