Muzika za spavanje: samo stisni play za zzzz

Najbolja glazba za uspavljivanje
Datum objave: 10. 10. 2017.

45 minuta prije spavanja počnite slušati dobro odabranu glazbu i lakše ćete utonuti u san. Pripremili smo vam i mali prijedlog što bi mogli slušati. 

Bebama se pjevaju uspavanke prije spavanja. To je općeprihvaćeno i jasno. No što je s nama odraslima? 

Sheldon Cooper iz Teorije velikog praska (znate, onaj fizičar s izuzetno loše razvijenim društvenim vještinama) i dalje traži od svojih frendova da mu pjevaju onu pjesmu o maci…

Ali ne, pod muzikom koja bi vas uspavala nismo mislili na to da vam neko pjeva do kad se ne uspavate.

Dobar izbor glazbe prilikom uspavljivanja može vam pomoći da brže zaspite te da bolje spavate. 

Nije točno poznato zašto točno određena kombinacija zvukova uspavljuje, ali razlog vjerojatno leži u tome što pojedini tonovi potiču proizvodnju pojedinih dobrih kemikalija u mozgu uz koje postajemo smireniji i opuštaniji pa i uspavani.

Uspavljuju li samo Bach i društvo ili…?

Većina ljudi kada čuje za klasičnu glazbu zamišlja nešto dosadno (nije baš tako). No Bach, Mozart i ekipa nisu jedino što vas može uspavati. 

Pravilo je sljedeće: glazba koja ima manje od 60 taktova u minuti može uspavati.

Takva glazba, glazba s manje od 60 taktova, usporava rad srca i zato vam se od nje počinje spavati.

Iako barokna glazba najčešće odgovara tome, možete se uspavati i uz zvukove keltske glazbe, indijanskih instrumenata, flauti i laganog jazza

Također, rock balade u instrumentalnoj verziji nisu loša ideja.

Kako slušati muziku prije spavanja?

Glazba prije spavanja nije čarolija koja djeluje momentalno. Umirujuće zvukove trebali bi početi slušati 45 minuta prije nego što odete spavati. 

Ako spavate sami možete sve lijepo pustiti na glas u spavaćoj sobi, a ako imate cimera ili cimericu u sobi - preostaje vam samo staviti slušalice na uši. 

Naša preporuka: glazba za uspavljivanje

1) Chopin Nocturno

Skladba koja se zove Nocturno Frederica Chopina sigurno će vas uspavati. Predivnu skladbu Francuz je napisao kada je imao samo 20 godina. Kombinacija Chopina i čaja od kamilice dobitna je kombinacija za uspavljivanje. 
 

2) Beethoven - Mjesečeva sonata

Sam Beethoven je skladbu nazvao prema Mjesecu. Nježna melodija idealna je za utonuti u san. 

3) Keltska glazba: meditacija uz frulice

Ako niste ljubitelj klasike, možda bi trebali početi uspavljivanjem tradicijskom glazbom. Uz zvukove stare irske glazbe vrlo lako možete utonuti u san.     
 

4) Jedno s prirodom uz indijansku glazbu

Ritam bubnjeva uz koji će se vaše srce smiriti, a tijelo će puno lakše utonuti u san. Ako volite zvukove prirode, ovo je pravi izbor za vas.

5) ROCK instrumental

Instrumentalna rock glazba također vas može odvesti u san. Za ljubitelje rocka iskopali smo sljedeću laganu kombinaciju. 

 

6) ROCK za bebe

Ako volite rock, a ne funkcioniraju ove rock balade koje smo preporučili, pokušajte s rock obradama za bebe. Stvarno nije loše!

 

Nađi i madrac za sretne snove