Zašto je jastuk važan za kvalitetan san?

Odabir jastuka važan je za kvalitetan san
Datum objave: 18. 04. 2018.

Puno je jastuka... no važno je izabrati onaj koji će podupirati vaš vrat i kralježnicu kako bi se mišići tijekom noći opustili i tijelo odmorilo.

Koliko ste se samo puta probudili ujutro i osjetili da vam je ukočen vrat? Osjećate bolove u leđima i čangrizavi ste pa su vam svi drugi krivi za vaše probleme. E pa nisu oni krivi, kriv je vaš jastuk.

Svi se mi želimo što bolje naspavati, ali kada biramo novi krevet, razmišljamo o dizajnu kreveta, veličini kreveta, o tome ima li ladice ili nema i o tome kakav je madrac.

Rijetko tko obraća pozornost na jastuke. Ljudima je važnije da se uzorci na posteljini podudaraju s tonovima na zidovima nego da razmišljaju o jastuku  A kamoli o najboljem jastuku.

O jastuku bi ipak trebali dobro razmišljati, na njima naša glava počiva čak 8 sati na dan.

Prvi jastuci nastali su kao pomoć u borbi protiv noćnih mora, a dobro odabrani jastuci važni su za kvalitetan san i buđenje bez bolova u leđima i vratu.

Kada birate jastuk, razmislite kako spavate

Kako vas ujutro ne bi probudili bolovi u donjem dijelu leđa ili ukočen vrat, važno je da imate jastuk koji podupire vaš vrat kako bi se mišići opustili, a organizam napunio energijom za novi dan.

Ukoliko spavate na leđima,  potreban vam je visok jastuk srednje mekoće koji stavlja vaš vrat, glavu i kralježnicu u neutralan položaj.

My pillow Eco Green jastuci nastali su od obnovljivih izvora

My pillow Eco Green jastuci nastali su od obnovljivih izvora

 

U kupnju jastuka povedite i prijatelja ili bolju polovicu kako bi vam pomogao u odabiru. Znate da ste našli pravi jastuk kada legnete i glava vam se nalazi u liniji ramena, kukova i koljena. 

Ukoliko je vaš omiljen položaj spavanje na trbuhu, moramo vas upozoriti da ovakav način spavanja i nije najbolji bolove u leđima. Ako se ujutro budite s glavoboljom i bolovima odaberite jastuk koji će vam pomoći da promijenite položaj spavanja.

 

Comfort plus jastuk otporan je na razne vrste bakterija

 

Ako pak spavate na boku, odaberite jastuk koji je dovoljno visok i čvrst da vam podupire glavu, vrat i ramena kako vam glava ne bi visjela.

Venice Anatomic jastuk pruža idealnu potporu vratnim kralješcima

Količina jastuka na krevetu

Sigurno ste puno puta gledali omiljenu seriju i poželjeli da imate pun krevet jastuka, baš kao što to imaju na televiziji.

No moramo vam reći da veća količina jastuka neće pomoći da lakše zaspite ni da se riješite bolnih leđa.

Kao što je bitna veličina i struktura jastuka, isto tako je bitna i količina jastuka na vašem krevetu. Ne preporučujemo ni spavanje s više jastuka istovremeno jer takav način spavanja može prouzročiti poteškoće u disanju i naprezanje vratnih kralješka.

Dakle, ne odgovara svima isti jastuk i nije važno samo da lijepo izgleda. Sljedeći put kad odete u kupovinu jastuka razmislite o tome kakav ćete kupiti i kako će utjecati na vaš san i zdravlje.

 

Najbolji jastuci za kvalitetan san