Istraživanja pokazala da manjak sna povećava razinu kolesterola u krvi

Datum objave: 15. 06. 2016.

Finski znanstvenici tvrde da već i kratko razdoblje s nedovoljno sna može imati loš utjecaj na zdravlje i da se njima možda objašnjava zašto manjak sna može potaknuti kardiovaskularne probleme.

Poznati su rezultati ranijih istraživanja koja kažu kako nedostatak sna povećava rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti, no ono što su u nedavnom istraživanju otkrili finski znanstvenici mnogima, pogotovo onima koji ne spavaju preporučenih 6 do 8 sati dnevno, se neće svidjeti.

Naime, u istraživanju objavljenom u znanstvenom časopisu Scientific Reports finski liječnici su otkrili da manjak sna ima loš utjecaj na razinu kolesterola u krvi.

Kolesterol je normalni sastojak krvi odnosno ljudskog tijela.

Štoviše, kolesterol je osnovni sastojak spolnih hormona pa bez njega ne bi bilo testosterona ni estrogena, ne bi bilo žučnih soli koje pomažu u probavi masnoća, ne bi bilo ovojnica stanica - pa bi infekcije direktno ulazile iz okoline. U krajnjem slučaju, ne bi bilo ni našeg mozga.

Dobar i loš kolesterol

Dakle, kolesterol je zapravo dobar i neophodan. No, kao i u svemu drugome, višak može biti štetan.

Kolesterol je, kao što je više manje poznato, sastojak hrane. Nakon probave, hrana ulazi u crijeva gdje se apsorbira, odnosno ulazi u krvotok i njime putuje do krajnjeg mjesta potrošnje u organizmu.

Problem nastaje kada masnoće, pa time i kolesterol, ne mogu krvlju doći do cilja. Kolesterol se u krvi može stopiti s bjelančevinama pa time postaje „topljiviji“ u krvi i lakše putuje do cilja. Upravo o odnosu količine kolesterola i bjelančevina ovisi učinak na organizam.

Tako se kuglice s puno bjelančevina i malo kolesterola zovu HDL-kolesterol (dobar kolesterol), a one s malo bjelančevina i puno kolesterola LDL-kolesterol (loš kolesterol).

Spavanje i smanjena aktivnost gena

Precizni Finci su, u svrhu istraživanja, zaključili da ljudi koji ne spavaju dovoljno imaju nižu razinu HDL kolesterola od onih koji nemaju problema sa snom. Drugim riječima, manjak sna ima loš učinak na razinu dobrog kolesterola u krvi.

Znanstvenici su za eksperimentalnu analizu angažirali 21 sudionika koji su pet noći spavali u kontroliranim uvjetima. Za 14 sudionika san je ograničen na četiri sata svake noći, a ostalih sedam ispitanika spavalo je dovoljno.

Tijekom studije svima su izvađeni uzorci krvi te analizirani na aktivnost gena i razinu lipoproteina. Kod osoba s nedostatkom sna otkrivena je smanjena aktivnost u genima odgovornim za regulaciju razine kolesterola.

U epidemiološkoj analizi korišteni su, pak, podaci 2.739 osoba iz dviju ranijih studija koji su, među ostalim, odgovarali na pitanja o tome osjećaju li da spavaju dovoljno i također su im uzeti uzorci krvi za analizu.

I kratko razdoblje može biti opasno

Finski znanstvenici tvrde da nalazi obje studije sugeriraju da već i kratko razdoblje s nedovoljno sna može imati loš utjecaj na zdravlje i da se njima možda objašnjava zašto manjak sna može potaknuti kardiovaskularne probleme.

“Eksperimentalna studija potvrdila je da je samo tjedan dana s manjkom sna dovoljan da se počne mijenjati tjelesni metabolizam i imunološki odgovor”, rekla je finska znanstvenica Vilma Aho, dodajući da njezin tim dodatnim studijama namjerava šire istražiti tu poveznicu.

Stoga, ukoliko do ljeta želite biti vitki i lijepi, bez da vas muče začepljenost krvnih žila i kolesterol, pokušajte osim vježbanja i pravilne prehrane - malo više odspavati.

A to možete i na novom krevetu.

Pogledajte spavaće sobe u našoj ponudi!