Najčešća razmišljanja u krevetu i kako ih staviti "on hold"

sto-razmisljamo-u-krevetu
Datum objave: 18. 04. 2016.

Krevet je mjesto u kojem napokon ostajemo sami sa svojim mislima pa nije ni čudno što upravo u spavaćoj sobi najviše i razmišljamo. Koje nam sve misli vrludaju glavom i kako ih se riješiti saznajte u nastavku :)

Svi smo se našli u situaciji da umorni legnemo u krevet, a onda umjesto da zaspimo po glavi prevrćemo misli. Mozak nam radi sto na sat.

Jesmo li ugasili televiziju? Navinuli alarm? Kako ćemo riješiti onu situaciju s posla?

I odjednom se nikako ne možemo namjestiti u krevetu i više nam se niti ne spava toliko.

Željeli bi stišati mozak i spavati, ali misli samo niču, jedna za drugom.

Složili smo popis najčešćih razmišljanja u krevetu uz nekoliko savjeta kako ih staviti “on hold” i spavati.

Zanima vas? Nastavite čitati :)

1. Baš bi mi sad legao topli sendvič s puno sira

Jedna od čestih briga koje nas more kada legnemo u krevet je - glad. Mrtvi ste umorni, ali želudac proizvodi čudne zvukove i vi razmišljate o tome da skoknete do frižidera.

No, jeste li zaista gladni?

Često zbog raznih izvora svjetlosti u spavaćoj sobi kao što su elektronički uređaji usporavamo proizvodnju melatonina - hormona spavanja, a zbog njegova manjka naše tijelo ne shvaća kako je noć pa često kasno navečer dobijemo neopisiv osjećaj gladi.

Umjesto ustajanja iz kreveta i otvaranja hladnjaka, radije planirajte što ćete pojesti za doručak :)

A ne bi bilo na odmet i da isključite sve elektroničke uređaje, kako bi se bolje naspavali.

2. Jesam li poslao onaj e-mail?

Mobitel vam je, naravno, pored glave pa vam nije teško provjeriti jeste li poslali važan e-mail.

To ste morali provjeriti. Shvaćamo. No je li je uistinu nužno da idete vidjeti što ima novog na Facebooku ili čitati najnovije vijesti? To vam nije dobra ideja, jer gledanje u ekran mobitela je kao da gledate ravno u sunce. I razbudit će vas.

Zato bi najbolje bilo da se opustite i sve to ostavite za ujutro. Nema nikakve razlike između odgovaranja na mail kasno navečer ili rano ujutro. Vjerujte nam.

3. Joj, zaboravio sam…

Legnete se umorni u krevet i zatvorite oči. No ne prođe ni pet sekundi kad se odjednom sjetite kako ste zaboravili vratiti knjige u knjižnici ili ste zaboravili da ste imali dogovoreni sastanak kod zubara.

Često nas zbog tih briga i osjećaja krivice uhvati tjeskoba zbog koje tijelo počinje proizvoditi veću količinu adrenalina. A svima nam je dobro znano kako adrenalin ubrzava rad srca i krvni tlak koji povećavaju snagu i budnost tijela.

Pokušajte ne razmišljati o tome ili barem ne brinuti previše, jer nije kraj svijeta. Knjige ćete već vratiti, a zubara ćete nazvati sutra, ispričati se i dogovoriti sljedeći termin :)

Nema potrebe razbijati glavu oko takvih sitnica.

4. Kad sam posljednji put nazvao roditelje?

Uvijek mislite nazvati roditelje, ali na kraju zaboravite
Uvijek mislite nazvati roditelje, ali na kraju zaboravite

 

Već je skoro ponoć i vi se bacate u krevet. Već ste gotovo utonuli u san i onda vam padne na pamet kako niste danas opet nazvali roditelje.

Planirate im se javiti već nekoliko dana, ali stalno zaboravljate i sada osjećate grižnju savjesti. Moramo vam reći kako to nema smisla. Radije idite spavati, a sutra u mobitel postavite podsjetnik kako se morate javiti roditeljima.

