Muke kod dijeljenja kreveta: kako se naspavati uz partnera

nesanica-dijeljenje-kreveta-nocna-budenja
Datum objave: 29. 03. 2016.

Možda imate savršeni odnos s partnerom, no kada dođe vrijeme za spavanje najgori ste neprijatelji. Navodno čak 40 posto parova zbog lošeg sna spava odvojeno. Ako ne želite biti među njima, evo nekoliko ideja :)

Ponekad ne možemo zaspati ni kad smo sami u krevetu, a kamoli kad ga s nekim dijelimo. Hrkanje, čudni položaji spavanja, gledanje televizije prije spavanja i premalo prostora samo su neki od razloga zašto se parovi ne mogu dobro naspavati.

A zbog premalo sna dolazi do nervoza, tenzija, možda i svađa. U prosjeku čak jedan od tri para navodi kako spavanje s partnerom negativno utječe na njihovu kvalitetu sna pa se često jedan od njih seli u drugu sobu.

Navodno čak 40 posto parova spava odvojeno zbog lošeg spavanja. Ako ne želite biti među njima, evo nekoliko ideja s kojima ćete bolje spavati :)

Problem #1: Premali krevet

Možda nije problem toliko u partneru koliko je u veličini madraca koji bi trebao osigurati dovoljno praznog prostora između vas.

Možda imate premali krevet i premalo prostora
S premalim krevetom ne dobivate dovoljno praznog prostora između vas

 

Ako spavate na jednokrevetnom madracu to je kao da spavate u dječjem krevetiću.

A imati toliko malo prostora da se ne usudite ni okrenuti na drugu stranu nije zdravo jer će spavanje u neudobnom položaju samo dovesti do bolova u kralježnici, neispavanosti, živčanosti i do čestih svađa.

A kako bi izbjegli nervozu, možda je vrijeme da kupite novi madrac, ali ne manji od 200x160. A ako stvarno želite komfor odaberite kraljevsku veličinu - 200x180 :) 

Koje li slučajnosti, mi baš imamo jedan madrac koji se zove King madrac. Ovaj madrac je kao stvoren za vas jer memory pjena maksimalno smanjuje prekomjerno okretanje tijela za vrijeme sna pa će tijekom noći svatko ostati na svojoj strani kreveta i imat ćete dovoljno praznog prostora između vas :)

Bilo bi dobro napomenuti kako je zlatno pravilo da madrac treba biti 20 cm duži od dužine spavača, dok širina za jednu osobu treba biti od 90-100 cm.

Problem #2: Osjećate svaki partnerov pokret

Često partnerovo namještanje i okretanje vas stalno budi i tijekom noći vam njegovo vrpoljenje stvarno ide na živce. Ovdje može biti nekoliko problema.


Možda se vaš partner vrpolji zbog lošeg madraca

1) Možda imate premekani, a možda pretvrdi madrac

Ako je vaš madrac premekan, tijelo će previše utonuti u njega pa će uslijed okretanja gurati partnerovo tijelo prema sredini kreveta.

S druge strane, ako je vaš madrac pretvrd, osjetit ćete vibracije svakim partnerovim pomakom tijela. Pod vibracijama mislimo na zibanje kreveta jer se pretvrdi madraci ne mogu dobro prilagoditi obliku tijela i nisu dovoljno elastični pa prenose vibracije po cijeloj površini.

Vama bi najbolje odgovarao madrac poput Natural madraca koji spada u grupu srednje tvrdih madraca. Napravljen je u kombinaciji poliuretanske jezgre s visoko kvalitetnim slojem latexa koji pružaju dovoljno elastičnosti, ali i čvrstoće pa nećete osjetiti svaki partnerov pomak ruke.

2) Vi bi ipak ostali na mekanom madracu

Žene većinom odabiru meke madrace. Razlog tome je što pretvrd madrac kod žena vrši pritisak na kosti i slabi cirkulaciju pa se često bude umorne ili s bolovima u kralježnici. No vašem bi partneru baš odgovarao malo tvrđi madrac upravo zbog vrpoljenja.

Kako riješiti ovaj problem? Vas ste dvoje, a madrac je samo jedan.

U tom slučaju, dobro će vam doći madrac poput Duo Sleep madraca. Kao što mu samo ime kaže, napravljen je od kombinacije dviju pjena - hladne pjene koja je mekša i tvrđe poliuretanske pjene. Posebna pogodnost je što se kod dimenzija širine 140,160 i 180 cm jezgra radi u dva dijela tako da par prema svojim potrebama bira tvrđu ili mekšu stranu.

3) Riješite problem pomoću nadmadraca

A ako ipak niste spremni investirati u potpuno novi madrac, razmislite o nadmadracu. Ako želite samo najbolje, nadmadrac od hladne pjene će vam osigurati izuzetnu udobnost i visoku kvalitetu spavanja. Riješit ćete sve probleme i imat ćete COOL san - kao što je i ime našem nadmadracu.

Problem #3: partneru je hladno, a vama je vruće

Vašem partneru je uvijek prehladno
Ako je vašem partneru prehladno dodajte više deka ili spavajte goli :)

 

Često se budite bez ičega na sebi osim spavaćice? Vjerojatno je vašem partneru tijekom noći hladno, pa nesvjesno uzima vašu posteljinu.

