Narkolepsija - poremećaj spavanja, ali i neurološko oboljenje

Narkolepsija - poremećaj spavanja, ali i neurološko oboljenje
Datum objave: 16. 09. 2016.

Narkolepsija utječe na fizičku sigurnost u mnogim svakodnevnim aktivnostima, a može biti uzrok i lošeg pamćenja te smanjene koncentracije, što može značajno negativno utjecati na kvalitetu života.

Narkolepsija - neurološko oboljenje koje se definira kao kronični poremećaj spavanja

Osobe oboljele od narkolepsije često imaju isprekidan noćni san i abnormalan ritam spavanja tijekom dana, što se nerijetko pogrešno tumači kao insomnija.

Pri usnivanju takve osobe uglavnom ulaze u REM fazu sna unutar prvih 5 minuta, dok kod većine ostalih ljudi REM faza nastupa tek sat vremena kasnije.

Još jedan od problema koje doživljavaju mnogi oboljeli jest katapleksija - iznenadna mišićna slabost koja je izazvana snažnim osjećajima ili nastaje spontano bez emocionalnog okidača.

Nije uzrokovana psihičkim problemima

Narkolepsija, kao neurološki poremećaj spavanja, nije uzrokovana mentalnim poremećajem ili psihološkim problemima, već je najvjerojatnije uzrokovana određenim genetskim mutacijama i abnormalnostima koje utječu na specifične biološke čimbenike u mozgu, u kombinaciji s utjecajima iz okoline za vrijeme razvoja, poput virusnih infekcija.

Osobe oboljele od narkolepsije uglavnom ulaze u REM fazu sna unutar prvih 5 minuta spavanja
Osobe oboljele od narkolepsije uglavnom ulaze u REM fazu sna unutar prvih 5 minuta spavanja
 

Glavni simptomi narkolepsije su:

Iako uzroci narkolepsije nisu sasvim poznati, znanstvenici pokazuju da značajan utjecaj na razvoj narkolepsije imaju vanjski čimbenici koji mogu biti okidači razvoja bolesti kod osoba s postojećim neurološkim nedostacima.

Osim toga, bez obzira na to što se dijagnoza narkolepsije često postavlja vrlo kasno, narkolepsija ima osjetan utjecaj na svakodnevni život oboljelih.

Može biti itekako opasna

Narkolepsija utječe na fizičku sigurnost u mnogim svakodnevnim aktivnostima poput izvršavanja zadataka na radnom mjestu, vožnje automobila, i drugih, a može biti vrlo opasna ako oboljela osoba u tim uvjetima iznenada utone u san ili izgubi kontrolu nad mišićima.

Osim toga, narkolepsija može imati negativan utjecaj i na mentalno zdravlje (anksioznost i depresija), a oboljeli od narkolepsije nailaze često na nerazumijevanje okoline.

Narkolepsija može biti uzrok lošeg pamćenja i smanjene koncentracije, što može značajno negativno utjecati na kvalitetu života.

Liječenje

Liječenjem se oboljelima od narkolepsije može značajno ublažiti simptome, no ne i izliječiti sam poremećaj.

Vrijeme potrebno da se postigne optimalna kontrola simptoma je varijabilno i može trajati nekoliko mjeseci ili duže.

Često je potrebna prilagodba doze lijekova, a potpuna kontrola simptoma je rijetko moguća. Oralno primijenjeni lijekovi su osnova formalnog liječenja narkolepsije, no potrebne su i promjene životnog stila.

Osnovna terapija za pretjeranu pospanost tijekom dana su stimulansi centralnog živčanog sustava kao što su metilfenidat, amfetamin, metamfetamin, modafinil i drugi.

U mnogim slučajevima planirani kratki san tijekom dana može smanjiti potrebu za farmakološkim liječenjem pretjerane dnevne pospanosti, no to olakšanje simptoma je kratkog trajanja.

Jedan od glavnih simptoma narkolepsije je prekomjerna dnevna pospanost, tj. nemogućnost održavanja budnosti tijekom dana
Jedan od glavnih simptoma narkolepsije je prekomjerna dnevna pospanost, tj. nemogućnost održavanja budnosti
 

Antidepresivi za REM fazu sna

Prema jednom istraživanju, san od 120 minuta je imao pozitivan učinak na pacijentovu budnost 3 sata, dok od 15 minuta sna nije zabilježena nikakva korist.

Katapleksija i ostali simptomi REM faze se često liječe tricikličkim antidepresivima kao što su klomipramin, imipramin i protriptilin, te drugim lijekovima koji suprimiraju REM san.

Zapamtite! Upotreba stimulansa tijekom dana kako bi se prikrila pospanost ne utječe na stvarni poremećaj u podlozi problema.

Treba imati na umu i kako spavanje tijekom dana nije pogodna zamjena za san tijekom noći, a stimulansi mogu donekle pomoći u obavljanju dnevnih aktivnosti, dok osnovni poremećaj ostaje prisutan i može se i pogoršati budući da sami stimulansi postaju prepreka periodu dubokog sna.

Promjena životnih navika

Najbolji recept u borbi s narkolepsijom je promjena životnog stila.

To, prije svega, uključuje raspored perioda spavanja, smanjenje razine stresa, tjelovježbu i smanjenje unosa stimulansa poput kofeina i nikotina.

Također, dobar savjet je i izbjegavanje lijekova koji izazivaju pospanost, kao i lijekova protiv alergija.

Režim prehrane također je vrlo važan za kvalitetan san. Jedite, stoga, zdrave namirnice, žitarice, voće, povrće te mliječne proizvode.

Za bolji san uvijek možete pogledati ponudu Happy Dreams web shopa.

Pogledajte ponudu posteljina