Najbolji položaj spavanja za trudnice

Najbolji položaj spavanja za trudnice
Datum objave: 12. 10. 2016.

Najbolji način da se kao trudnica naspavate je na boku. Posebno na lijevom boku! To, naime, omogućava maksimalnu količinu protoka krvi za vas i rastuće dijete, a ne vrši pritisak na jetru.

Jedna od stvari u koju možete biti itekako sigurni kada očekujete dijete je da odlazak na spavanje i zadržavanje dobrog sna neće biti tako jednostavno kao prije.

Žene su naviknute da mogu spavati u kojem god položaju žele, ali taj se stavak uvelike mijenja u trudnoći.

Ne samo da će neke buduće majke tijekom sna prolaziti kroz bolno iskustvo boli u grudima, čestih odlazaka na mokrenje, žgaravice, boli u leđima, otežanog disanja ili pak nesanice, već će im biti vrlo teško pronaći adekvatan položaj u kojem će se moći najbolje naspavati.

Važno je znati kako neki položaji spavanja nisu posve sigurni za trudnice i dijete u njima, odnosno postoje sigurniji i manje sigurni položaji na koje valja apelirati.

Da bi vaša beba bila i ostala zdrava te kako biste vi povećali šansu za kvalitetnim snom u narednim mjesecima, ovaj vodič će pomoći pronaći najbolju moguću poziciju za spavanje u trudnoći.

Žene su naviknute da mogu spavati u kojem god položaju žele, ali taj se stavak uvelike mijenja u trudnoći
Žene su naviknute da mogu spavati u kojem god položaju žele, ali taj se stavak uvelike mijenja u trudnoći
 

Spavanje na leđima

Tijekom trudnoće, trebate izbjegavati spavanje na leđima!

Iako to može biti sigurno tijekom prvog tromjesečja, najveći minus ovakvog odmara je da uzrokuje pritisak trbuha i maternice prema dolje na glavne vene koje rade na povratku krvi iz donjeg dijela tijela u srce.

Tako da spavajući na leđima, osim što možete doživjeti vrtoglavicu, također ometate dostavu krvi i hranjivih tvari do posteljice i vaše bebe.

Ostali problemi koje kod trudnica može uzrokovati spavanje na leđima su bolovi u leđima, otežano disanje, problemi probavnog sustava, hemoroidi, nizak krvni tlak, te slabija cirkulacija za trudnicu, a onda i za bebu.

Spavanje na trbuhu

Nakon petog mjeseca trudnoće, jasno je kako spavanje na trbuhu nije najudobniji način da se naspavate.

Mogli biste se osjećati kao da pokušavate spavati na velikoj lubenici smiley.

No, ako se bojite da ovaj položaj može završiti tako da se vaše dijete ozlijedi, nemojte brinuti.

Naime, čak i u devetom mjesecu trudnoće, potrbušnica i mišićni sloj maternice, kao i plodna voda, pružaju dovoljno zaštite za dijete.

Drugim riječima, medicinski gledano, spavanje na trbuhu potpuno je sigurno za vas, kao i za vašu nerođenu bebu, ali vrlo vjerojatno vam neće pritom baš biti najudobnije.

Jasno je kako odlazak na spavanje i zadržavanje dobrog sna nije tako jednostavno u trudnoći kao prije nje
Jasno je kako odlazak na spavanje i zadržavanje dobrog sna nisu tako jednostavni u trudnoći kao prije nje
 

Spavanje na boku

Najbolji način da se kao trudnica naspavate po noći je spavanje na boku.

Posebno na lijevom boku!

To, naime, omogućava maksimalnu količinu protoka krvi za vas i rastuće dijete, a ne vrši pritisak na jetru koja je, kao što znamo, na desnoj strani.

Za dodatnu udobnost slobodno možete saviti noge i koljena s jastukom između njih.

Ovaj položaj također će imati koristi za vaše bubrege, pomažući im ukloniti otpad i tekućine iz tijela, što će zauzvrat smanjiti oticanje gležnjeva ruku i nogu.

Dodatni jastukom povećajte udobnost

Ako ćete i dalje imati problema sa spavanjem tijekom trudnoće, poput npr. žgaravice u noćnim satima, za ublažavanje tog simptoma može pomoći još nekoliko dodatnih jastuka kojima ćete poduprijeti gornji dio tijela.

Ako vas, pak, za vrijeme spavanja u trudnoći muči otežano disanje, također ekstra jastukom možete povećati i protok zraka.

Naspavajte se tijekom najljepšeg razdoblja u životu na Happy Dreams jastucima.

Pogledaj jastuke za trudnice laugh