Zašto noćne more nastaju i kako utješiti dijete

nocna-budenja-kod-djece-zbog-nocnih-mora
Datum objave: 08. 01. 2016.

Nema ničeg goreg od toga kada se vaš mališan tijekom noći probudi sav u suzama i u strahu da će ga pojesti čudovište. Zato donosimo nekoliko savjeta kako ga uspješno smiriti i ponovno uspavati.

Svaki roditelj muku muči s noćnim buđenjem svojeg mališana.

Ne samo zbog neispavanosti, već i zato što često nismo sigurni zbog čega mališan plače.

Razloga može biti mnogo. Možda je gladan, žedan, boli ga trbuščić ili mu polako, ali sigurno izbija prvi zubić. 

A znate li kako razlog noćnog buđenja mogu biti i ružni snovi?

Noćne more najčešće su kod mališana između 2 i 4 godine, a mogu ih imati već i male bebe.

Kako i zašto nastaju i kako utješiti dijete kada se probudi u suzama i strahu? Saznajte u nastavku.

Noćne more kod novorođenčadi

Bez obzira na dob svi prolazimo kroz istih pet faza sna
I novorođenčad prolazi kroz pet faza sna, a u REM fazi nastaju noćne more

 

Nitko sa sigurnošću ne zna od koje dobi noćne more započinju. Uglavnom zbog toga što bebe ne mogu reći jesu li se probudile zbog ružnog sna ili jer su gladne. No, znamo kako se snovi i noćne more pojavljuju tijekom zadnje faze sna - REM faze sna.

S obzirom na to da bebe i odrasli prolaze kroz istih pet faza sna moguće je da i novorođenčad može doživjeti noćne more.

Prisustvo noćnih mora može se vidjeti već s godinu dana starosti iako mnogi roditelji ne shvaćaju da je njihovo dijete doživjelo noćnu moru sve do kad nisu malo stariji, tj. kada mogu objasniti svoje snove.

Što je dijete starije bolje će razumjeti razliku između sna i jave, no to ne znači da snovi neće biti zastrašujući. Jedina razlika je da će se mališan znati lakše nositi s njima pa više nećete biti u tolikoj mjeri potrebni kao rame za plakanje.

Zašto nastaju noćne more?

Mnogi mališani doživljavaju noćne more, no djeca u dobi od dvije do četiri godine su posebno sklona jer je to doba kada se razvijaju strahovi, mašta im cvate i sposobnost izražavanja je poboljšana.

Ne postoji točno definirani uzrok koji bi mogao stvoriti noćne more, no postoje određeni vanjski čimbenici koji mogu dovesti do toga da je mališan skloniji noćnim morama.

Neki od njih su:

  • Bolest. Mnoga djeca su sklonija noćnim morama kada imaju temperaturu.
  • Premorenost. Djeca koja su iscrpljena doživljavaju više noćnih mora od djece koja su odmorena.
  • Nepravilna rutina spavanja. Ako dijete nema određeno vrijeme spavanja to može dovesti do većeg broja noćnih mora.
  • Stresne situacije. Djeci stresne situacije nisu iste kao i nama. Čak i učenje na odlazak na toalet, promjena kreveta ili vrtića mogu potaknuti tjeskobu.

Kako utješiti dijete nakon lošeg sna?

Kako utješiti mališana nakon proživljenog straha?
Vaše dijete je proživjelo zastrašujuće prizore pa budite uz njega

 

Naravno nećete znati da je vaše dijete iskusilo noćnu moru osim ako vam ne kaže. Međutim, za buđenja noću morate biti uvijek pripremljeni kako bi na što lakši način utješili vašeg mališana.

A neki od načina su:

  • Sjednite na krevet pokraj mališana. Tjelesni kontakt je vrlo važan pa ga grlite što je više moguće ili mu masirajte leđa kako bi se smirio i lakše zaspao. Ako ga odlučite odvesti u svoj krevet budite svjesni kako će nakon nekog vremena stvoriti naviku spavanja u vašem krevetu koju ćete teško razbiti, pa će noćne posjete biti sve češće.
  • Dopustite mu da vam objasni ružan san. Dopustite mališanu da vam opiše noćnu moru, ali samo ako to on želi. Ni u kojem slučaju ga nemojte tjerati na to. Pokušajte ga utješiti riječima, no riječi poput ‘to je sve samo san’ neće biti od velike koristi ako mališan tek počinje shvaćati razliku između stvarnosti i mašte.
  • Dokažite mu da nema čudovišta. Nakon što se vaš mališan smiri slobodno mu pokažite kako ispod kreveta nema čudovišta. No budite svjesni da bi vam se ova metoda mogla obiti o glavu jer miješate svijet mašte sa stvarnim svijetom. Možda je bolje da ga samo podsjetite kako čudovišta ne postoje i da ga ništa u njegovoj sobi ne može povrijediti.
Provjerite je li pokraj mališana njegova omiljena igračka
Koja je bolja utjeha od stiskanja omiljene plišane igračke?


Isto tako provjerite je li omiljena igračka vašeg djeteta pokraj njega i pobrinite se da je noćna žaruljica u sobi upaljena ili upalite svijetlo u hodniku kako bi lakše utonuo u san.  

Ako i sljedeće jutro vaš mališan govori o noćnoj mori, zamolite ga da nacrta sliku o tome što se događalo u snu i neka je baci.

Ako je noćna mora u smeću znači da se više nikad neće vratiti :)

Mogu li se ružni snovi spriječiti?

Naravno da nema nikakvih znanstvenih dokaza, ali topla kupka, priča prije spavanja i upaljeno noćno svijetlo mogu smanjiti pojavu noćnih mora. Naravno budite oprezni pri odabiru priče za laku noć i izbjegavajte knjige koje imaju potencijalno zastrašujuće teme ili slike.

Ponekad se djeca osjećaju bolje ako mogu preuzeti kontrolu nad zastrašujućom situacijom. Neki od dobrih trikova su napraviti hvatač snova koji će spriječiti ružne snove ili napraviti sprej protiv čudovišta pomoću boce s mirisnom vodom.

Neka vaše dijete otjera zastrašujuće snove prskanjem vode po sobi prije spavanja.

Sve u svemu nadamo se kako smo vam barem malo pomogli s problemom oko noćnih mora.

Ako ništa ne pomaže probajte ukloniti ružne snove vašeg mališana s kvalitetnim madracem.

A možda i uz kvalitetan jastuk - najmoćnijeg borca protiv loših snova :)

Postavi nam pitanje