5. Joj ne… trebam na wc

Onaj osjećaja kada se savršeno ušuškate, nađete najudobniji položaj i onda se desi TO - morate na WC. Naravno, vi onda počnete razmišljati: trebam li zaista na wc ili ću moći izdržati još nekoliko sati? Možda ne? Da? Joj…

Vođenje unutarnjih rasprava trebamo li ići na wc ili ne samo povećava aktivnost našeg mozga. Pa umjesto dugotrajnog razmišljanja otiđite na wc i riješite se briga :)

Bit će vam lakše i brže ćete natrag zaspati.

6. Kakav je to bio zvuk? Jesam li zaključao vrata?

Zapuhao je lagani povjetarac ili se hodnikom prošetala mačka… Kada smo u mraku svakodnevni zvukovi mogu biti poprilično zastrašujući. A još k tome ljudska bića po prirodi naginju negativnom razmišljanju pa nas često muče i brige jesmo li dobro zatvorili prozore i vrata.

Takva razmišljanja mogu dovesti do stresa i psihološkog uzbuđenja koji samo otežavaju spavanje.

Ako vas toliko muče nezaključana vrata otiđite ih provjeriti i natrag na spavanje :)

7. Zašto je krevet odjednom toliko neudoban?

Čim smo mrzovoljniji i nervozniji to smo skloniji naći bilo kakve pritužbe.

Posteljina je odjednom previše hrapava i tvrda, madrac je pretvrd, a da ne pričamo o kvrgavom jastuku ili iritirajućim zavjesama.

A još k tome sami sebi stvaramo pritisak jer znamo da ako sada ne zaspimo sutra ćemo biti umorni k’o pas.

Usporite malo i oslobodite se pritiska. Pokušajte pustiti neku opuštajuću glazbu koja će vas smiriti ili razmišljajte o nečem lijepom. Sve je u dobrom opuštanju i pronalaženju zena :)

Kako se naspavati?

Da ne bi imali potrebu za podnevnim spavanjem važno je otkloniti sve misli prije spavanja
Da ne bi imali potrebu za podnevnim spavanjem važno je otkloniti sve misli prije spavanja

 

Vrludaju li vašom glavom razne misli zbog kojih ne možete spavati? Evo par savjeta što možete učiniti kako bi zaspali u tren oka :)

 1. Ponovno ispitajte svoj odnos s kofeinom. Kavu pijte u jutarnjim satima, a izbjegavajte je u popodnevnim i večernjim satima. Također izbjegavajte i pretjerani unos gaziranih i voćnih sokova.
 2. Pripazite što jedete prije spavanja. Namirnice s visokim udjelom šećera će vam dati previše energije i nećete moći zaspati. Prije spavanja radije posegnite za proteinima kao što su tvrdo kuhana jaja ili nemasno meso kao što su piletina i puretina.
 3. Elektroničke uređaje ostavite izvan sobe. Mobiteli su istovremeno najbolje jutarnje budilice i najgori uzrok nesanice. Svjetlost emitirana iz ekrana mobitela usporava proizvodnju melatonina bez kojeg se naše tijelo ne može smiriti i spremiti na spavanje.
 4. Prije spavanja napravite popis obaveza. Na bilo koji način izbjegnite moguće brige oko sutrašnjih obveza. Kako bi bili sigurni da ćete sve obaviti na vrijeme, napravite popis obaveza.
 5. Prije spavanja se opustite. Ako trebate čitati poslovne mailove ili obaviti stresne razgovore, učinite to barem dva sata prije spavanja, a ne prije samog odlaska u krevet. Tako ćete izbjeći veću proizvodnju adrenalina koje negativno utječe na spavanje.
 6. Uložite u kvalitetan madrac. Svačije je vrijeme dragocjeno, pa i vaše. Ne samo da u krevetu provedete 1/3 svog života, već kvalitetan san utječe i na vaš uspjeh i produktivnost u svakodnevnim aktivnostima.

Dakle, kvalitetan madrac, jastuk i svi ostali “dodaci za krevet” moraju biti udobni i pogodni za spavanje :)

Ako vam je nešto od toga potrebno, slobodno nas posjetite ili zavirite u našu online ponudu :)

Neka vam zadnje misli prije spavanja ne budu rješavanje sutrašnjih problema ili osjećaj krivice što niste zvali majku.

Jedino o čemu smijete razmišljati je koliko imate sreće što spavate na najudobnijem madracu ikad :)

Klikni za najudobniji madrac

Zatvori

Obavezno

„Kolačić” je mala tekstualna datoteka koja sadrži podatke koji se pohranjuju na vaše računalo. Kolačići se koriste samo u tehničke svrhe te za olakšavanje upotrebe internetske stranice. 

