Pronađite najbolji madrac prema vašim navikama spavanja

Datum objave: 22. 02. 2016.

Osobe koje spavaju na boku trebaju mekše madrace koji ne stvaraju pritisak na ramena i kukove, a osobe koje spavaju na trbuhu trebaju bolju potporu za kralježnicu. Saznajte kako odabrati madrac prema položaju u kojem spavate.

Mnogo je stvari koje treba uzeti u obzir prilikom odabira madraca. Za početak trebate odlučiti želite li madrac od opruga ili madrac od pjene, a zatim izabrati između brojnih varijacija tvrdoća i materijala koji se nude.

No, to nije sve! :)

Prije odluke bilo bi dobro da razmislite o svojim navikama spavanja i na temelju njih birate madrac

Vjerovali ili ne, osobe koje spavaju na boku imaju potpuno različite potrebe od osoba koje spavaju na trbuhu ili leđima.

Memorijska pjena idealna za spavače na boku

Ako spavate na boku, za vas imamo dobru vijest. I više njih zapravo.

Radi se o najzdravijem položaju spavanja koji ima brojne zdravstvene dobrobiti. Spavanje na boku smanjuje povrat želučane kiseline u jednjak i tako ublažava simptome žgaravice i gastroezofagealnog refluksa (GERB).

Zato se trudnicama često preporučuje da legnu na bok.


Trudnicama se preporučuje da spavaju i leže na boku

 

Spavanje na boku dobro je i za cirkulaciju te smanjuje količinu pritiska na pluća i hrkanje. Ako spavate s partnerom koji hrče, znate kako je to najveći problem kada spava na leđima. Prva pomoć je često okretanje partnera na bok. 

I iako spavanje na boku nudi brojne dobrobiti, spavači na boku mogu patiti od određenih problema ako nemaju odgovarajući madrac.

Ako i vi spavate na boku, potreban vam je madrac koji ublažava pritisak na ramena i kukove koji su najviše opterećeni u ovom položaju spavanja. 

To znači da vam treba madrac koji je malo mekši kako bi tijelo moglo utonuti u madrac.

Idealan madrac za osobe koje spavaju na boku je svakako onaj od memorijske pjene koji će smanjiti sve točke pritiska na vaše tijelo. Naravno, debljina i vrsta memorijske pjene ovise isključivo o vašim željama.

Spavanje na trbuhu traži dobru potporu

Spavanje na trbuhu vam se možda čini kao jako udoban položaj, ali to je zapravo jedan od najnezdravijih položaja u kojima možete spavati. Razlog tome je što većina težine u tome položaju pada na torzo, što stavlja velik pritisak na kralježnicu.

No, budući da je posljednja stvar koju želite čuti je da bi trebali promijeniti svoj položaj spavanja, važno je da znate što se može učiniti kako bi pomogli ublažiti pritisak na kralježnicu.


Spavanje na trbuhu nije najbolja opcija

 

Prva stvar koju trebate procijeniti je osigurava li vam madrac na kojem spavate dovoljnu potporu. 

Idealno bi bilo da je madrac na kojem spavate dovoljno čvrst i da tijelo ne tone u njega. Čvrstoća madraca će osigurati maksimalno poravnanje kralježnice. Ipak, madrac ne bi trebao biti pretvrd, kako ne bi spriječio kralježnici da formira prirodnu krivulju.

Kod odabira madraca najvažniji je vaš osobni odabir, ali imajte na umu da vam treba čvršća potpora ako spavate na trbuhu. 

Spavanje na leđima

Spavanje na leđima sretnija je opcija od spavanja na trbuhu, jer  tijelo zadržava prirodan položaj glave, vrata i kralježnice i ne stvara opterećenje na ni jednom dijelu leđa ili tijela.

Osim toga, spavanje na leđima je jedino koje ne utječe na stvaranje bora iz praktičnog razloga – ništa vam ne dodiruje i ne gura kožu lica.

Kod odabira madraca za osobe koje spavaju na leđima vrijede slična pravila kao i za osobe koje spavaju na trbuhu.

Dakle, njima treba čvrsta podloga, ali ne prečvrsta kako ne bi kralježnici ometala da formira svoju prirodnu krivulju.


Ako imate problema s hrkanjem, spavanje na leđima nije dobra ideja

 

Najveći problem kod spavanja na leđima je hrkanje pa ako imate problema s hrkanjem to nije najbolji položaj za spavanje za vas.

To su ukratko neke smjernice kako odabrati madrac prema svojim navikama spavanja.

Ako imate još pitanja, slobodno nam se obratite, kako online tako i na našim prodajnim mjestima.

Pogledaj ponudu madraca