4 razloga zašto je dobar san ključan za zdravlje mozga

nesanica-negativni-utjecaj-spavanje
Datum objave: 08. 06. 2016.

Dobar san bitan je za sveukupno zdravlje, pa tako i za zdravlje mozga. Važno je dobro se naspavati jer tako smanjujemo rizik od demencija u starijoj dobi i bolje pamtimo važne informacije. Kao ove koje ćete sada pročitati :)

San općenito ima pozitivan utjecaj na naše zdravlje. Može spriječiti dijabetes, povišeni krvni tlak, smanjuje rizik od srčanih bolesti, pomlađuje nas i dobar je za liniju. O svemu tome smo već pisali i vjerujemo da ste to već sve dobro upamtili.

No što je s našim mozgom? U kakvom stanju je mozak nakon par dana neispavanosti?

U ne baš najboljem.

Naime, većina istraživanja upućuje na to da spavanje ima ključnu ulogu u mentalnom zdravlju, pohrani informacija i odvijanju kognitivnih procesa.

1. Dobar san važan je za pohranu informacija

Učenje i pamćenje općenito se dijeli na tri glavna koraka:

 • Nabava informacija. Uvođenje novih informacija u mozak
 • Integracija informacija. Integracija predstavlja proces kojim nove informacije ostaju zapamćene
 • Prisjećanje na informacije. Mogućnost da ponovno pristupimo pohranjenim informacijama

Pribavljanje i prisjećanje na informacije odvija se u budnom stanju, no integracija informacija odvija se tijekom spavanja kada mozak “briše” sve nepotrebne i neiskoristive informacije, a zadržava samo one potrebne. Jer stvarno nema potrebe da se sjetite svakog e-maila koji ste izbrisali taj dan ili svaku registracijsku oznaku na autu.

Tako mozak oslobađa mjesta za bitne informacije koje će vam u budućnosti biti korisne. Na primjer sljedeći put ćete pripaziti kako držite šalicu svježe skuhane kave ili ćete od danas zauvijek zapamtiti da je uvijek dobro imati kopije službenih mailova u slučaju da se izbrišu smiley

2. Dobar san smanjuje stres

U ožujku, 2014. godine istraživači sa Sveučilišlta u Pennsylvaniji otkrili su kako se zbog neispavanosti proizvodnja neurona u mozgu koji izazivaju stres i paniku znatno povećava. Što smo više neispavani to teže logički razmišljamo, glas razuma polako blijedi i odjednom nas preplavi stres i loše raspoloženje.

Kvalitetnim odmorom do manje stresa
Kvalitetnim odmorom do manje stresa

3. Dobar san smanjuje rizik od demencija

Neka istraživanja pokazuju kako kvalitetan san u mlađim godinama omogućuje bolje mentalno funkcioniranje u starijoj dobi. Osobe koje u mladosti nije mučila nesanica imaju manji rizik od pojave demencija i bolju sposobnost pamćenja.

4. Dobar san važan je za kognitivne procese

Nakon 24 sata nespavanja, mozak slabije i sporije radi, krvni tlak i razina kortizola (hormona stresa) raste, a već nakon tjedana dana neispavanosti usporavaju se kognitivne funkcije, počinju halucinacije i gubi se memorija.

Vjerovali ili ne, jedno istraživanje je također otkrilo da se zbog neispavanosti naš mozak smanjuje jer sadrži sve manje moždanih stanica.

Hoćete li nakon ove informacije i dalje ostajati budni dugo u noć?

Nadamo se da ćete od sada cijeniti i upamtiti važnost dobrog i kvalitetnog sna jer jedino što možemo zaključiti da je odmoreni mozak zapravo najzdraviji mozak smiley

No da bi ove informacije upamtili potrebno je i dobro se naspavati, a to nije ništa lakše uz kvalitetan madrac.

Zapamtite da smo uvijek ovdje za vas smiley

Pogledajte našu ponudu madraca

Zatvori

Obavezno

„Kolačić” je mala tekstualna datoteka koja sadrži podatke koji se pohranjuju na vaše računalo. Kolačići se koriste samo u tehničke svrhe te za olakšavanje upotrebe internetske stranice. 