Sobna temperatura je često glavni problem u mnogim odnosima, a nažalost razlika između hladnog i toplog okruženja može biti razlika i između slatkih snova i besanih noći. U idealnom slučaju, temperatura spavaće sobe bi trebala biti između 15 i 19 Celzijevih stupnjeva što je za mnoge prehladno, a valjda i za vašeg partnera.

Najjednostavniji način kako da si pomognete je dodavanjem dodatnih deka na partnerovu stranu kreveta. Vi se nećete preznojavati tijekom noći, a njemu će biti toplo.

A ako želite zabavnije rješenje, spavajte bez odjeće - potpuno goli! Ipak golo tijelo najbolje regulira idealnu temperaturu pa vama i vašem partneru neće biti ni prevruće ni prehladno.

Problem #4: Nervirajući zvuk hrkanja

Ako vaš partner hrče, vjerujemo kako je pored njega jako teško spavati. Stalno ga gurkate, okrećete na bok i ponekad “slučajno” udarite. Ova gurkanja upale samo na kratko vrijeme i ubrzo se hrkanje nastavlja dalje. Pa što učiniti?

Hrkanje je jedan od najiritantnijih problema spavanja s partnerom
Ako vaš partner hrče možda je problem u previsokom jastuku ili pati od alergija 

 

1) između vas Dodajte puno slojeva deka

Pošto je najbolji lijek protiv hrkanja spavanje na boku, pod točkom jedan pokušajte dodati što više slojeva deka između vas. Ili neka vaš partner spava na strani kreveta gdje je zid. To će mu biti neka vrsta potpore koja će mu onemogućiti ili barem otežati okretanje na leđa i spriječiti hrkanje.

2) Nabavite antialergijski madrac i posteljinu

Možda niste znali, ali i alergije mogu biti uzrok hrkanja jer smanjeni protok zraka otežava disanje kroz nos. U ovom slučaju, vašem partneru će najbolje pomoći antialergijski madrac i posteljina.

Razmislite o madracima od latexa ili hladno lijevane pjene poput Fortuna Lux madraca. Presvučen je antibakterijskom presvlakom koja je skidiva i kemijski se može lako čistiti. Isto tako tražite li antialergijsku posteljinu, preporučili bi vam Comfort poplun koji je izrađen od 100% pamučne tkanine uz antialergijsku i antibakterijsku obradu.

3) Jastuk bi trebao biti prave visine

Vaš partner možda hrče zbog previsokog jastuka jer se tijekom spavanja njegova glava naginje previše prema naprijed i teže diše.

Njemu će najbolje odgovarati jastuk poput Venice Anatomica. Zbog svoje udubljene sredine pruža potporu vratu i omogućuje ispravan položaj glave pri spavanju. Tako će vaš partner imati bolji protok zraka i manje će hrkati.

No imajte na umu kako hrkanje može biti uzrok mnogo ozbiljnih zdravstvenih problema kao što je apneja pa ako hrkanje ne prestane, posjetite liječnika.

Problem #5: Ne možete zaspati bez televizije

Prije spavanja morate imati pozadinski zvuk
Jedino možete zaspati uz pozadinski zvuk

 

Prije spavanja mnoge od nas tišina previše nervira, počinjemo razmišljati o proteklom danu, a ponekad o problemima pa se često i razbudimo. Iz tog razloga prije spavanja uključimo televizor samo da imamo neki zvuk u pozadini koji će nas uspavati. No ako vaš partner više voli tišinu onda imate problem.

Pokušajte se dogovoriti s partnerom da ugasi televiziju 15-20 minuta nakon što zaspite. A ako do onda niste zaspali, onda ova buka zaista ne pomaže nikome od vas.

Ako vašem partneru ipak previše smeta zvuk televizije, a vi ne možete zaspati u tišini imamo i rješenje za to. Umjesto dosadnog gledanja televizije, ojačajte svoj ljubavni odnos i vodite ljubav prije spavanja. Tako oslobađate hormon oksitocin, poznatog kao hormon ljubavi koji vas čini sretnima, opušta vas i uspavljuje.

Problem #6: Vaš se partner voli maziti, a vi ne

Maženje je savršen ritual prije spavanja
Maženje je savršeni ritual prije spavanja

 

Ako se ne volite maziti prije spavanja to ne mora značiti kako se uopće ne volite maziti sa svojim partnerom. Neki ljudi jednostavno prije spavanja trebaju svoj vlastiti prostor kako bi se smirili i zatvorili oči.

A vašem partneru je možda potrebno upravo suprotno - malo maženja i ljubavi.

Za ovaj problem je stvarno lako naći kompromis. Neka maženje bude vaš mali ritual prije spavanja. Legnite se u krevet i izmjenjujte nježnost barem 10 minuta prije spavanja i nakon toga se slobodno okrenite svaki na svoju stranu kreveta :) Tako će vaš partner biti opušten, a ujedno ćete ojačati intimnost, povjerenje i ljubav između vas :)

Nadamo se kako ćete prije preseljenja u drugu sobu dati priliku ovim malim savjetima i poboljšati svoju i partnerovu kvalitetu spavanja :)

Kao što smo rekli, dobra pomoć će biti i odgovarajući madrac, jastuk ili možda veći krevet.

Želimo ugodne snove vama i vašem partneru :)

Nađite savršeni madrac