Jedna vrsta kolačića, „trajni kolačić”, sprema datoteku na vaše računalo na dulje vrijeme. Naknadno se može koristiti za prilagodbu internetske stranice sukladno izborima i željama korisnika. Druga uobičajena vrsta kolačića je „kolačić sesije”. Kada posjetite određenu internetsku stranicu, kolačići sesije se šalju između vašeg računala i poslužitelja radi prikupljanja podataka. Kolačići sesije ne spremaju se nakon zatvaranja internetskog preglednika. Više informacija o tome kako funkcioniraju kolačići možete pronaći na www.allaboutcookies.org. 

Neprekidno radimo na poboljšanju ove internetske stranice. Stoga koristimo alat za analizu internetskih stranica „Google Analytics”, kojime analiziramo ponašanje posjetitelja naše internetske stranice na anoniman i skupni način. Alatu Google Analytics dozvoljavamo instalaciju kolačića i njihovo upravljanje na ovoj internetskoj stranici. Google Analytics koristi sljedeće kolačiće:

 • happy-dreams.hr
 • Ovaj kolačić pohranjuje podatke o svojim korisnicima radi stjecanja saznanja i njihovim potrebama. Namjena ovog kolačića je za poboljšanje kvalitete usluge, kako i za spremanje korisničkih postavki, preporuke sadržaja i rezultata pretraživanja te praćenje korisničkih trendova . Kolačić je „trajni” i pohranjuje se lokalno na vaše računalo tijekom 26 mjeseci.

Kako prekinuti upotrebu kolačića?
Ako ne želite primati kolačiće, izmijenite postavke internetskog preglednika tako da se automatski onemogućava pohrana kolačića ili da se prikazuje obavijest ako određena internetska stranica želi pohraniti kolačiće na vaše računalo. Prethodno pohranjene kolačiće možete izbrisati i putem internetskog preglednika. Za određena područja i funkcije ove internetske stranice potrebni su kolačići i neće raditi u slučaju brisanja ili odbijanja prihvaćanja kolačića.

Ako želite onemogućiti da vam Google Analytics sprema kolačiće, možete ga zabraniti na sljedećem linku:

Kako izbrisati već spremljene kolačiće?
Ako koristite osobno računalo i ažurirani preglednik, a želite ukloniti kolačiće koji su već na vašem uređaju, istovremeno pritisnite CTRL, SHIFT i DELETE. Ovdje možete pronaći stranice za podršku za većinu najčešće korištenih preglednika:

 • Internet Explorer
 • Mozilla Firefox
 • Google Chrome
 • Safari
 • Flash cookies

Internetske stranice mogu koristiti widgete za društvene medije koji korisnicima omogućava pristup s internetske stranice Happy Dreams na različitim platformama društvenih medija (npr. Facebook, YouTube, Twitter i LinkedIn). Kako biste bolje razumjeli kako se i koji podaci prikupljaju putem društvenih medija i koje kolačiće koriste treće strane, pogledajte trenutna pravila privatnosti svake od društvenih platformi.

Opcionalno

Happy Dreams je posvećen zaštiti vaše privatnosti i vaših osobnih podataka. Ova obavijest o privatnosti opisuje način na koji obrađujemo i koristimo osobne podatke koje smo dobili od vas prilikom posjete i upotrebe ove internetske stranice te način na koji nas možete kontaktirati ako imate dodatna pitanja u vezi obrade vaših osobnih podataka.

