Pobijedi nesanicu nakon večernjeg treninga

nocno-trcanje
Datum objave: 29. 07. 2015.

Intenzivan večernji trening razbuđuje tijelo. Za to su krivi hormoni. Ipak, postoji način da se uljuljkate u san nakon intenzivnog treniranja.

Ljeto te natjeralo da treninge pomakneš kasnije navečer.

Tijekom dana jednostavno nije moguće trenirati. Trening počinje u 8 navečer i traje do pola deset. Mislio si da će ti umaranje prije spavanja pomoći da lakše zaspiš.

Dogodilo se upravo suprotno. Nakon treninga osjećaš se pun pozitivne energije. Mogao bi odraditi još jedan trening.

Ne možeš spavati. 

Istina je da nam redovita fizička aktivnost pomaže u općenitom održavanju tjelesnog zdravlja. Vježbanjem se rješavamo i stresa (koji je glavni razlog zašto ne spavamo) i u tom smislu imamo čvršći san.

Krivci za nesanicu: adrenalin i endorfin

Problem nastane kada se fizičkim aktivnostima bavimo nekoliko sati prije odlaska na spavanje.

Razlog je što se intenzivnim vježbanjem otpušta hormon adrenalin, ali i endorfin koji se zove i hormon sreće. Ta dva hormona nemaju smirujući učinak na organizam.

I to te baš ne tješi. Svejedno ne možeš spavati. Ali ni pomaknuti trening ranije. 

Rješenje: joga, topli tuš i uspavljujuća hrana

Probaj sljedeće: 

1) Malo joge


Joga smiruje duh i tijelo

Nakon intenzivnog treninga nemoj skočiti u auto pa brzo kući. Nađi vremena za rastezanje kroz koje ćeš smiriti tijelo. Najbolje kroz nekoliko minuta joge. Mirni pokreti i kontrolirano disanje pripremit će tvoje tijelo za san.

2) Vrući tuš

Nadamo se da se nakon jakog treninga samo ne baciš u krevet. Onako, sa slijepljenom odjećom. 
Ako se istuširaš toplom vodom to ćete uspavati. Tvoje tijelo nakon vruće vode pokušat će se ohladiti pa ćeš se i osjećati umornije.

3) Hrana za spavanje

Postoji hrana koja je lagana, a uspavljuje. Nakon večernjeg treninga pokušaj pojesti kikiriki maslac na kruhu, sir i krekere ili humus. Uz čašu mlijeka ili čaja od kamilice to će biti dobitna kombinacija za san. 
I nemoj odustati od vježbanja :)
Laku noć!

Postavi nam pitanje