5 najboljih namirnica za spavanje

kikiriki-maslac-spavanje
Datum objave: 04. 11. 2015.

Budimo iskreni. Živimo jako užurbanim ritmom. Često smo pod stresom. I često loše spavamo. Jednostavan način za bolji san je mala promjena jelovnika.

Neke namirnice mogu pospješiti usnivanje i općenito povoljno djelovati na kvalitetu sna.

Radi se o namirnicama koje osiguravaju dovoljne količine nutrijenata potrebnih za proizvodnju serotonina - neurotransmitera koji pomaže u regulaciji spavanja.

5 najboljih namirnica za spavanje

1. Složeni ugljikohidrati

Ako želite spavati kao beba u svoju prehranu svakako uvrstite složene ugljikohidrate kao što su žitarice od cjelovitog zrna, integralna riža, krekeri i slično.

Složeni ugljikohidrati utječu na pojačanu proizvodnju serotonina, što će vam pomoći da lakše zaspite i bolje spavate. S druge strane, postoje i jednostavni ugljikohidrati koji sabotiraju san.

Radi se naravno o slatkišima, kruhu, tjestenini, kolačima i drugoj slatkoj hrani. Konzumacija ovakve hrane utječe na nagli rast i pad šećera, što loše djeluje na spavanje.

Složeni ugljikohidrati utječu na pojačanu proizvodnju serotonina
Složeni ugljikohidrati utječu na pojačanu proizvodnju serotonina

2. Proteini

Za turbo dobar san večera neka obavezno sadrži neku od sljedećih namirnica: nemasni sir, piletina, puretina i riba.

Ove namirnice su izrazito bogate aminokiselinom triptofan, koja poveća razinu serotonina u organizmu.

Izbjegavajte masne sireve, pileća krilca, prženu ribu i drugu teško probavljivu hranu koja vas može držati budnima.

Zdravi i lako probavljivi proteni osiguravaju dobar san
Zdravi i lako probavljivi proteni osiguravaju dobar san

3. Zdrave masnoće

Osigurajte dnevnu dozu zdravih masnoća.

One su ključne u održavanju zdravlja srca, ali i proizvodnje serotonina.

Maslac od kikirikija i orašasti plodovi poput oraha, badema, indijskog oraščića i pistacije idealan su izbor prije spavanja.

Izbjegavajte hranu sa zasićenim i trans mastima, kao što su prženi krumpirići, čips ili druge masne grickalica.

Te namirnice djeluju na smanjenje razine serotonina u organizmu. I povećanje brojke na vagi.

Čips će smanjiti razinu serotonina u organizmu
Čips će smanjiti razinu serotonina u organizmu

4. Određeni napici

Napitak prije spavanja može djelovati na san pozitivno ili negativno.

Dobar, umirujući napitak je toplo mlijeko (majka bila u pravu). A dobro je popiti i biljni čaj od kamilice ili metvice.

Loš izbor je alkohol ili bilo kakav kofeinski napitak.

Toplo mlijeko je idealan napitak prije spavanja
Toplo mlijeko je idealan napitak prije spavanja

5. Svježe začinsko bilje

Svježe bilje može imati smirujući učinak na tijelo. Na primjer, kadulja i bosiljak sadrže kemikalije koje smanjuju napetost i poboljšavaju kvalitetu spavanja.

Probajte za večeru napraviti domaću tjesteninu s umakom od rajčice začinjenim s kaduljom i bosiljkom.

Ovo jednostavno i ukusno jelo osigurat će vam sve što je potrebno za čvrsti san. Izbjegavajte jake začine kao što crvena paprika ili crni papar, jer oni imaju stimulativni učinak.

Bosiljak blagotvorno djeluje na kvalitetu sna
Bosiljak blagotvorno djeluje na kvalitetu sna

Mali zalogaji za bolji san

 • banana s nemasnim jogurtom
 • svježi kravlji sir
 • krekeri od cjelovitih žitarica i kikiriki maslac
 • jabuka i mozzarela sir

Iskušajte ove zdrave i ukusne namirnice koje će vašem organizmu osigurati nutrijente za bolji san.

Slatke snove želimo:)

Postavi nam pitanje

Zatvori

Obavezno

„Kolačić” je mala tekstualna datoteka koja sadrži podatke koji se pohranjuju na vaše računalo. Kolačići se koriste samo u tehničke svrhe te za olakšavanje upotrebe internetske stranice. 