Jedna vrsta kolačića, „trajni kolačić”, sprema datoteku na vaše računalo na dulje vrijeme. Naknadno se može koristiti za prilagodbu internetske stranice sukladno izborima i željama korisnika. Druga uobičajena vrsta kolačića je „kolačić sesije”. Kada posjetite određenu internetsku stranicu, kolačići sesije se šalju između vašeg računala i poslužitelja radi prikupljanja podataka. Kolačići sesije ne spremaju se nakon zatvaranja internetskog preglednika. Više informacija o tome kako funkcioniraju kolačići možete pronaći na www.allaboutcookies.org. 

Neprekidno radimo na poboljšanju ove internetske stranice. Stoga koristimo alat za analizu internetskih stranica „Google Analytics”, kojime analiziramo ponašanje posjetitelja naše internetske stranice na anoniman i skupni način. Alatu Google Analytics dozvoljavamo instalaciju kolačića i njihovo upravljanje na ovoj internetskoj stranici. Google Analytics koristi sljedeće kolačiće:

 • happy-dreams.hr
 • Ovaj kolačić pohranjuje podatke o svojim korisnicima radi stjecanja saznanja i njihovim potrebama. Namjena ovog kolačića je za poboljšanje kvalitete usluge, kako i za spremanje korisničkih postavki, preporuke sadržaja i rezultata pretraživanja te praćenje korisničkih trendova . Kolačić je „trajni” i pohranjuje se lokalno na vaše računalo tijekom 26 mjeseci.

Kako prekinuti upotrebu kolačića?
Ako ne želite primati kolačiće, izmijenite postavke internetskog preglednika tako da se automatski onemogućava pohrana kolačića ili da se prikazuje obavijest ako određena internetska stranica želi pohraniti kolačiće na vaše računalo. Prethodno pohranjene kolačiće možete izbrisati i putem internetskog preglednika. Za određena područja i funkcije ove internetske stranice potrebni su kolačići i neće raditi u slučaju brisanja ili odbijanja prihvaćanja kolačića.

Ako želite onemogućiti da vam Google Analytics sprema kolačiće, možete ga zabraniti na sljedećem linku:

Kako izbrisati već spremljene kolačiće?
Ako koristite osobno računalo i ažurirani preglednik, a želite ukloniti kolačiće koji su već na vašem uređaju, istovremeno pritisnite CTRL, SHIFT i DELETE. Ovdje možete pronaći stranice za podršku za većinu najčešće korištenih preglednika:

 • Internet Explorer
 • Mozilla Firefox
 • Google Chrome
 • Safari
 • Flash cookies

Internetske stranice mogu koristiti widgete za društvene medije koji korisnicima omogućava pristup s internetske stranice Happy Dreams na različitim platformama društvenih medija (npr. Facebook, YouTube, Twitter i LinkedIn). Kako biste bolje razumjeli kako se i koji podaci prikupljaju putem društvenih medija i koje kolačiće koriste treće strane, pogledajte trenutna pravila privatnosti svake od društvenih platformi.

Opcionalno

Happy Dreams je posvećen zaštiti vaše privatnosti i vaših osobnih podataka. Ova obavijest o privatnosti opisuje način na koji obrađujemo i koristimo osobne podatke koje smo dobili od vas prilikom posjete i upotrebe ove internetske stranice te način na koji nas možete kontaktirati ako imate dodatna pitanja u vezi obrade vaših osobnih podataka.

