Može li dobar madrac ublažiti hrkanje?

dobar-madrac-hrkanje
Datum objave: 25. 08. 2014.

Znaš li da hrkanje možeš spriječiti kupnjom malo tvrđeg madraca i anatomskog jastuka? Riješite se te neugodnosti za vijeke vjekova.

„Smij se i s tobom će se smijati cijeli svijet. Hrči i spavat ćeš sam“, poznata je uzrečica koja najbolje opisuje jednu od velikih prijetnji mirnom snu. Iako je u povijesti poznato kako su hrkale engleske i austrijske carice, kineski i rimski carevi, neki od slavnih političara poput Benita Mussolinija i Winstona Churchilla, osobama čiji partneri hrču njima pod uhom, to i nije neka utjeha. Nesnosna buka koja može dosezati čak i do nevjerojatnih 85 decibela, što je jednako buci kamiona i prometa na autocesti, prekida noćni mir i vrlo često završava selidbom na drugi krevet, pa i u drugu sobu.

Jeste li i vi među mnogima koji se moraju boriti s partnerovim nepodnošljivim zvukovima i besanim noćima ili ste i sami hrkač, no toga niste niti svjesni? Radi se o velikom problemu današnjice, s kojim se susreće 40 posto populacije, a koji može dovesti i do ozbiljnih zdravstvenih poteškoća.

O čemu se radi i zašto hrčemo?

Kada smo budni, naši su otvori za disanje najširi, a tijekom spavanja opuštanjem mišića vrata i ždrijela, dišni putovi se sužavaju i strujanjem zraka disanjem dolazi do titranja mekog nepca i proizvodnje problematičnih zvukova. Što je prolaz uži, vibracije su jače, a hrkanje glasnije.

Kako to spriječiti?

Ne postoji medicinsko rješenje za hrkanje, ono se može samo ublažiti. Najčešće se javlja prilikom spavanja na leđima, pa prvo što trebate napraviti je promijeniti poziciju spavanja. Preporučuje se spavanje na boku ili trbuhu, jačanje mišića vrata, izbjegavanje visokih jastuka, tableta za smirenje i alkohola, koji također smanjuju napetost mišića, kao i debljanje. Masne naslage oko vrata utječu na smanjenje prohodnosti dišne cijevi i otežavaju disanje, srce se ubrzava, podiže se krvni tlak, kako bi se nadoknadio manjak kisika. Sve to može uzrokovati srčani i moždani udar.

Može li madrac pomoći u prevenciji? Svakako. Želite li smanjiti pospanost, umor i lošu koncentraciju što su učestale dugoročne posljedice hrkanja, kako za hrkača, tako i za partnera, prvi korak je kupnja malo čvršćeg madraca koji će dati bolju potporu za vrat i spriječiti njegovo padanje tijekom spavanja. Isto vrijedi i za jastuk, koji bi također trebao biti tvrđi, a ne previsok, pa je najbolje rješenje anatomski jastuk.

Provjerite što vam nudi Happy Dreams

Poznati lanac maloprodajnih salona specijaliziranih za prodaju madraca, nadmadraca, elastičnih podloga, kreveta i prateće opreme za potrebe zdravog i kvalitetnog spavanja, Happy Dreams pomoći će vam u izboru. U bogatoj ponudi možete odabrati madrac s oprugama koji odlično podupire tijelo u svim zonama, uz maksimalnu prozračnost.

Prozračnost je vrlo bitna kako se ne bi sakupljale grinje, prašina i bakterije, koji mogu izazvati alergijske reakcije, što otežava disanje kroz nos i posljedično dovodi do hrkanja.

Anatomski jastuci Happy Dreamsa, s presvlakom koja se skida, pere i jednostavno održava, također su prozračni i otporni na deformacije, pa će biti vrlo udobni za spavanje, a i smanjit će neugodno hrkanje.

Kvalitetna, ravna podnica za krevet, pružit će prijeko potreban oslonac madracu, rasteretiti ga i produljiti njegovu trajnost, pa i na to pripazite kada ćete birati madrac. Neka vam na umu budu udobnost, čvrstoća i prozračnost, a materijal, punjenje, veličinu, oblik i boju, prilagodite partnerovim željama. To je najmanje što mu dugujete.