Otkrivamo zašto je ženama potrebno više sna (2.dio)

zene-dulje-spavanje-muskarci
Datum objave: 06. 06. 2016.

U jednom od prošlih članaka saznali smo kako su istraživači otkrili da žene trebaju više sna od muškaraca. No nisu objasnili zašto. A nas je jako interesirao razlog, pa evo što smo otkrili :)

Dame, vrijeme je da počnete što češće pritiskati “snooze” gumb na svojim budilicama smiley

I to bez imalo grižnje savjesti.

Znanstveno je dokazano da je ženama potrebno više sna od muškaraca. Tako barem otkrivaju rezultati istraživanja dr. Jim Hornea, britanskog vodećeg stručnjaka na području spavanja.

Tijek istraživanja

U istraživanju je sudjelovalo 210 muškaraca i žena u dobi između 18 i 65 godina, a provodilo se na Sveučilištu za privatna istraživanja Duke sa sjedištem u Sjedinjenim Američkim Državama.

Radi što točnijih rezultata, prije samog sudjelovanja ispitanici su bili podvrgnuti zdravstvenom pregledu i psihološkim procjenama kako bi se utvrdilo da ne pate od nekog poremećaja sna ili bolesti koja utječe na kvalitetu spavanja.

Istraživači su kroz razgovor otkrili da neispavanost uvelike utječe na povišenu razinu šećera u krvi, veći rizik od raznih upala, bolesti, lošijeg raspoloženja i depresije.

No, prema ovom istraživanju to vrijedi samo za žene.

Isto tako je zanimljivo da je kod žena manjak sna povezan s većim indeksom tjelesne mase, dok muškarci uspješno izbjegavaju ovaj efekt.

Zašto neispavanost negativno utječe na žene?

Istraživači misle da neispavanost teže pogađa žene zbog nedovoljne količine muškog spolnog hormona testosterona u tijelu. Naime, testosteron štiti stanice u organizmu od raznih infekcija, pa ujedno štiti mozak i druge organe od negativnog utjecaja neispavanosti i stresa.

Ne možemo se boriti protiv znanosti, pa ostanite što dulje u krevetu :)
Ne možemo se boriti protiv znanosti, pa ostanite što dulje u krevetu :)

 

Veća količina testosterona povezana je s nižim rizikom od akutnih upala, kardiovaskularnih, srčanih i reumatskih bolesti, većom osjetljivosti na inzulin i nižim indeksom tjelesne mase - kažu istraživači na Sveučilištu Duke.

A koja je poveznica između debljanja i nedostatka sna? Istraživači misle da su opet u pitanju hormoni. Naime, žene luče više estrogena i progesterona nego testosterona, a neispavanošću poremete njihovu ravnotežu. Zbog toga žene osjećaju veću glad pa su sklonije odlaziti svako malo u hladnjak i grickati sve što im se nađe pod rukom.

Žene trebaju 20 minuta više sna

Na kraju je zaključak istraživanja bio da ženama treba 20 minuta više sna od muškaraca, no razlog nije samo u održavanju tjelesne težine i sprječavanju raznih bolesti i depresije.

Razlog leži u još nečemu.

Naime, žene trebaju više sna jer žene tijekom dana upotrebljavaju više mozga od muškaraca. Zvuči kao da želimo započeti rat spolova, no tako kažu istraživači. I sami su istaknuli da žene više naginju “multitaskingu” i zbog toga moraju koristiti više mozga nego muškarci.

A jedna od glavnih funkcija sna je omogućiti mozgu da se oporavi i obnovi energijom.

Kako žene mogu pobijediti nesanicu?

Iako žene trebaju više sna od muškaraca, mnoge ga ipak ne dobivaju dovoljno. A to može biti iz nekoliko razloga:

Žene zbog stalnih hormonalnih promjena ne mogu spavati
Žene zbog stalnih hormonalnih promjena ne mogu spavati

 

Da bi pobijedile nesanicu pokušajte nešto od sljedećeg:

Eto, sada napokon imate crno na bijelo da je ženama ipak potrebno više sna od muškaraca.

Blago nama ženama smiley

Želimo vam da se ubuduće što bolje naspavate, a da bi se budile s osmijehom od uha do uha spavajte na kvalitetnom krevetu i madracu smiley

Odaberite madrac za bolji san