 1. PRIKUPLJANJE VAŠIH OSOBNIH PODATAKA
  1. Prikupljamo i obrađujemo vaše ime, adresu, telefonski broj, e-poštu, IP adresu, koje nam šaljete kako biste dobili informacije od nas ili ostvarili kupnju na našim stranicama.
  2. Osim toga, prikupljamo i obrađujemo vaše financijske podatke koji se odnose na vaša mrežna plaćanja za proizvode kada ih pošaljete 
  3. (a) kao dio podataka o vašem računu (ako se primjenjuju) i/ili 
  4. (b) u vezi s vašim zahtjevima za proizvodima ili u vezi s kupovinom proizvoda na našoj internetskoj stranici.
  5. Osim navedenih upotreba i namjena, vaše osobne podatke također možemo koristiti za administraciju i poboljšanje ove internetske stranice, za naše unutarnje zapise, za potrebe statističke analize i za ispunjavanje vaših narudžbi proizvoda i/ili kako bismo vas kontaktirali u vezi prodaje ili u sklopu naših postupaka vezanih uz komunikaciju s korisnicima.
 2. KOJI JE PRAVNI TEMELJ ZA OBRADU VAŠIH OSOBNIH PODATAKA?
  1. Obrada vaših osobnih podataka za svrhu u gornjem odjeljku temelji se na tome da je obrada potrebna za nas kako bismo mogli ispuniti ugovor s vama.
  2. Obrada vaših osobnih podataka za svrhu u gornjem odjeljku temelji se na našem legitimnom interesu za obradu vašeg zahtjeva ili upita ili zaključivanje ponude o kupnji.
 3. TKO IMA PRISTUP VAŠIM OSOBNIM PODACIMA?
  1. Primijenili smo prikladne tehničke i organizacijske mjere kako bismo zaštitili vaše osobne podatke od gubitka, nezakonitog pristupa itd. Broj osoba s pristupom vašim osobnim podacima je ograničen i samo će pojedinci povezani s Brandom Happy Dreams koji trebaju obraditi vaše osobne podatke u skladu s prethodnim svrhama, imati pristup vašim osobnim podacima.
 4. KOLIKO SE DUGO VAŠI OSOBNI PODACI POHRANJUJU?
  1. Podatke pohranjujemo do ispunjenja svrhe njihova prikupljanja. To znači da ćemo izbrisati vaše osobne podatke kada ti podaci više neće biti potrebni za obradu zahtjeva, narudžbe ili za upravljanje računom ili odnosom s našim klijentom. Otada se mogu spremati statistički podaci koji su anonimizirani. 
 5. KOJA SU VAŠA PRAVA?
  1. Happy Dreams je Brand Hilding Anders d.o.o., koji je kontrolor obrade vaših osobnih podatka. To znači da smo odgovorni za ispravnu obradu vaših osobnih podataka u skladu s primjenjivim zakonima. Jadranka Horvat službenik je za zaštitu podataka i možete mu/joj se obrati na +385(0)40650042.
  2. Imate pravo znati koje osobne informacije o vama obrađujemo i možete zatražiti kopiju takvih podataka. Imate pravo na ispravak netočnih osobnih podataka o vama, a u nekim slučajevima možete zatražiti da izbrišemo vaše osobne podatke (ako npr. osobni podaci više nisu potrebni kako bi se ispunio ugovor s vama). Ako ste dali svoju privolu za obradu svojih Osobnih podataka za eksplicitnu svrhu, uvijek možete povući svoju privolu. Ako želite povući svoju privolu, možete nam se obratiti služeći se kontaktnim informacijama navedenima u odjeljku 
  3. Isto tako imate pravo na prigovor na određeno obrađivanje vaših osobnih podataka i možete zatražiti da se ograniči obrada vaših osobnih podataka. Imajte na umu da ograničavanje ili brisanje vaših osobnih podataka može dovesti do toga da mi ne možemo ispunjavati svoje obveze prema ugovoru s vama. Također imate pravo izdvojiti svoje osobne podatke u strojno čitljivom formatu i prenijeti osobne podatke drugom voditelju.
  4. 6Ako imate pitanja o tome kako obrađujemo osobne podatke o vama ili želite iskoristiti vaša prava u skladu s odjeljkom 6.2, možete nam se obratiti na hr.hr@hildinganders.com, poštom na prethodno navedenu adresu ili telefonom na +385(0)40650042.
  5. Ako imate prigovore ili pritužbe na način na koji obrađujemo vaše osobne podatke, imate pravo uložiti pritužbu kod relevantnog nadzornog tijela za zaštitu podataka.
 6.  PROMJENE
  1. Ako se dogode ikakve promjene u vezi načina obrade vaših osobnih podataka, obavijestit ćemo vas objavom ažurirane verzije ove obavijesti o privatnosti na Happy Dreams Web stranicama.

Slažem se s Uvjetima privatnosti (dostavna služba)

Slažem se s Uvjetima privatnosti (korisnički podaci)