Jednostavno i čisto: minimalizam u spavaćoj sobi

minimalizam-spavaca-soba
Datum objave: 24. 07. 2015.

U minimalističkoj spavaćoj sobi nalaze se krevet, ormar i komoda. Nema fotelja ni polica s knjigama. Namještaju koji nije funkcionalan u takvoj sobi mjesta nema.

Moto minimalizma je: “Manje je više”.

Ovaj je trend iz umjetnosti doputovao do arhitekture i dizajna, a dobrim dijelom je inspiriran japanskim tradicionalnim dizajnom i arhitekturom.

Dizajneri interijera koji primjenjuju minimalizam veliku pažnju pridaju prirodnom svjetlu i elegantnoj rasvjeti i prostoru.

Cilj minimalističkog uređenja je doseći jednostavnost koristeći bijele elemente, hladnu i elegantnu rasvjetu i u velike prostore unositi minimalni broj predmeta i minimalno namještaja.

Minimalizam nije za materijaliste i ljude koji se teško odvajaju od stvari jer su im nešto značile u životu. 

Ovaj stil predviđa samo posjedovanje stvari koje su prosječnom čovjeku potrebne. Svemu ostalom nema mjesta. 

Spavaću sobu vrlo lako ćete urediti u ovom stilu, ako niste hrčak. 

Pravila minimalizma

1) Mislite o prostoru. O uređenju razmišljajte na način “kako da mi što više prostora ostane”, a ne “o, tu ima mjesta za još jedan fikus”.

 

 

2) Namještaj svedite na minimum. Spavaća soba ne treba ništa više od kreveta i ormara, malog noćnog stolića i eventualno stolice. Velike škrinje koje ničemu ne služe i glomazne fotelje nisu odlika minimalizma.

 

 

3) Što manje ukrasa i boja. Sjetite se da je manje više. U minimalističkoj spavaćoj sobi nema mjesta za sve slike koje ste dobili. Ili za sve fotografije vaših članova obitelji. Tek za pokoju sliku ili ukras koji se uklapa. 

 

Stvari kao knjige, DVD-e i odjeću treba držati van vida i dosega u ormarima i ladicama. U mnogo pogleda minimalizam je varanje oka. Stvari postoje, ali su vrlo dobro skrivene.

Postavi nam pitanje