 1. PRIKUPLJANJE VAŠIH OSOBNIH PODATAKA
  1. Prikupljamo i obrađujemo vaše ime, adresu, telefonski broj, e-poštu, IP adresu, koje nam šaljete kako biste dobili informacije od nas ili ostvarili kupnju na našim stranicama.
  2. Osim toga, prikupljamo i obrađujemo vaše financijske podatke koji se odnose na vaša mrežna plaćanja za proizvode kada ih pošaljete 
  3. (a) kao dio podataka o vašem računu (ako se primjenjuju) i/ili 
  4. (b) u vezi s vašim zahtjevima za proizvodima ili u vezi s kupovinom proizvoda na našoj internetskoj stranici.
  5. Osim navedenih upotreba i namjena, vaše osobne podatke također možemo koristiti za administraciju i poboljšanje ove internetske stranice, za naše unutarnje zapise, za potrebe statističke analize i za ispunjavanje vaših narudžbi proizvoda i/ili kako bismo vas kontaktirali u vezi prodaje ili u sklopu naših postupaka vezanih uz komunikaciju s korisnicima.
 2. KOJI JE PRAVNI TEMELJ ZA OBRADU VAŠIH OSOBNIH PODATAKA?
  1. Obrada vaših osobnih podataka za svrhu u gornjem odjeljku temelji se na tome da je obrada potrebna za nas kako bismo mogli ispuniti ugovor s vama.
  2. Obrada vaših osobnih podataka za svrhu u gornjem odjeljku temelji se na našem legitimnom interesu za obradu vašeg zahtjeva ili upita ili zaključivanje ponude o kupnji.
 3. TKO IMA PRISTUP VAŠIM OSOBNIM PODACIMA?
  1. Primijenili smo prikladne tehničke i organizacijske mjere kako bismo zaštitili vaše osobne podatke od gubitka, nezakonitog pristupa itd. Broj osoba s pristupom vašim osobnim podacima je ograničen i samo će pojedinci povezani s Brandom Happy Dreams koji trebaju obraditi vaše osobne podatke u skladu s prethodnim svrhama, imati pristup vašim osobnim podacima.
 4. KOLIKO SE DUGO VAŠI OSOBNI PODACI POHRANJUJU?
  1. Podatke pohranjujemo do ispunjenja svrhe njihova prikupljanja. To znači da ćemo izbrisati vaše osobne podatke kada ti podaci više neće biti potrebni za obradu zahtjeva, narudžbe ili za upravljanje računom ili odnosom s našim klijentom. Otada se mogu spremati statistički podaci koji su anonimizirani. 
 5. KOJA SU VAŠA PRAVA?
  1. Happy Dreams je Brand Hilding Anders d.o.o., koji je kontrolor obrade vaših osobnih podatka. To znači da smo odgovorni za ispravnu obradu vaših osobnih podataka u skladu s primjenjivim zakonima. Jadranka Horvat službenik je za zaštitu podataka i možete mu/joj se obrati na +385(0)40650042.
  2. Imate pravo znati koje osobne informacije o vama obrađujemo i možete zatražiti kopiju takvih podataka. Imate pravo na ispravak netočnih osobnih podataka o vama, a u nekim slučajevima možete zatražiti da izbrišemo vaše osobne podatke (ako npr. osobni podaci više nisu potrebni kako bi se ispunio ugovor s vama). Ako ste dali svoju privolu za obradu svojih Osobnih podataka za eksplicitnu svrhu, uvijek možete povući svoju privolu. Ako želite povući svoju privolu, možete nam se obratiti služeći se kontaktnim informacijama navedenima u odjeljku 
  3. Isto tako imate pravo na prigovor na određeno obrađivanje vaših osobnih podataka i možete zatražiti da se ograniči obrada vaših osobnih podataka. Imajte na umu da ograničavanje ili brisanje vaših osobnih podataka može dovesti do toga da mi ne možemo ispunjavati svoje obveze prema ugovoru s vama. Također imate pravo izdvojiti svoje osobne podatke u strojno čitljivom formatu i prenijeti osobne podatke drugom voditelju.
  4. 6Ako imate pitanja o tome kako obrađujemo osobne podatke o vama ili želite iskoristiti vaša prava u skladu s odjeljkom 6.2, možete nam se obratiti na hr.hr@hildinganders.com, poštom na prethodno navedenu adresu ili telefonom na +385(0)40650042.
  5. Ako imate prigovore ili pritužbe na način na koji obrađujemo vaše osobne podatke, imate pravo uložiti pritužbu kod relevantnog nadzornog tijela za zaštitu podataka.
 6.  PROMJENE
  1. Ako se dogode ikakve promjene u vezi načina obrade vaših osobnih podataka, obavijestit ćemo vas objavom ažurirane verzije ove obavijesti o privatnosti na Happy Dreams Web stranicama.

Slažem se s Uvjetima privatnosti (dostavna služba)

Slažem se s Uvjetima privatnosti (korisnički podaci)