Jedna vrsta kolačića, „trajni kolačić”, sprema datoteku na vaše računalo na dulje vrijeme. Naknadno se može koristiti za prilagodbu internetske stranice sukladno izborima i željama korisnika. Druga uobičajena vrsta kolačića je „kolačić sesije”. Kada posjetite određenu internetsku stranicu, kolačići sesije se šalju između vašeg računala i poslužitelja radi prikupljanja podataka. Kolačići sesije ne spremaju se nakon zatvaranja internetskog preglednika. Više informacija o tome kako funkcioniraju kolačići možete pronaći na www.allaboutcookies.org. 

Neprekidno radimo na poboljšanju ove internetske stranice. Stoga koristimo alat za analizu internetskih stranica „Google Analytics”, kojime analiziramo ponašanje posjetitelja naše internetske stranice na anoniman i skupni način. Alatu Google Analytics dozvoljavamo instalaciju kolačića i njihovo upravljanje na ovoj internetskoj stranici. Google Analytics koristi sljedeće kolačiće:

 • happy-dreams.hr
 • Ovaj kolačić pohranjuje podatke o svojim korisnicima radi stjecanja saznanja i njihovim potrebama. Namjena ovog kolačića je za poboljšanje kvalitete usluge, kako i za spremanje korisničkih postavki, preporuke sadržaja i rezultata pretraživanja te praćenje korisničkih trendova . Kolačić je „trajni” i pohranjuje se lokalno na vaše računalo tijekom 26 mjeseci.

Kako prekinuti upotrebu kolačića?
Ako ne želite primati kolačiće, izmijenite postavke internetskog preglednika tako da se automatski onemogućava pohrana kolačića ili da se prikazuje obavijest ako određena internetska stranica želi pohraniti kolačiće na vaše računalo. Prethodno pohranjene kolačiće možete izbrisati i putem internetskog preglednika. Za određena područja i funkcije ove internetske stranice potrebni su kolačići i neće raditi u slučaju brisanja ili odbijanja prihvaćanja kolačića.

Ako želite onemogućiti da vam Google Analytics sprema kolačiće, možete ga zabraniti na sljedećem linku:

Kako izbrisati već spremljene kolačiće?
Ako koristite osobno računalo i ažurirani preglednik, a želite ukloniti kolačiće koji su već na vašem uređaju, istovremeno pritisnite CTRL, SHIFT i DELETE. Ovdje možete pronaći stranice za podršku za većinu najčešće korištenih preglednika:

 • Internet Explorer
 • Mozilla Firefox
 • Google Chrome
 • Safari
 • Flash cookies

Internetske stranice mogu koristiti widgete za društvene medije koji korisnicima omogućava pristup s internetske stranice Happy Dreams na različitim platformama društvenih medija (npr. Facebook, YouTube, Twitter i LinkedIn). Kako biste bolje razumjeli kako se i koji podaci prikupljaju putem društvenih medija i koje kolačiće koriste treće strane, pogledajte trenutna pravila privatnosti svake od društvenih platformi.

Opcionalno

Happy Dreams je posvećen zaštiti vaše privatnosti i vaših osobnih podataka. Ova obavijest o privatnosti opisuje način na koji obrađujemo i koristimo osobne podatke koje smo dobili od vas prilikom posjete i upotrebe ove internetske stranice te način na koji nas možete kontaktirati ako imate dodatna pitanja u vezi obrade vaših osobnih podataka.

