Hodanje u snu: najstariji poremećaj spavanja

mjesecarenje
Datum objave: 24. 06. 2015.

I mjesečarenje je nasljedno. Kao i pričanje u snu ili trzanje nogama. Može biti opasno, pogotovo ako se u snu vozi auto. Da, i tkavi su slučajevi zabilježeni. 

Mjesečarenje je vjerojatno najstariji poznati poremećaj spavanja kojim su se bavili liječnici unatrag nekoliko stoljeća.

Zašto?

Jer mjesečari su znali biti i opasni. Znali su u snu izmlatiti nekoga. Mada su najopasniji sami za sebe. Zabilježeni su čak i slučajevi u kojima su mjesečari sjeli u auto i odvezli se kilometrima daleko.

Mjesečarenje ili hodanje u snu (medicinski naziv somnabulizam je pojava pri kojoj osoba ustaje noću u snu, hoda, govori ili obavlja složene pokrete. Mjesečar se u budnom stanju obično ne sjeća onog što je činio tijekom sna. Pojava somnambulizma objašnjava se na različite načine, ali još uvijek ne postoji opće prihvaćena teorija osim one kojom se ukazuje na duboko nesvjesne razloge koji su kod svake osobe specifični.

Uzrok se ne zna, ali mjesečarenje je nasljedno

Ni u 21. stoljeću uzrok ovog poremećaja nije poznat, to nije niti čudno jer se radi o dva potpuno “otvorena” područja: o ljudskoj podvijesti i o snu.

Točan uzrok još ni ne navode stručnjaci iz američke National Sleep Foundation, američke organizacije koja se bavi kvalitetom i poremećajima spavanja.

Ovaj poremećaj nije rijedak. Njime je pogođeno od 1 do 15 % populacije.

Kod djece stare od tri do sedam godina javlja se češće, a pogotovo kod onih koji pate od apneje u snu (kratkotrajnih prekida vanjskog disanja).

Također, uočeno je da postoji povezanost između djece koja mokre u krevet i one koja hodaju u snu.

Mjesečarenje je, kao i velik dio svega u životu, nasljedno.

Mjesečarenje zbog lijekova i alkohola, ali i stresa

Kod odraslih uzroci mjesečarenja mogu biti različiti i na psihološkoj bazi:

  • stres
  • premalo sna
  • duševne boli
  • neredovit san

Uzrok hodanja u snu može biti i ponukan kemijski faktori:

  • previše alkohola
  • sedativi
  • lijekovi za liječenje duševnih bolesti

Ima li lijeka za hodanje u snu?

Ukoliko ćete čitati o hodanju u snu, sigurno ćete naći savjet: “Osobu koja hoda u snu nemojte buditi”.

Zapravo bi osobu trebali probuditi. Stručnjaci iz američke National Sleep Foundation kažu da je opasno ne probuditi osobu koja mjesečari.

Specifičnog tretmana za mjesečarenje nema. Ono što može riješiti ovaj poremećaj je uredan odlazak na spavanje tj. redoviti bioritam.

Ukoliko su vam rekli da hodate u snu ili vam je netko rekao da ste tumarali zatvorenih očiju trebali bi posjetiti liječnika. Također, budite spremni da s liječnikom popričate o svemu: o mogućem umoru, novim lijekovima koji koristite ili stresu.

Liječenje hodanja u snu može uključivati hipnozu, dok neki pacijentima priprisuju lijekove poput sedativa i antidepresiva.

Zaštite djecu KOJA mjesečare

Mjesečarenje može biti izuzetno stresno ukoliko dijete mjesečari. Nikada ne znate gdje može otići. Zato s poda maknite sve na što bi se dijete moglo spotaknuti, dobro zatvorite sve prozore i vrata.

I nemojte voziti dok spavate ;)

Postavi nam pitanje