 1. PRIKUPLJANJE VAŠIH OSOBNIH PODATAKA
  1. Prikupljamo i obrađujemo vaše ime, adresu, telefonski broj, e-poštu, IP adresu, koje nam šaljete kako biste dobili informacije od nas ili ostvarili kupnju na našim stranicama.
  2. Osim toga, prikupljamo i obrađujemo vaše financijske podatke koji se odnose na vaša mrežna plaćanja za proizvode kada ih pošaljete 
  3. (a) kao dio podataka o vašem računu (ako se primjenjuju) i/ili 
  4. (b) u vezi s vašim zahtjevima za proizvodima ili u vezi s kupovinom proizvoda na našoj internetskoj stranici.
  5. Osim navedenih upotreba i namjena, vaše osobne podatke također možemo koristiti za administraciju i poboljšanje ove internetske stranice, za naše unutarnje zapise, za potrebe statističke analize i za ispunjavanje vaših narudžbi proizvoda i/ili kako bismo vas kontaktirali u vezi prodaje ili u sklopu naših postupaka vezanih uz komunikaciju s korisnicima.
 2. KOJI JE PRAVNI TEMELJ ZA OBRADU VAŠIH OSOBNIH PODATAKA?
  1. Obrada vaših osobnih podataka za svrhu u gornjem odjeljku temelji se na tome da je obrada potrebna za nas kako bismo mogli ispuniti ugovor s vama.
  2. Obrada vaših osobnih podataka za svrhu u gornjem odjeljku temelji se na našem legitimnom interesu za obradu vašeg zahtjeva ili upita ili zaključivanje ponude o kupnji.
 3. TKO IMA PRISTUP VAŠIM OSOBNIM PODACIMA?
  1. Primijenili smo prikladne tehničke i organizacijske mjere kako bismo zaštitili vaše osobne podatke od gubitka, nezakonitog pristupa itd. Broj osoba s pristupom vašim osobnim podacima je ograničen i samo će pojedinci povezani s Brandom Happy Dreams koji trebaju obraditi vaše osobne podatke u skladu s prethodnim svrhama, imati pristup vašim osobnim podacima.
 4. KOLIKO SE DUGO VAŠI OSOBNI PODACI POHRANJUJU?
  1. Podatke pohranjujemo do ispunjenja svrhe njihova prikupljanja. To znači da ćemo izbrisati vaše osobne podatke kada ti podaci više neće biti potrebni za obradu zahtjeva, narudžbe ili za upravljanje računom ili odnosom s našim klijentom. Otada se mogu spremati statistički podaci koji su anonimizirani. 
 5. KOJA SU VAŠA PRAVA?
  1. Happy Dreams je Brand Hilding Anders d.o.o., koji je kontrolor obrade vaših osobnih podatka. To znači da smo odgovorni za ispravnu obradu vaših osobnih podataka u skladu s primjenjivim zakonima. Jadranka Horvat službenik je za zaštitu podataka i možete mu/joj se obrati na +385(0)40650042.
  2. Imate pravo znati koje osobne informacije o vama obrađujemo i možete zatražiti kopiju takvih podataka. Imate pravo na ispravak netočnih osobnih podataka o vama, a u nekim slučajevima možete zatražiti da izbrišemo vaše osobne podatke (ako npr. osobni podaci više nisu potrebni kako bi se ispunio ugovor s vama). Ako ste dali svoju privolu za obradu svojih Osobnih podataka za eksplicitnu svrhu, uvijek možete povući svoju privolu. Ako želite povući svoju privolu, možete nam se obratiti služeći se kontaktnim informacijama navedenima u odjeljku 
  3. Isto tako imate pravo na prigovor na određeno obrađivanje vaših osobnih podataka i možete zatražiti da se ograniči obrada vaših osobnih podataka. Imajte na umu da ograničavanje ili brisanje vaših osobnih podataka može dovesti do toga da mi ne možemo ispunjavati svoje obveze prema ugovoru s vama. Također imate pravo izdvojiti svoje osobne podatke u strojno čitljivom formatu i prenijeti osobne podatke drugom voditelju.
  4. 6Ako imate pitanja o tome kako obrađujemo osobne podatke o vama ili želite iskoristiti vaša prava u skladu s odjeljkom 6.2, možete nam se obratiti na hr.hr@hildinganders.com, poštom na prethodno navedenu adresu ili telefonom na +385(0)40650042.
  5. Ako imate prigovore ili pritužbe na način na koji obrađujemo vaše osobne podatke, imate pravo uložiti pritužbu kod relevantnog nadzornog tijela za zaštitu podataka.
 6.  PROMJENE
  1. Ako se dogode ikakve promjene u vezi načina obrade vaših osobnih podataka, obavijestit ćemo vas objavom ažurirane verzije ove obavijesti o privatnosti na Happy Dreams Web stranicama.

Slažem se s Uvjetima privatnosti (dostavna služba)

Slažem se s Uvjetima privatnosti (korisnički podaci)